Thuisleven.com
Opgeruimd! Marie Kondo.
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Informatief > Opgeruimd! van Marie Kondo

Opgeruimd! van Marie Kondo

Op mijn tijdlijn zag ik ‘Opgeruimd’ meerdere malen voorbij komen, van de Japanse Opruimgoeroe Marie Kondo, en ik haalde mijn neus op, weer zo’n hype. Eerst loomen, toen cupcakes en nu iedereen aan de opruim. Nu ligt opruimen (lees weggooien) hier nogal gevoelig. “Kijk eens wat ik in de brievenbus vind”, komt manlief met een brede smile binnenlopen: “Echt iets voor jou!” En vervolgens ligt ‘Opgeruimd’ van Marie Kondo al een tijdje op de kast.

Van opruimen een levenswerk maken?

Van ‘Opgeruimd, de manier om rust in je leven te brengen’ zijn wereldwijd al meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Marie Kondo heeft van opruimen haar levenswerk gemaakt en dat is in dit boek te lezen. Ze neemt je aan de hand en verteld over haar verleden, heden en toekomst. Op zo’n manier dat je kunt voelen wat zij heeft ervaren tijdens het opruimen voor zichzelf en het opruimen bij anderen thuis. Stapsgewijs overtuigd Marie haar lezers en cursisten van de juiste volgorde bij opruimen. Zij heeft de manier gevonden om maar eenmaal in je leven goed op te ruimen met succes en dan je leven weer in eigen hand te nemen. Niet verplaatsen, niet wegproppen, nee weggooien! Haar ervaring leert haar dat een alleenstaande ruim dertig vuilniszakken spullen weggooit en een gezin zelfs tot zeventig zakken. Iedereen kent van de televisieprogramma’s de uitwassen. Die worden in dit boek wel aangestipt, maar iedereen kan met dit boek uit de voeten.

Hoe ruim je nu goed op?

De juiste volgorde van opruimen gaat niet per ruimte of per kast, maar per categorie volgens Marie Kondo. Het is zaak alle spullen van een categorie in een ruimte te krijgen, ze dan stuk voor stuk in handen te nemen en de beslissing te nemen: houden of weggooien. We beginnen met kleding, boeken (ooit is nooit), paperassen (vuistregel is alles wegdoen) en werken dan langzamerhand toe naar de moeilijkste categorie: Persoonlijke spullen, als foto’s. Inmiddels heb je dan al duizenden malen de BESLISSING genomen en zal het je steeds gemakkelijker afgaan. Geef daarna alles een eigen plek. Maak geen stapels, alles moet staan. Zelfs in je kledingkast wordt alles opgevouwen, opgerold en vertikaal opgeborgen. In een oogopslag zie je wat je hebt en vind je wat je zoekt. Het hanggedeelte in je kledingkast komt leeg en zou de ideale plaats voor je strijkplank of stofzuiger kunnen worden. Maak iedere dag je handtas leeg, geef de inhoud zijn eigen plek en hang je handtas te rusten. Houd je bad, doucheplankje en aanrecht leeg. Pak uit je kast wat je nodig hebt, gebruik het en zet het weer op zijn eigen plek. Omring je met je geliefde spulletjes en je zult merken dat er ruimte komt in je huis, maar ook in je leven. Stel je maar eens voor: Je komt thuis van je werk of van school. Je leegt je handtas of je zakken. Je pakt je boodschappen uit en zet ze op hun plek en …. je kunt gaan zitten!

En nu?

Inmiddels maanden later blijken een aantal van de tips nog steeds te werken binnen ons gezin. Er is veel weggegooid en opgehaald door de lokale weggeefhoek. Nog steeds ben ik niet helemaal klaar met al onze spullen, maar past mijn garderobe wel verticaal, opgerold in twee lades, passen er fietsen in onze fietsenkelder en staat de strijkplank werkloos in het hanggedeelte van onze kledingkast.

Boekinformatie

Opgeruimd
Marie Kondo
A.W. Bruna Uitgevers, 2015
EAN 9789400505629

Lees ook:

Heb jij een opgeruimd karakter?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics