Selecteer een pagina

“Zullen we naar de sauna gaan?” “Eh, ik weet eigenlijk niet of ik dat wel lekker vind”. “Is er niet een nieuwe sauna in Soesterberg geopend? Even zoeken …”

Thermen Soesterberg

Op krap een uur fietsen van ons huis is Thermen Soesterberg te vinden. Het is een mooie fietstocht door de bossen. Ik ben nog niet eerder in een sauna geweest, anders dan bij de sportschool. Dat blijkt naderhand niet met elkaar te vergelijken. Er is een kennismaking actie, in het voorgaande weekend blijken er net wat gebouwen geopend te zijn en daar maken we dankbaar gebruik van. Een handdoek en slippers verplicht, net als een badjas, die zijn desnoods te huur (7,50 euro). Een beetje onwennig staan we in de rij. De sauna is vanaf 10 uur geopend, maar we hebben rustig aangedaan.

De ontvangst

Een vriendelijke medewerkster staat ons te woord, reikt een plattegrond uit en wijst ons allervriendelijkst naar de kleedruimte. Dat blijkt een soort klaverblad omringd met kluisjes te zijn. In het midden wat houten bankjes en daar sta ik dan. Nu ja, vort met de geit, kleding uit en badjas aan. De kluisjes sluiten en openen heel handig met het polsbandje dat ons toegang gaf. Later blijken zelfs onze consumpties er opgeslagen te worden. We mogen eigenlijk niets anders dan een handdoek, slippers en badjas mee naar binnen nemen. Dat geeft veel rust, geen telefoon, geen sleutels, geen geld om op te letten of je door af te laten leiden.

Het gebouw is bijna klaar met een grote verbouwing, de vloeren, de muren, alles ziet er netjes, modern en schoon uit. Het straalt een bepaalde vorm van rust en kwaliteit uit. Het sauna theater is net afgelopen weekend geopend en buiten zijn de party tenten nog te vinden.

De sauna’s in Thermen Soesterberg

We lopen een rondje en wat opvalt is de rust, toch zijn er best veel gasten. Vooral op de sauna opgietingen, die geregeld plaatsvinden, komen veel mensen af. Ik moet nog even wennen aan mijn blote-ik, dus ontwijk de drukte. Dat gaat heel eenvoudig, want er zijn veel verschillende soorten sauna’s, zwembaden & doucheruimten (koud of warm) te vinden. Meestal zitten er maar twee, maximaal vier andere mensen in een ruimte. Na een kort bezoekje aan de Rozensauna koel ik even af in het Natuurlijk voetenbad. Manlief houdt het langer uit dus ik neem een kijkje bij de andere ruimten. Overal zijn hangertjes voor je badjas en word met duidelijke bordjes aangegeven wat de bedoeling is. Het is gewenst dat je stil bent in de sauna’s en ik zit steeds op de onderste bank. Er hangen binnen zandlopers waarmee je de tijd tot 15 minuten in de gaten kunt houden. Ik neem mezelf voor bij de volgende sauna 10 minuten binnen te blijven. Dat lukt in de Kristalsauna, even afspoelen onder de warme douche en we lopen naar buiten. Daar is een grote ligweide omringd door de ijskoude Natuur Zwemvijver en een buitenbad met achterop het terrein het net geopende Sauna Theater. Daar is over een kwartier een opgieting, dus nu nog lekker rustig. Inmiddels begin ik al te wennen aan het bloot zitten op mijn handdoek. Langs de Douche Grotten loop ik naar één van de Whirlpools. Lekker hoor in het zonnetje in het bubbelbad zitten.

Horeca

We besluiten wat te drinken op het terras, daar is een badjas verplicht en zit iedereen gezellig te kletsen. We nemen een sapje en een taartje, dat eenvoudig op ons bandje geschoten wordt. Wat opvalt is dat het publiek van alle rangen en standen is. Er zijn oudere echtparen, vriendinnenclubjes en op een verdwaalde adolescent na meer mensen van onze leeftijd.
In de Berkensauna is het echt warm zeg, ik trek vervolgens wat baantjes in het relaxbad binnen, terwijl manlief lekker doorzweet. Dan zie ik de Belevenis Stoomcabine, heerlijk vochtig blijkt het te zijn. Daar knap ik van op en ik durf zelfs de emmer met koud water over mezelf heen te trekken. Dan brengen we nog een bezoekje aan de Infraroodsauna, die wel warmer is maar niet zo warm lijkt. Helaas begint de tijd te dringen, we moeten onze dochters uit school gaan halen. We hebben nog lang niet alles gezien en willen zeker nog eens terugkomen.

Bereikbaarheid en extra informatie Thermen Soesterberg

Reserveren is verplicht bij Thermen Soesterberg, anders kan toegang niet gegarandeerd worden. Op dinsdag mag je Thermen Soesterberg met badkleding betreden. Er is ook een hotel en er zijn verschillende behandelingen als massages bij te boeken.

Lees ook:

Kom jij graag in de sauna?

Geverifieerd door ExactMetrics