Thuisleven.com
beste kookplaat met gas
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Keukenapparaten > Hoe vind je de beste gaskookplaat

Hoe vind je de beste gaskookplaat

Eens komt de tijd dat we allemaal van het aardgas af moeten. Tot die tijd koken een hoop mensen nog graag op een gaskookplaat. Hoe vind je de beste kookplaat met gas en belangrijker nog: waar let je op!

Koken op gas

Zolang ik mij kan heugen kook ik op gas. Ik heb ook leren koken op een gaskookplaat. In mijn jeugd werd inductie geïntroduceerd. Al moest je toen nog met je handen van die plaat afblijven. En ik kan mij nog herinneren dat je er speciale pannen moest kopen. Kortom, veel gedoe voor mijzelf en de familie om ons heen.
Onze dochters leren nu ook koken op gas. Het kinderkookboek neemt inmiddels een prominente plaats op het aanrecht in. Ze vinden het aansteken van de gaskookplaat met de automatische aansteker al een feestje. Ik kan mij het geklooi met een lucifer nog herinneren en de geur die dat in de vroege ochtend aan de keuken en het ontbijt gaf.

Op zoek naar de beste kookplaat met gas

Ook een gaskookplaat is wel eens aan vervanging toe. Dat kan trouwens ook komen door een defecte (hetelucht) oven die je er vaak onder kunt vinden. Om wat voor reden dan ook ben je op jacht naar een nieuwe gaskookplaat. Je zult al snel merken dat er een groot aanbod is aan kookplaten. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf. Ik zocht het voor je uit. Lees ook het artikel van de Consumentenbond over de voor- en nadelen van het koken op gas.

Waar let je op?

Er bestaat een verschil tussen gasfornuizen en gaskookplaten. Ik repte daar al eerder over. Een gasfornuis heeft er een oven onder, een gaskookplaat is een plaat die je ergens op kunt monteren. Dan bestaat er nog de keuze tussen een vrijstaand of een inbouw model. Wanneer je dat op een rijtje hebt, dan vallen er al een groot aantal modellen af.
Op voorhand dien je voor ogen te hebben hoeveel kookzones je gaskookplaat idealiter heeft. Woon je alleen of met een (groot) gezin. Heb je regelmatig een pit te kort? Grijp dan je kans en schaal op van vier naar vijf of zelfs zes kookzones. Hierbij rijst direct de vraag of je regelmatig wokt? Het kan aan te bevelen zijn om dan een kookplaat met wokbrander te kiezen.

Veiligheid

Na het maken van deze ogenschijnlijk praktische keuzes blijft er maar één hoofdmoot over, de veiligheid! De beste kookplaat met gas kenmerkt zich door het voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Als randvoorwaarden kun je nog wat specifieke veiligheidsmaatregelen treffen m.b.t. tot de gastoevoer en warmteregulering van het koken op een open vuur. Denk hierbij aan een goede afzuiging en ventilatie. Het koken met gas kost namelijk zuurstof. Ook is het zaak om kleine kinderen uit de buurt van warme pannen en vloeistoffen te houden.

Kook jij nog graag op een gaskookplaat?

Bron afbeelding: Chefcheck

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

  • Wij koken al heel lang op inductie en dat bevalt mij veel beter dan op gas.
    En we moeten toch allemaal van het gas af………lol!!

  • Ik heb er totaal geen moeite mee. Mijn ouders hebben inductie, dit is allemaal wel wat makkelijker schoonmaken. In de toekomst zal ik zeker overstappen naar inductie of iig elektrisch koken

  • Ik vind het heel erg fijn koken op gas; er zal vast een tijd komen dat we over zullen moeten stappen op inductie.

  • Ik ben overgestapt naar inductie, ik ervaar hier veel voordelen van.
    Eén ervan is; het schoonvegen van de kookplaat.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics