Selecteer een pagina

Sarah woont in Aarschot, samen met haar twee zusjes en haar moeder. Haar vader is in dienst gegaan bij het leger en woont daarom niet meer thuis. In de zomer van 1914 zetten de Duitsers de stad op de kop. Een inwoner van Aarschot is al langs de deuren gegaan om iedereen te waarschuwen voor de Duitsers die in aantocht zijn. Het advies luid dan ook om te vluchten nu het nog kan. De moeder van Sarah ziet dit niet zitten, ze volgt het advies op van de burgemeester die verteld heeft juist naar de Duitsers te luisteren en ze te gehoorzamen.

Terwijl de Duitsers het stadje Aarschot in marcheren, halen ze iedereen uit de huizen en brengen ze naar de markt. Het ziet er zwart van de mensen. Hele gezinnen zijn er: mannen, vrouwen, kinderen en zelfs ouderen. Er wordt gefluisterd dat er een hoge militair is doodgeschoten. De Duitsers bevestigen het gefluister en willen een dader aangewezen hebben. Omdat niemand verteld wie het heeft gedaan worden de mannen uit de menigten gehaald. Ze worden naar een andere straat gebracht, geweerschoten galmen over het plein.

Dan ziet Sarah de kans om te ontsnappen. Ze rent naar haar huis, waar ze moeder, Lucie en Maria voor het laatst gezien heeft. Echter zijn moeder, Lucia en Maria niet meer thuis. Terwijl ze in de kelder aan het zoeken is vat het kolenhok vlam. Sarah zit opgesloten in de kelder, met veel moeite probeert ze te ontsnappen terwijl haar rok in vlammen staat. Een scherpe pijn in haar benen volgt en ze vreest voor het ergste. Met nog meer moeite probeert ze te ontsnappen. En dan is daar ineens iemand die haar helpt. Het blijkt een blauwhelm te zijn. Niet alleen bevrijd hij haar uit het huis, en commandeert haar te ontsnappen.

Lukt het Sarah om te ontsnappen en haar familie terug te vinden?

Onze mening

Zodra je begint met lezen wil je het boek niet meer weg leggen. Het verhaal is van begin tot het eind spannend en weet je aandacht te behouden door de vele gebeurtenissen in het stadje Aarschot. Zodra je het boek uit hebt blijven de vragen oprijzen. Zou ik over mijn grenzen gaan om mezelf, of anderen, te redden?
Al met al een zeer indrukwekkend boek. En terecht dat het in 2016 de kinderboekenprijs won.

Info en waar te koop

Over de grens
Auteur: Ineke Kraijo
Uitgever: Royal Jongbloed
ISBN: 9789085433248

Op Thuisleven hebben wel al vaker aandacht besteed aan de oorlog.

Ga jij wel eens over de grens?

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics