Selecteer een pagina

Linda~ We hebben allemaal wel eens vervelende klachten waar we gauw vanaf willen. Vooral in een maatschappij zoals deze heb je tegenwoordig weinig tot geen tijd om ziek te zijn of last te hebben van bepaalde klachten. Te vlug naar de medicijnen grijpen wil je ook niet en al helemaal niet aangezien er tegenwoordig vrij weinig meer vergoed lijkt te worden aan medicatie. Ikzelf ben al helemaal geen voorstander van extra medicijnen aangezien ik er dagelijks al voldoende heb maar dat is een ander verhaal. Dat brengt me op het gebied van homeopathie.

Veel mensen doen het af als rotzooi zijnde en dat het allemaal kwakzalverij is, anderen zweren erbij. Het is denk ik een kwestie van uitproberen of het voor je werkt of niet. Wel zou ik het even de kans geven om te kunnen werken en niet na één dag al te denken dat iets niet werkt aangezien gewone medicatie ook niet bij alles a la minute werkt.

Het voordeel van homeopathie is dat zelf herstellend vermogen van je lichaam wordt geprikkeld op natuurlijke wijze en daardoor hopelijk geactiveerd wordt om de klacht zelf aan te pakken aangezien deze bij klachten ontregeld is. Uiteraard wordt er altijd geadviseerd dat je bij twijfel beter een medisch deskundige kunt raadplegen. Hieronder zal ik een aantal klachten bespreken en wat homeopathische zelfzorgtips geven. Voor nu zal ik twee klachten bespreken met betrekking tot de zomer en vakanties.

Homeopathische oplossingen tegen Insectenbeet of kwallenbeet

Een insectenbeet of kwallenbeet zorgt er voor dat er een giftige stof in de huid ingebracht wordt. Vooral het gif zorgt er voor dat er een zwelling veroorzaakt wordt die gepaard gaat met jeuk en/of pijn. De ene persoon heeft er meer last van dan de andere persoon. Je merkt vaak pas als je gestoken bent als er daadwerkelijk een bultje ontstaat. Maar let op! Een tekenbeet is NIET geschikt voor zelfzorg! Als een teek vermoedelijk meer dan 24 uur in je huid heeft gezeten waarschuw dan de huisarts of wanneer er klachten ontstaan.

Urtica Urens, ofwel de Kleine brandnetel, staat bekend om zijn samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen. Dat is de reden dat deze in de homeopathie wordt toegepast bij huidaandoeningen en eczeem. De homeopathische producten die je kan gebruiken bij insectenbeten zijn oa:

  • VSM Prrrikweg gel, roller of spray
  • Weleda Urtica gel of zalf

Zonnebrand/zonneallergie

Zonnebrand wordt veroorzaakt wanneer je je huid langdurig blootstelt aan de zon. je bent aan het verbranden als je je huid rood ziet worden, voelt trekken en branden. Zodra je uit de zon bent gaat de verbranding door de inwendige hitte helaas nog even door. Je schouders, nek, rug en borst zijn plekken van je lichaam die extra gevoelig zijn voor zonnebrand. Wanneer je teveel in de zon komt kan je huid geïrriteerd raken. Hierdoor wordt je huid rood en ontstaan er kleine vochtblaasjes die erg kunnen jeuken. Op dat punt spreek je van zonneallergie. Voor deze klachten word er in de homeopathie gebruik gemaakt van 3 verschillende planten.

Calendula Officinalis, ofwel Goudsbloem, wordt ter stimulering van wondheling en ter vermindering van littekenweefsel in de homeopathie ingezet als ontstekingsremmer.
Cardiospermum Halicacabum, ook wel Blaasjeswingerd genoemd, wordt gebruikt om allergische reacties en jeuk te verminderen.
Urtica Urens, om dezelfde reden als bij insectenbeten en kwallenbeten wordt deze plant ingezet voor zonneallergie.

De homeopathische producten die je kan gebruiken bij zonnebrand/zonneallergie zijn oa:

  • A. Vogel Crème Calendula
  • Heel Calendeel C-gel
  • Heel Traumeel gel of crème
  • Urtizon Complex korrels
  • VSM Calendulan zon
  • VSM Cardiflor zon
  • Weleda Urtica gel en zalf

Deze hopelijk nuttige informatie kan ik met jullie delen dankzij de Vereniging Homeopathie.

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics