Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Gevangen in geluid, hoe oorsuizen tot het uiterste drijf - Thuisleven.com

Het boek begint al zeer aangrijpend waarin de moeder vertelt in een brief waarom zij tot het uiterste heeft gestreden en hoe ze uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om bewust uit het leven te stappen. Ze verteld dat er heel wat aan vooraf gegaan is en dat ze dankbaar is voor zoveel prachtige momenten met haar dierbaren. Ondanks haar ziek-zijn is ze heel dankbaar en houd ze volledig van haar dierbaren en zichzelf. Ze verlangt nu naar rust! Alleen maar stilte, licht en liefde.

Het verhaal van Gaby

Het verhaal gaat over Gaby een moeder die een ernstige vorm van Tinnitus (oorsuizen) en overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) had en haar bestaan was daardoor teruggebracht tot een leven op een postzegel (zoals het zelf verwoord wordt). Ze heeft haar werk als haptotherapeut moeten opgeven, haar sociale leven werd tot het minimum beperkt en ieder geluid, hoe zacht ook, deed haar pijn. Zelfs het ruisen van de bladeren van een boom was niet te verdragen. Voortdurend had ze herrie in haar hoofd. Gaby had vele behandelingen ondergaan, zowel in het medische als in het alternatieve circuit. Gaby was uitbehandeld en leed ondragelijk.

Drie weken voor haar dood heeft ze een documentaire over haar leven gemaakt en wilde hiermee erkenning en aandacht voor Tinnitus bewerkstelligen. De documentaire werd zes weken na haar dood uitgezonden en deed veel stof op waaien in de media. Helaas verslapte die aandacht al snel en daarom besloot haar moeder een boek te schrijven over het leven van Gaby en haar gevecht met Tinnitus, die haar uiteindelijk fataal werd. Dit is het eerste boek over tinnitus, waarin achtergrondinformatie en ervaringsverhalen elkaar afwisselen.

De functies van horen

Een goed functionerend gehoor draagt bij aan een lichamelijke en geestelijke gezondheid, aan een gevoel van veiligheid en aan sociaal welbevinden. Wanneer iemands gehoor verstoord is, worden bovengenoemde functies gehinderd. Zo werkt de functie van het selecteren en zeven van geluiden niet goed wanneer iemand tinnitus heeft. Hyperacusis kan leiden tot een verstoord contact met het lichaam en de omgeving. In beide gevallen storen de (lichaams)geluiden het hoorproces en het vermogen om geluid op een gezonde manier te verwerken. Geluiden bieden dan geen ontspanning meer, maar vormen een belasting.

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is geen ziekte, maar een symptoom van een aandoening. Er wordt een geluid gehoord in de oren of het hoofd, dat niet wordt veroorzaakt door een geluidsbron van buiten. Iemand met tinnitus hoort duidelijk een geluid dat er niet hoort te zijn. Het heeft absoluut niets te maken met waandenkbeelden, waarbij mensen stemmen in hun hoofd horen.

Wat zijn de oorzaken van tinnitus?

Er zijn diverse oorzaken bekend. Meestal gaat het samen met gehoorschade, die veroorzaakt is door een explosie van lawaai of doordat men een langere tijd is blootgesteld aan harde geluiden, zoals bij een festival of in discotheken/clubs. Het kan optreden bij een virusinfectie in het oor die niet op tijd is behandeld, of zomaar, na een operatie of een chemokuur. Omdat tinnitus vaak samengaat met gehoorschade, hebben veel ouderen er last van. Hiernaast kunnen er nog meer oorzaken zijn zoals medicijngebruik of in bijzondere gevallen bij mensen die geen gehoorschade hebben maar wel tinnitus ervaren.

Wat vind ik van het boek?

Naast het indrukwekkende verhaal van Gaby bevat het boek veel informatie zoals tips om gehoorschade te voorkomen, nuttige adressen en de bronnen en websites die Joan van Baarle heeft geraadpleegd. Ook het belang om gehoorschade te voorkomen bijvoorbeeld door campagnes te voeren wordt onderstreept.

Het boek staat vol met verhalen van mensen die tinnitus hebben en als mooie lijn door het boek de ervaring van Gaby door haar moeder verteld, van begin tot het einde van haar bestaan. Doordat ik mensen ken met tinnitus komt dit boek behoorlijk binnen. Ik heb ook wel eens last van de herrie van mijn kinderen, van geluid buiten of geroezemoes op een verjaardag. Ik kan dan weglopen, kinderen manen tot rustig aan. Maar degene met tinnitus niet, een eyeopener dit boek. Hopelijk worden er voldoende onderzoeken verricht om dit steeds meer te verbeteren en het meer draaglijker te maken voor diegenen die eraan lijden. Voor Gaby is het te laat, laat dit alsjeblieft onze wake-up call zijn en zeker niet vergeten hoe ondraaglijk tinnitus is. Rust zacht lieve Gaby!

Informatie

Gevangen in geluid – Joan van Baarle
Hoe oorsuizen een moeder tot het uiterste dreef
Uitgeverij Lucht

Lees ook:

*Voor deze recensie is een proefexemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics