Wat helpt er tegen de ongemakken van de Eikenprocessierups?
Thuisleven.com > Verzorging > Eikenprocessierups wat moet je ermee?

Eikenprocessierups wat moet je ermee?

Een vlinder is een prachtig beestje dat je graag ziet rondfladderen in je tuin. Toch is er één vlinder soort die je liever niet in je tuin en omgeving wilt hebben; de eikenprocessievlinder. Deze nachtvlinder legt, bij voorkeur op een eikenboom, eitjes waar rupsen uitkomen. De Eikenprocessierups heeft voor mens en dier (vooral honden) gevaarlijke brandharen. De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers. De haren verschijnen vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen. De haren blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten, die aan de stammen en dikke takken hangen, aanwezig. Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog overlast veroorzaken. Daarom wordt de soort als plaaginsect beschouwd.

Bestrijding van de Eikenprocessierups.

Voorkomen is beter dan genezen. Hang daarom wat meeskastjes in je tuin, koolmezen eten namelijk graag de rupsen. Zo krijg je hopelijk een natuurlijke vijand van het beestje in je tuin die je helpt bij de bestrijding tegen deze vlinder. Mochten er toch plagen komen in je tuin of omgeving, bel dan een bedrijf die de plaag kan bestrijden. Hopelijk hebben ze nog een plekje vrij in hun overvolle agenda. Lukt dat niet neem dan wat huishoudfolie en wikkel dit om de boom heen waar de Eikenprocessierups zit. Zo verpak je de plaag / boom en voorkom je hiermee dat de brandharen door de lucht gaan zwerven.

Toch in aanmerking gekomen met de brandharen?

Verhitting.

Op Social Media lopen de tips omtrent vreselijke jeuk en de rode bultjes op de huid nogal uit elkaar. Zo heb ik nu al meerdere keren de tip van verhitting gezien. Neem een föhn en föhn dan de aangedane plek zolang tot het qua pijn haast niet meer uit te houden is, daarna schijn je er vanaf te zijn. Ik dank zelf voor deze tip en al helemaal bij kinderen vraag ik mij af of je dit wel zou moeten willen…

Plakband.

Een andere tip die ik al meerdere keren voorbij heb zien komen is plakband. Neem plakband of een roller voor de kleding en ga hiermee over de huid om de brandhaartjes te verwijderen. Persoonlijk vind ik dit een tip die vrij makkelijk en goedkoop toe te passen is en waarbij je direct kunt stoppen als het toch niet het gewenste effect heeft.

Verkoelende zalf.

Om de symptomen tegen te gaan kun je volgens de GGD het beste eerst gaan douchen en daarna insmeren met een Aloë Vera gel of verkoelende zalf.

Curaloe body gel.

Verkoelende gel die helpt tegen de brandharen van de Eikenprocessierups.De Curaloe Body Gel met 95% Aloë Vera, Tea Tree olie en lavendel olie is de beste manier om de jeukende huid en rode bultjes op de huid tegen te gaan na contact met de haartjes van de Eikenprocessierups. Breng na het douchen de Body Gel aan op de geïrriteerde plekken.

Waarom werkt dit merk zo goed?

Wist je dat het grootste gedeelte van huidverzorgingsproducten uit water bestaat? Bij Curaloe is het eerste ingrediënt dat je op de verpakking ziet staan; Aloe Barbadensis Leaf Juice. Met andere woorden; de basis bestaat verse Aloë Vera. Curaloe gebruikt de pure gel, uit het blad van de Alöe Vera-plant, direct in haar producten. Geteeld onder de zon van Curaçao en vanaf de plantage zo de verpakking in.

Goed nieuws! Curaloe body gel is o.a. verkrijgbaar bij Etos. Eerder dit jaar won de body gel ook een Dutch Beauty Award – de prijs van cosmetica journalisten.

Curaloe Body Gel €25,95
Verkrijgbaar bij ETOS

Lees meer.

Lees ook: Welk ongedierte kan in mijn huis leven?.
Heb je liever een vlinder in huis die geen schade veroorzaakt maak er dan één zelf!

Ben jij in aanmerking gekomen met de brandharen en heb jij een goede tip? Wij horen het graag!

Miranda

Eigenaar/vennoot van Thuisleven.com en Tuinenbuitenleven.com.
Verloofd met Tom, moeder van Daan (2004), Vera (2006), Tim (2008), Iris (2010) en Evi (2021). Lees meer over mij op https://www.thuisleven.com/over-ons-thuisleven/

2 reacties

  • Brrr,gelukkig zijn wij niet in aanraking gekomen met deze rups. Lijkt mij niet fijn. De tip van de plakband is dan wel weer handig

  • Normaal gesproken vind ik vlinders prachtig, maar deze mag je dood maken, heb ik ook gelezen.
    En uit de buurt blijven van de Eikenbomen! Soms wel moeilijk als je van de natuur houdt.
    Die tip van het plakband heb ik ook gelezen, heb je altijd wel in huis.
    Ik ben gelukkig niet in aanraking gekomen met deze haartjes van de rupsen, terwijl ik zonder het te weten onder eikenbomen heb gestaan tijdens de avondvierdaagse. Had het niet gezien, maar werd er later op gewezen. Niets gebeurd gelukkig.
    Volgens mij is het nog nooit zo erg geweest. Vreselijke diertjes!!!