Selecteer een pagina

‘Het grote ABC’ staat samen met het ‘Het grote cijferboek van Tuk’ al heel wat jaartjes in de kast. ooit eens gekregen voor de eerste of tweede verjaardag van onze oudste dochter. Ik vond de boeken zo mooi dat ik ze op een aparte plank heb gezet, niet in de boekenkast.

De jaren verstrijken, er worden nog twee zusjes geboren en de laatste tijd raap ik steeds vaker de boeken van Tuk op van de vloer. De meisjes delen een slaapkamer en het blijkt dat de oudste er schooltje mee speelt. In haar klas zitten twee leergierige leerlingen. Iedere keer raap ik de boeken van Tuk op en zet ze terug op het speciale plekje.

Het grote abc van Tuk

In de klas van de oudste zie ik plotseling ‘Het grote abc van Tuk‘ staan. Verbaast vraag ik me af of ze dit boek gebruiken in de middenbouw. (groep 3-5) In de kleuterklas aangekomen zit onze kleuter met twee plankjes voor haar neus. Net in groep twee is ze steeds met letters bezig. De letters zijn van een soort schuurpapier en ze volgt de lijnen. Daarna tekent of schrijft ze ze na op papier. Ze is er dagelijks druk mee, steeds weer andere letters. Ik word overvallen wanneer ze haar naam thuis naschrijft en ze op straat ‘haar’ letter ziet.

Het is zaterdagmiddag en de kleuter komt met ‘Het grote abc van Tuk’ aanlopen. “Samen lezen?”
Ik lees voor op verzoek, dus ga akkoord en ze gaat naast mij zitten aan de keukentafel. Nu ga ik dat boek toch eens bekijken. Ze slaat het boek open bij de a en volgt op papier de letters, alle zes, ze volgt de lijntjes of doet het gebaar na. Alleen de braille- afbeelding slaat ze over. Daarna leest ze op de tweede pagina het woord bij de drie plaatjes. Meestal ‘gokt’ ze goed, soms wordt de fee een elfje of andersom. Dan kom ik in beeld.

Ze heeft mij nodig om het verhaaltje te lezen. Daarin is DE letter gekleurd en wordt veelvuldig herhaald. En de drie bovenstaande woorden zijn er grotendeels in verwerkt. Omdat de zinnen rijmen weet ze vaak het laatste woord al mee te lezen. Op naar de b, c, d….z.

Het grote abc van Tuk

Betrapt

Ik ben verbaasd. Weer ben ik betrapt op een verkeerde zuinigheid en heb ik er bijna spijt van dat de boeken afgezonderd staan. Aan de andere kant ben ik ook blij dat geen van de meisjes de boeken van Tuk in hun scheurfase in handen hebben gehad. Wat een rijkdom dit boek. Ik kan met terugwerkende kracht mijn vriendin bedanken, wat een topcadeau!

Tijdens het schrijven van dit blog neem ik een kijkje op de site van de auteur en verdiep ik mij meer in de materie. Blijkt dat de uitgever niet meer bestaat en wij in het trotse bezit zijn van de allereerste druk uit 2008. Er zijn daarna nog vier drukken verschenen! En voor wie de tekeningen bekend voorkomen, die zijn van Pauline Oud!

Lees ook:

Lezen jullie graag?

Geverifieerd door ExactMetrics