Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Bioscoop > Rafael: The Lord of the Arts

Rafael: The Lord of the Arts

Van deze film zul je wellicht de trailer niet hebben gezien. Het is geen film die in de grote bioscopen draait, maar eerder een kunstfilm waarvoor je naar een filmhuis gaat. Het is een docu-film over de beroemde Italiaanse schilder en architect Rafael Sanzio die leefde van 1483 tot 1520 en die bekend is door de compositie en heldere weergaven in zijn schilderijen. Dat klinkt serieus (en dat is het ook wel) maar laat je hierdoor niet afschrikken, noch door een filmhuis als je daar normaal niet naartoe gaat. Deze film biedt je een boeiende reis langs de kunstwerken van Rafael, verteld aan de hand van de verhalen van de kunstenaar zelf en verschillende kunstkenners. En het is een spannend verhaal met prachtige beelden.

Rafael: The Lord of the Arts

Ik kende de kunstenaar Rafael van naam en wist ook wel een beetje in wat voor stijl hij geschilderd had maar verder niet. De film liet scenes uit een fascinerend leven van een aantrekkelijke en zeer getalenteerde man zien, maar nog veel meer de prachtige schilderijen en fresco’s die hij heeft gemaakt. Prachtige opnamen waarbij ingezoomd wordt op details in de schilderijen, inclusief uitleg van wat het betekent, hoe en wanneer het gemaakt is.

Ook wordt verteld wie hij ontmoette in zijn leven (bijvoorbeeld Leonardo da Vinci en Michelangelo) en door wie hij ook beïnvloed werd. Er zijn beelden van kunstwerken die je normaal gesproken niet gauw zult zien en die in deze film in detail worden getoond, zoals bijvoorbeeld schilderingen in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. Je reist met de kunstenaar mee van Urbino naar Florence en later naar Rome. Je waant je in het 16e eeuwse Italië, mede door de scenes uit het leven van Rafael die in 16e eeuwse stijl zijn uitgebeeld.

Wat vind ik ervan?

Ik heb door deze film veel meer waardering gekregen voor het werk van Rafael, mede door de combinatie van levensverhaal, kunstwerken en uitleg. Het is geen zware kost, het is aangenaam verteld. Ik ben al eens in Rome geweest en zag mezelf aan de hand van de beelden weer terug in Rome. De kunstwerken die ik daar had gezien kregen een verhaal en gingen leven. Als je nog nooit in Rome of Florence geweest bent, is deze film zeker een goede voorbereiding. Je zult deze steden en de kunst van Rafael met een heel andere blik bezoeken. Als je interesse hebt in kunst is deze film (en anderen uit de reeks van artsincinema.nl) zeker een aanrader.

Lees ook: Tintoretto – A Rebel in Venice
Ook te lezen: Botticelli: Inferno
En lees ook: Saitaku Sushi kit en Poké Sushi & salad sprinkle: zelf thuis sushi maken

Inge

Ik was een leerkracht op de hoge school Zuyd

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics