Kleurentorentje is een spel dat ik nog uit mijn eigen jeugd ken. Ik heb hier leuke herinneringen aan en daarom kon ik ook niet wachten om dit met mijn eigen dochter te kunnen spelen. Toen onze dochter ongeveer 2,5 jaar was speelden we dit spelletje voor het eerst samen.

Kleurentorentje

Op de doos staat dat dit spel geschikt is vanaf 3 jaar. Wellicht wordt dit advies gegeven omdat kleine kinderen de kralen in hun mond kunnen stoppen. Maar aangezien ik zelf bij het spel aanwezig was, durfde ik het spel wel aan met onze 2,5 jarige dochter. De inhoud van de doos bevat 4 kralentorentjes (met ieder 6 verschillende kleuren kralen) en een kleurendobbelsteen.

Het doel van Kleurentorentje

Het doel van dit spel is om als eerste je torentje af te hebben en dan wel in de kleurenvolgorde zoals op de deksel van de doos staat afgebeeld. Elke speler krijgt een kleurentorentje waarbij je de kralen moet afhalen. Wij stoppen de kralen in de deksel van de doos, anders rollen ze zo van tafel af. En als ze er niet zelf vanaf rollen, dan gaan ze wel rollen als jij of je kind een kraal wilt pakken. Om de beurt gooien de spelers met de kleurendobbelsteen, zodra je de kleur hebt gegooid mag je de kraal pakken en deze op het torentje plaatsen. Gooi je een kleur die niet aan de beurt is, dan gaat de beurt naar de volgende speler.

Kleurentorentje- de spelregels

De spelregels zijn zo simpel, dat je eigenlijk meteen aan de slag kunt. Je hoeft niet eerst een hele handleiding door te spitten. Dit spelletje heeft gemiddeld een korte spelduur, ongeveer 10 minuten. Je kunt heel snel klaar zijn (3 minuten), maar soms ook pech hebben. Dat je bijvoorbeeld allebei net niet de kleur van je laatste kraal gooit. Dan duurt het even wat langer. Maar over het algemeen is dit een spelletje wat je zo pakt, en wat je ook zo weer kunt opruimen.

Educatief

Ook is het een educatief spel. Je kind leert op een spelenderwijze de kleuren herkennen en benoemen. Ook kun je ze laten tellen, hoeveel kralen heb jij op je toren? Hoeveel kralen heeft mama op haar toren? Wie heeft de meeste? De minste? Hoeveel moeten er nog bij? En zonder dat je het beseft ben je met je dreumes aan het rekenen! Maar ook wordt de motoriek geoefend, het gooien van de dobbelsteen. En wat dacht je van het plaatsen van de kraal op de toren?

Onze ervaring met Kleurentorentje

De eerste keer dat ik dit spel met mijn dochter speelde heb ik de spelregels aangepast. Dat vind ik ook het leuke van dit spel, je kunt het spel op diverse manieren spelen. Een aantal zelfbedachte varianten:
– Gooi om de beurt met de kleurendobbelsteen, pak de kraal die je gooit, zet de kraal op je toren. Wie heeft als eerste zijn torentje vol? Hierbij let je niet  op de kleur van de kralen. Het maakt dus niet uit als er 3 blauwe zitten, 2 gele en een rode.
– Maak je torentje zoals afgebeeld op de voorkant van de doos. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Als de bovenste kraal rood is, en je gooit de kleur rood dan mag je de kraal van de toren pakken. Wie heeft als eerste zijn torentje leeg?
– Wie heeft als eerste zijn kleurentorentje in 6 kleuren af? De volgorde van kleur maakt hierbij niet uit.

Het lijkt zo’n simpel spelletje en dat is het ook. Maar je kunt er veel meer mee, dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Ik heb dit beschreven zoals ik met onze dochter zou spelen. Dit spel kun je met minimaal 2 spelers doen, en met maximaal 4. Inmiddels hebben wij nog 2 extra staanders en wat extra kralen in ons bezit gekregen. Dankzij iemand die de helft van dit spel inmiddels kwijt was geraakt. Wij zijn er blij mee, want zo kunnen we met 4 personen ook de variatie spelregels toepassen.

Speelkwartiertje

Ik heb dit spel al zeker zo’n 25 jaar in bezit, en nog altijd gaat het mee. Inmiddels heeft Jumbo de naam wat aangepast, en heet het nu ‘Speelkwartiertje’. Heel toepasselijk, want de speelduur van dit spel is van een paar minuten tot een kwartiertje. Het enige wat ik in de 25 jaar kwijt ben geraakt is de handleiding. Gelukkig kun je deze ook online vinden op de site van Koninklijke Jumbo.

Kleurentorentje, nu dus Speelkwartiertje van Koninklijke Jumbo-Playlab genoemd, is o.a. online te koop.

Lees ook:

Speel jij graag spelletjes?

Geverifieerd door ExactMetrics