Select Page

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Dit betreft ook onze woningen. Vooral bij oudere woningen valt er nog veel winst te behalen. Wanneer je overweegt om energiebesparende maatregelen te treffen, dan doe je dit zowel voor het milieu als voor de eigen portemonnee. Op de lange termijn kunnen deze maatregelen namelijk tot een fikse besparing leiden. Voordat het zover is, moet er echter eerst een flinke investering worden gedaan. Dat is voor lang niet iedereen mogelijk. De overheid doet er alles aan om verder te verduurzamen en dergelijke verbouwingen en aanpassingen van de Nederladse woningen te stimuleren. Daarom hebben zij de ISDE subsidie ontwikkeld. Dit staat voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparen. 

Als je plannen hebt om energiebesparende maatregelen te treffen, zou je dus in aanmerking kunnen komen voor een subsidie. Dit geldt echter niet voor alle maatregelen. In dit artikel bespreken we de maatregelen die hier wel onder vallen en besteden we aandacht aan de regels die sinds 1 januari 2024 gelden. 

Veranderingen sinds 1 januari 2024 

Ieder jaar wordt de ISDE subsidie opnieuw onder de loep genomen en waar nodig worden de richtlijnen aangepast. In 2024 is er vrij weinig veranderd en gelden in principe dezelfde richtlijnen als in 2023. Wel is er meer aandacht gekomen voor maatregelen bij monumenten. Eerder was de ISDE minder toegankelijk voor deze specifieke doelgroep. Sinds 1 januari 2024 zijn de minimale isolatiewaarden echter versoepeld en de subsidiebedragen verder aangepast. 

Eerder waren de regels om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie te streng voor eigenaren van monumenten. Zo werden zij bijvoorbeeld verplicht gesteld om HR++ glas of gevelisolatie toe te passen, terwijl dit bij veel raampartijen eigenlijk niet mogelijk was. Door de voorwaarden te versoepelen en beter rekening te houden met de uitdagingen waar de eigenaren tegenaan lopen, komen meer mensen in aanmerking voor een subsidie. 

Maatregelen die genomen kunnen worden 

Maar welke maatregelen vallen er verder allemaal nog onder de ISDE subsidie? 

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om verder te verduurzamen, te besparen aan gas en stroom en je steentje bij te dragen aan het milieu. Bij het treffen van de volgende maatregelen kom je mogelijk in aanmerking voor de subsidie: 

  • Elektrisch koken 
  • Diverse isolatiemaatregelen zoals gevel- of spouwmuurisolatie, bodem- of vloerisolatie, dakisolatie of glasisolatie 
  • Plaatsen van een zonneboiler of warmtepomp 
  • Aansluiting op warmtenet 

Hoe vraag ik de ISDE subsidie aan? 

Isolerende maatregelen zijn essentieel om verder te verduurzamen. Om kosten te besparen is het echter wel goed om de subsidieaanvraag zo spoedig mogelijk in te sturen. Zo voorkom je onnodige extra kosten en is de terugverdientijd van de genomen maatregelen uiteindelijk korter. Een ISDE subsidie aanvraag doe je eenvoudig via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierbij heb je verschillende documenten nodig. Denk bijvoorbeeld aan de eigen bankgegevens en je BSN-nummer, maar ook aan de juiste meldcode voor de maatregelen die je getroffen hebt. Denk ook aan een betalingsbewijs, een factuur van de verrichte werkzaamheden en foto’s van de installatie. 

Bron: https://www.ploegkozijnen.nl/tips/subsidie-voor-energiebesparende-isolatiemaatregelen/

Lees ook:

Van welke subsidies zou jij graag meer willen weten?

#ad
Afbeelding van Edar via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics