Sesamzaad- smaak, gebruik & werking

Sesam is een plant die gekweekt wordt om zijn olie. De plant wordt verbouwd in tropische landen, vnl. Afrika. Naast olie worden ook de wortels en het sesamzaad van de plant gebruikt.

De smaak van sesamzaad

Het zaad smaakt nootachtig, de smaak versterkt na kort roosteren in een droge pan.

Het gebruik van sesamzaad

Het wordt veelal gebruikt in Aziatische en Noord Afrikaanse gerechten, brood, gebak, salades en de Oerrr qrackers. Het zaad wordt, net als pinda’s bij ons, geroosterd gegeten.

De werking van sesamzaad

  • is rijk aan mineralen (mangaan, koper, magnesium, fosfor, zink, ijzer en seleen)
  • bevat een hoog aantal vitaminen uit het vitamine B-complex: niacine(B3), foliumzuur(B11), thiamine (B1), pyridoxine (B6) en riboflavine(B2).
  • bevat het Vitamine E
  • en/of sesamolie eten kunnen helpen om de klachten te verminderen, voorkomen of zelfs de ziekte te genezen bij: reumatoïde artritis, hoge bloeddruk, kanker, leverproblemen, migraine, astma, eczeem, botziekten, slapeloosheid tijdens de overgang.
  • met olijfolie helpt bij roos in de haren.
  • en/of sesamolie hebben een positieve werking op hart en vaatziekten
  • en/of sesamolie zijn goed tegen bloedarmoede

Heb jij aanvullende informatie of een lekker recept?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics