Selecteer een pagina

Enige tijd geleden ontving ik van Goliath Testpanel een mailtje met daarin de vraag of ik het nieuwste spel wil testen. Nu ben ik sowieso niet te beroerd om iets te testen, het is nota bene mijn job, maar een spel dat ook nog eens geschikt is voor het hele gezin…
Meteen meld ik mij aan via de link die toegevoegd is in de mail. Een aantal dagen later ontvang ik wee reen mailtje van Goliath Games. Nu met de mededeling dat ik het spel “Mexican Train” mag testen. Benieuwd hoe je dit spelletje speelt en of het leuk is? Lees dan snel verder…

Het spel – spelregels

Het doel van dit spel is om al je dominostenen weg te spelen, of zorg dat je aan het einde van het spel het laagste aantal punten hebt. Wie na alle ronden de laagste totaalscore heeft, is de winnaar!

Voor het spel begint dien je alle dominostenen ondersteboven op de tafel te leggen. Hierna schud je ze goed door elkaar. Vervolgens neemt elke speler het benodigde aantal stenen. Dit hangt echter van het aantal spelers af.
Speel je met 2 tot 4 spelers dan neem je 15 stenen.
Met 5 of 6 spelers, neemt elke speler 11 stenen.
En speel je met 7 of 8 spelers dan neem je 8 stenen.

De overige stenen leg je in een pot, of stapel je netjes op tot een pot. De spelers zetten alle stenen voor hun neer, zodanig dat je medespelers het aantal ogen niet kunnen zien, maar wel zodat je het zelf kunt zien. Tip zet ze niet rechtop, de kans dat ze vallen is dan groter.

Degene met de hoogste dubbele domino begint het spel door die steen in het midden van het centrumstuk te leggen. Heeft die speler nog een dominosteen die met één kant past op de dubbele domino in het midden, dan mij in dezelfde beurt ook zijn persoonlijke trein beginnen. Om zijn persoonlijke trein te beginnen, legt de speler de dominosteen in het lege treinstation op het centrumstuk dat het dichts bij hem in de buurt ligt. Daarna is de beurt van deze speler voorbij en gaat het spel verder bij de speler links van hem.

Onze ervaring met Mexican Train

Wat een fantastisch spel om te spelen zeg. Lekker simpel, en toch iets waar je bij na kunt denken als je dat wilt. Eigenlijk kun je het vergelijken met de normale domino alleen dan iets complexer. Mede daarom is de aanbevolen leeftijd 6+ en dat kan ik eigenlijk wel beamen.

Toch lopen we wel tegen een paar kleine problemen aan met het spelen van het spel. Zo kunnen we niet uit de handleiding halen, hoe je verder moet spelen zodra de tafel eindigt. Immers mag je niet de bocht om gaan. Wij hebben dit probleem maar opgelost door de regel erbij te bedenken dat zodra de tafel ophoudt je naast je trein, verder gaat met een nieuwe trein.

Een ander dilemma waar we tegen aanlopen is het feit hoe je om moet gaan met de Mexican Train als deze je eigen trein blokkeert.
Als oplossing hebben we nu de Mexican Train steeds ingekort, door de middelste stenen eruit te halen en de uiteinden naar elkaar toe te schuiven. De stenen die eruit gehaald worden leggen we overigens niet in de pot.

Wat verder opvalt is het gewicht van het doosje (maar liefst ruim 1,5 kilo). Dit komt omdat de stenen van hoogwaardige materialen gemaakt is. Het voordeel hiervan is dat het wel tegen een stootje kan. Lekker spelen dus!

Speel jij wel eens spelletjes?

Lees je ook onze andere reviews van Goliath
Wellicht vind je de Yahtzee blog met spelregels ook leuk
En niet te vergeten het spel Cacao van White Goblin

Geverifieerd door ExactMetrics