Thuisleven.com
Mijn schatkist: het oude Egypte
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Informatief > Mijn schatkist: het oude Egypte

Mijn schatkist: het oude Egypte

Afgelopen week kwamen onze kinderen terug van school. Ze hadden persoonlijke maatschappelijke vorming gehad en tijdens de les Zondag met Lubach gekeken. Of wij dat even met ze wilden kijken want “De 3e golf” was zo leuk dat wij hem ook moesten kijken. Daar zaten we gisteren dan kneuterig samen op de bank met een plaid over ons heen en een kop warme thee in de handen. Na het filmpje viel ons oog op ‘begrijpend lezen’. Aangezien onze kinderen grote moeite hebben met begrijpend lezen stond het filmpje dan ook binnen enkele seconden aan.

Iedereen die jonger is dan 45 jaar is bekend met het concept ‘begrijpend lezen’. Het gaat meestal om een flinke tekst met een aantal vragen die je daarover moet beantwoorden. Niet over de inhoud – om te checken of je de tekst goed hebt begrepen – maar over de opbouw. Volgens Zondag Met Lubach is begrijpend lezen verantwoordelijk voor het gebrek aan leesplezier onder Nederlandse jongeren. Dat laatste zie ik overigens ook terug in mijn eigen kinderen. Waar we normaal gesproken namelijk altijd zeer hoog staan in de positieve lijstjes, hangen we nu op de laatste plaats. Zelfs nog onder België. Arjen Lubach geeft begrijpend lezen de schuld, omdat wij – schijnbaar – de enige twee landen zijn die teksten op deze wijze fileren. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. Lezen is namelijk heel erg leuk.

Plezier in lezen

Plezier hebben in lezen is niet zomaar een knopje dat je aan en uit kunt zetten. Door vaker te lezen en er plezier in te krijgen zal je lezen steeds positiever ervaren. Laat je kind dus boeken uitzoeken die hij en/of zij graag WILT lezen.
Is zelfs die stap wat te ver dan kun je je eens verdiepen in boeken waarbij je door te doen in de tekst wordt meegetrokken. Zoals bijvoorbeeld het boek “Mijn schatkist: het oude Egypte”. Dankzij dit boek ontdekt je kind al spelend en knutselend het oude Egypte.

Mijn schatkist: het oude Egypte

Het boek is groot en past niet zomaar in een standaard boekenkast. De reden van de grootte is al snel duidelijk: achterin het boek is een “schatkist” met daarin de materialen die je nodig hebt om de items uit het boek te bouwen. Op deze manier leert je kind alles van de wonderbaarlijke rivier in de woestijn tot indrukwekkende graftombes die werden gebouwd om eeuwig mee te gaan: leven en dood lagen altijd dicht bij elkaar in het oude Egypte.

Onze ervaring

schatkist

Zoals gezegd is begrijpend lezen een kriem bij onze kinderen. Om het plezier in lezen hoog te houden zijn wij dan ook zo min mogelijk bezig met begrijpend lezen zoals dit gebeurd op school. Daarentegen investeren we in boeken waar de interesses liggen. Om dat lezen verder aan te wakkeren neem ik de moeite om boeken te zoeken die bij hun interesses liggen. Maar soms ook geheel buiten hun leesinteresse. Zoals het boek mijn schatkist: het oude Egypte.

Zonder ook maar een woord over het boek te zeggen zit ik aan tafel met het boek open geslagen op een pagina. De schatkist heb ik al open gemaakt en het papyrusbootje probeer ik in elkaar te zetten. Om de aandacht te trekken zucht ik even dat ik niet helemaal weet hoe het moet en vraag om hulp. Acht ogen kijken mijn kant op en de jongste dochter staat op om mij te komen helpen. Samen bouwen we en terwijl we dit doen komen ook de andere kinderen om mij heen zitten. De vraag wat ik aan het maken ben volgt al snel.

“Weet ik niet” antwoord ik en vervolgens leg ik uit dat ik het opdracht uit het boek volg om de boot te maken. Tim neemt een kijkje in het boek en begint hardop voor te lezen. Ook Daan en Vera worden steeds nieuwsgieriger en voor ik het weet lezen ze het ene na het andere hardop voor. De interesse in het oude Egypte is gewekt!

Informatie

Auteur: Matthew Morgan
Illustraties: Mutti
Uitgeverij: Standaard uitgeverij / Davidsfonds
ISBN: 9789002272226

Leest jouw kind graag?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics