Thuisleven.com
Hersenschudding tips

Hersenschudding tips

In mijn vorige blog op Thuisleven kon je mijn persoonlijke ervaring lezen over een hersenschudding. Omdat ik toch wel erg veel last had hiervan besloot ik actief op zoek te gaan naar tips, maar ook door zelf te kijken en te experimenteren wat hielp. Ik heb ze vandaag op een rijtje gezet en hoop dat veel mensen hier iets aan hebben. Uitbreiding hoor ik graag en zal ik zeker toevoegen in deze lijst als het van meerwaarde is.

Tips bij een hersenschudding

Cafeïne

Ofschoon de hersenen na een hersenschudding wel wat mogen doen hoeven ze geen over actief werk te verrichten. Dus cola, koffie en zelfs paracetamol met cafeïne erin kun je beter laten staan.

Ritme

Om een verstoord dag- en nachtritme tegen te gaan kun je het beste je normale ritme aan blijven houden. Toch is het niet onverstandig om tussen door te rusten en/of eerder naar bed te gaan. Je lichaam is je zeer dankbaar voor de extra rust momenten. Merk je dat je emotioneel wordt of juist hele zware hoofdpijn krijgt dan is dat hét teken om te rusten om het gelijk rustiger aan te doen.

Gezond eten

Gezond eten en drinken kan natuurlijk nooit kwaad. Je lichaam zal je ten alle tijden, ook als je geen hersenschudding hebt, dankbaar zijn voor verse vitaminen.

Geluid

Heb je veel last van geluid, ga dan op zoek naar prettig zittende oordoppen om zo de harde geluiden te dempen. Loop er niet de hele dag mee rond, dan krijg je juist een optater zodra je ze uit gaat doen. Voorbeelden: je woont pal aan straat en merkt dat ze buiten bezig zijn om het perkje schoon te maken. Er staan wat grote machines te ronken en dat is net even iets te veel. Oordoppen in. Je buurman is aan het drummen, oordoppen in. Je vrouw / man aan het stofzuigen, oordoppen in.

Licht

Haal die zonnebril maar te voorschijn. Hij zal zijn werk goed doen, zelfs midden in de winter. Je zult overigens niet de eerste zijn die in de winter zijn boodschappen doet met een zonnebril op.
Mocht je toch zo dapper zijn om perse achter die laptop, gsm , computer of tv te willen zitten dan kun je het beste je lichttonen iets aanpassen. Dat kan meestal erg makkelijk tegenwoordig.

Alcohol

Alcohol wordt afgeraden in de eerste uren na een hersenschudding. Begrijpelijk aangezien alcohol het bloed verdund. Bovendien verergert alcohol (ook na een paar dagen) de symptomen, iets waar je al helemaal niet op zit te wachten!

Vermijd situaties waarmee je een klap op je hoofd krijgt

Het leek wel alsof mijn hoofd niet meer wist waar mijn hoofd zat. Ik klapte namelijk nog een paar keer hard ergens tegen aan met mijn hoofd. Iets wat de hersenschudding geheel niet heeft bevorderd om sneller weg te gaan dan ik wilde. Doe het dus rustig aan en vermijd sporten met het risico op een nieuwe klap.

Geheugen

Iets waar ik mij gruwelijk aan irriteerde was toch wel mijn geheugen. Het leek wel een zeef. Ik besloot daarom om het ook maar steeds te benoemen als ik weer eens iets vergeten was (zo’n tig keer in een uur) en gelukkig had iedereen daar begrip voor.

Grenzen

Ga niet over de grenzen heen van je lichaam. Krijg je van shoppen hoofdpijn? Tijd om naar thuis te gaan. Na een week of drie weer eens achter de pc gekropen voor een spelletje. Stop maar meteen zodra de hoofdpijn op begint te zetten. En zo kan ik nog wel een tijd door gaan. Je lichaam geeft niet voor niets het signaal af, dus luister daar naar.

Hoofdpijn

Een veelvoorkomend probleem is toch wel hoofdpijn. Elke dag pijnstillers is niet echt handig. Je leert daardoor niet waar je grenzen liggen. Heb je een “normale” hoofdpijn maar wordt het door bepaalde dingen juist erger of na een bepaalde tijd van inspanning ga dan kijken of je dit kunt voorkomen.
Ook afleiden werkt, maak maar eens een wandeling door de natuur. Ook lees ik graag kinderboeken. Iets wat nu helemaal goed uit komt en ook goed vol te houden is.

Mijn ervaring

Ik ben nu een maand verder en merk nog steeds dat ik last heb van de hersenschudding. Hoofdpijn, vergeetachtigheid, een laag concentratievermogen, moeite hebben met bijvoorbeeld begrijpend lezen / spelletjes spelen zijn enkele symptomen waar ik nog steeds last van heb. Maar omdat ik nu nog beter naar mijn lichaam luister en rekening houd met bijvoorbeeld cafeïne gebruik merk ik wel dat ik de dagen veel beter door kom dan anders. Ook werk ik geen volledige dagen en verkort ik momenten waarbij ik bloot gesteld wordt aan veel licht en/of geluid. Nu maar hopen dat ik niet nog eens mijn hoofd stoot en er snel vanaf ben…

Lees ook:

Heb jij nog goede tips?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

 • Dag Miranda, dank voor de zeer nuttige tips! Ben je intussen beter?

  Een extra tip is nog:

  -Omega3 1000 mg, 1 pil per dag s’morgens.
  -Coenzyme 100 mg
  -Voeding hoog gehalte aan antioxidantia

  Groenten en fruit met hoge dosis antioxidanten:

  -bosbessen, of alle bosvruchten, avocado’s, rauwe vijgen en granaatappels
  -noten
  -kiemen
  -pitten en zaden

  Maar vooral veel rusten, stress vermijden, bij klachten, direct stoppen met activiteit en rusten..

  -niet sporten en zeker niet lopen, wel wandelen..

  Iemand nog tips?

  • Beste Marie,

   Ik ben er weer helemaal vanaf gelukkig. Goed naar mijn eigen lichaam geluisterd (maar dat probeer ik altijd wel te doen). Enige waar ik nog moeite mee heb zijn achtbanen en andere dingen die sneller gaan. Daar word ik duizelig van. Echter is dat een effect die velen volwassenen hebben, dus denk niet dat dat door de hersenschudding is gekomen.

   Wat een goede aanvullingen heb je zeg!
   Groenten en fruit zijn natuurlijk altijd goed (en vooral ook heel erg lekker) om te eten, niet alleen bij een hersenschudding!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics