Thuisleven.com
Knutten: een kleine, maar vervelende overlast.
Thuisleven.com > Woning > Ongedierte > Knutten: een kleine, maar vervelende overlast

Knutten: een kleine, maar vervelende overlast

In de warmere maanden van het jaar kunnen knutten, ook wel bekend als knutjes, knaasjes of kneuten, voor behoorlijke overlast zorgen. Deze kleine insecten behoren tot de familie Ceratopogonidae en zijn vaak moeilijk waarneembaar vanwege hun kleine formaat, variërend van 1 tot 4 millimeter. Laten we eens nader kijken naar wat knutten zijn en hoe ze onze leefomgeving kunnen beïnvloeden.

Wat zijn Knutten?

Knutten zijn insecten die behoren tot de orde Diptera, wat betekent dat ze slechts één paar vleugels hebben. Ondanks hun minuscule formaat kunnen ze behoorlijk wat hinder veroorzaken, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar. Er zijn ongeveer 100 soorten knutten die in Nederland voorkomen, variërend in grootte en gedrag.

Uiterlijk

Hoewel knutten klein zijn, kunnen ze grote problemen veroorzaken vanwege hun vermogen om bloed te zuigen. De vrouwtjes hebben bloed nodig voor hun voortplanting, wat resulteert in steken bij mensen en andere gewervelde dieren.

Overlast en potentiële risico’s

Knutten kunnen voor vervelende steken zorgen, vooral als je buiten actief bent tijdens de schemering. Hoewel in Nederland zelden melding wordt gemaakt van knuttenplagen, kunnen ze in sommige gebieden, zoals Schotland, ernstige overlast veroorzaken. Bovendien kunnen knutten ziektes overdragen, zoals het blauwtongvirus en het Schmallenbergvirus, wat een bedreiging kan vormen voor vee.

Wering en bestrijding

Het voorkomen van knuttenbeten kan lastig zijn, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Het bedekken van je huid en het gebruik van insectenwerende middelen kan helpen, vooral tijdens de avonduren wanneer de beestjes het meest actief zijn. Het installeren van fijnmazige horren voor ramen en deuren kan ook helpen om knutten buiten te houden.

Hoewel knutten misschien klein lijken, kunnen ze grote problemen veroorzaken voor mens en dier. Door bewust te zijn van hun aanwezigheid en passende maatregelen te nemen, kun je de overlast van knutten tot een minimum beperken en genieten van de warmere maanden zonder al te veel hinder.

Lees ook:

Van welke insecten heb jij het meeste last?

Foto: Depositphotos

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics