Selecteer een pagina

Ben je op zoek naar een stijlvolle en duurzame manier om je tuin een upgrade te geven? Dan zijn plantenbakken van cortenstaal een moderne keuze. Deze bakken zijn niet alleen een prachtige toevoeging aan de tuin, ze zijn ook nog eens duurzaam en onderhoudsvriendelijk. In dit artikel leg ik uit wat cortenstaal is en wat de voordelen van dit materiaal zijn. Ook geef ik wat tips voor het kiezen van geschikte planten en tips voor het plaatsen van de plantenbak. Of zoek je nog meer informatie over cortenstaal?

Wat is cortenstaal eigenlijk?

Cortenstaal is een weersbestendige staalsoort die in de loop van de tijd een beschermende roestlaag ontwikkelt. Deze laag beschermt het staal tegen verdere corrosie en zorgt voor een unieke, warme en natuurlijke uitstraling. Bovendien is cortenstaal een milieuvriendelijk materiaal, aangezien het grotendeels uit gerecycled staal bestaat en na gebruik ook weer volledig recyclebaar is. Dat is overigens niet het enige voordeel.

Voordelen van plantenbakken van cortenstaal

Duurzaamheid

Cortenstaal is een zeer sterk en slijtvast materiaal. Dit betekent dat bakken van dit materiaal jarenlang meegaan, zonder tekenen van slijtage of verdere corrosie te vertonen.

Onderhoudsvriendelijk

Dankzij de beschermende laag hebben plantenbakken van cortenstaal weinig onderhoud nodig. Veeg af en toe met een stoffer het opgespatte zand eraf en de bak houdt zijn eigen karakter.

Weerbestendig

Cortenstaal is bestand tegen alle weersomstandigheden. Of het nu gaat om felle zon, hevige regen of vrieskou, de plantenbak blijft in perfecte staat. Wel is het belangrijk om te zorgen dat het water goed kan weglopen. Dit om verder doorroesten te voorkomen.

Ecologisch verantwoord

Cortenstaal is een milieuvriendelijk materiaal, aangezien het grotendeels uit gerecycled staal bestaat en volledig recyclebaar is. Door te kiezen voor deze staalsoort draag je bij aan een duurzamere wereld.

Unieke uitstraling

De kenmerkende rood-oranje laag geeft plantenbakken een warme, natuurlijke en unieke uitstraling die prachtig combineert met verschillende soorten planten en struiken. Hiermee creëer je een stijlvol en harmonieus geheel in de tuin. Welke planten poot je in een cortenstalen bak?

Welke planten poot je in een plantenbak van cortenstaal?

De keuze van planten voor een cortenstalen plantenbak is afhankelijk van je persoonlijke smaak en de omstandigheden in de tuin. Desalniettemin zijn er enkele populaire planten die goed passen bij de unieke uitstraling van het cortenstaal. Hier volgen enkele suggesties:

Siergrassen

Siergrassen zoals Pennisetum, Festuca of Miscanthus zijn uitstekende keuzes voor cortenstalen plantenbakken. Ze geven uw tuin een natuurlijke en dynamische uitstraling en combineren prachtig met de warme kleur van het materiaal.

Groenblijvende struiken

Groenblijvende struiken zoals buxus, laurier of hulst zorgen het hele jaar rond voor groen en structuur in de tuin. De donkergroene bladeren vormen een mooi contrast met het roestige staal.

Vaste planten

Combineer verschillende soorten vaste planten in een plantenbak en maak er een kleurrijk geheel van. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, salie, sieruien of sedum. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar trekken ook bijen en vlinders aan, wat op zijn beurt weer bijdraagt ​​aan een levendige en natuurlijke tuinomgeving.

Klimplanten

Geef de plantenbak een extra dimensie door klimplanten erin te poten. Clematis, klimrozen of klimop zijn prachtige opties die zorgen voor een weelderige, verticale groei. Ze geven de tuin daarnaast een extra romantische sfeer.

Tips voor het plaatsen van cortenstalen plantenbakken

De plantenbakken van cortenstaal zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Bedenk vooraf goed welke planten je wilt poten en kies een passende maat plantenbak. Zorg voor een stabiele ondergrond, zodat de bakken niet verzakken of erger nog om kunnen vallen tijdens een windvlaag. Plaats ze bij voorkeur op een verharde ondergrond, zoals op tegels of grind.
Combineer verschillende vormen en maten, dat maakt je tuin nog interessanter voor het oog. Denk bijvoorbeeld aan een mix van ronde en vierkante bakken, of speel met verschillen in hoogte. En let tenslotte op de afwatering. Zorg ervoor dat de plantenbakken een goede afwatering hebben, zodat overtollig water kan weglopen en de planten niet verdrinken.

Lees ook:

Heb jij een plantenbak in de tuin?

Afbeelding van Plesanto

Geverifieerd door ExactMetrics