Een tijdje terug kreeg Thuisleven twee kinderboeken ter recensie aangeboden. Het ene boek droeg de titel Het piratenschip en was niet alleen een voorleesboek, maar ook, onder andere, een uitvouwbare piratenboot. Omdat mijn jongste zoontje alles wat met brandweerauto’s, treinen en boten te maken heeft prachtig vindt, heb ik meteen voor dit boek ingetekend. Mijn recensie over dit boek kun je binnenkort hier lezen.

Een boek vol potjes…?

Het andere boek heette, zo dacht ik te lezen, een boek vol potjes. Omdat de zindelijkheidstraining van, wederom, mijn jongste zoontje wel een duwtje in de rug kan gebruiken – mijn eigenwijze peuter is nogal gehecht aan zijn luier – leek ook dit boek mij interessant. Ik gaf mij dus ook voor dit exemplaar op als recensent. Vervolgens lieten de boeken even op zich wachten, maar uiteindelijk stond de bezorger dan toch met een behoorlijk pakket in zijn handen voor de deur.

Foutje…!

Mijn beide zoontjes waren op het moment van bezorging thuis. Ze stonden er direct bovenop toen ik het pakket openmaakte. Het boek over het piratenschip werd, zoals ik al verwacht had, meteen geconfisqueerd door mijn benjamin. Zijn broer ontfermde zich over het tweede boek. Terwijl ik de verpakking weggooide, hoorde ik achter mij ineens een luid “pfffflllllllllieeeeeph..ph!”, waarna mijn oudste verheugd uitriep: “zo hé, dat was een harde wind!” Pas toen hij daarop de nieuwe aanwinst in mijn handen duwde, zag ik dat ik de titel verkeerd gelezen had. Het boek ging niet over pótjes, maar heette: Een boek vol PRÓTJES, van de hand van Antoine Guillopé en Ronan Badel.

Laat maar waaien

Een “prot”, zo leerde mijn daaropvolgende snelle Googleactie mij, is Vlaams voor “wind” of “scheet”. Ik had dus geen zindelijkheidsbevorderend educatief verhaaltje voor mijn jongste toegestuurd gekregen, maar een boek vol beesten en mensen die ze aan de lopende band laten waaien. Je leest niet alleen over de winden, maar je kunt ze ook horen. Het boek werkt hetzelfde als zo’n verjaardagskaart die “Lang zal ze leven” of iets dergelijks blèrt als je hem opendoet. De helft van het boek bestaat namelijk uit een platte doos, waarin meerdere batterijtjes zijn weggewerkt. Vervolgens vind je op de meeste bladzijden, ter hoogte van het achterwerk van de verschillende dieren die in het verhaal voorkomen, een klein rondje. Druk je daarop, dan hoor je een harde wind, of prot dus.

Hilarisch

Toegegeven, als ik dit boek in de winkel zou hebben gezien dan zou ik het niet snel gekocht hebben. Van mij hoeft het niet zo plastisch. Mijn zoontje van bijna 5 vindt het boek echter hi-la-risch. Ik heb het verhaaltje direct een keer of zes moeten voorlezen, waarbij hij iedere keer proestend van het lachen de windjes activeerde. En ook in zijn eentje vermaakte mijn oudste zich kostelijk met het boek. Terwijl ik stond te koken, galmden de winden door het huis en iedere keer weer lag mijn zoontje in een deuk. Toen het bedtijd was, heeft hij Een boek vol protjes! ook nog met zijn vader gelezen. Inmiddels hebben we het boek ruim een week in huis en staat het nog steeds in zijn persoonlijke top-3 van favoriete voorleesboeken.

Kleuterhumor in het Vlaams

Is Een boek vol protjes nu een geslaagd kinderboek? Ik vind het moeilijk om op deze vraag antwoord te geven. Enerzijds denk ik van wel. Het boek sluit goed aan bij de de belevingswereld van kleuters die vol in de “poep- en piesfase” zitten. Mijn kind vermaakt zich ermee, dus in dat opzicht is het boek zijn geld waard. Maar het verhaaltje zelf is kort en stelt inhoudelijk weinig voor. De tekeningen vind ik persoonlijk vrij overdreven, en sommige zinnen klinken mij wat apart in de oren, omdat het verhaal in het Vlaams geschreven is.

Geen blijvertje

Verder is het waarschijnlijk geen boek waar je lang plezier van hebt. De batterijtjes zijn namelijk niet vervangbaar. Wanneer deze kapot zijn (of zodra je kind ze uit de achterkant van het boek gesloopt heeft, wat mijn jongste in een onbewaakt ogenblik al geprobeerd heeft) dan is het dus afgelopen met de schetenpret. Het is de vraag of het boek kinderen nog kan boeien als de geluidseffecten eenmaal zijn weggevallen.

Grappig cadeautje

Kortom: Een boek vol protjes! heeft niet de potentie om uit te groeien tot de absolute topper in de boekenverzameling van je kind. Maar ben je op zoek naar een grappig cadeautje voor je kleuter, iets waar hij of zij zich gedurende korte tijd mee kan vermaken, dan kun je zeker overwegen om dit boek aan te schaffen. Bij mij thuis heeft dit boek trouwens het grappige neveneffect dat mijn jongste zoontje mij nu telkens vertelt of hij een wínd heeft gelaten, of echt iets in zijn luier heeft geproduceerd. Zo heeft het boek dus toch nog een mild effect op zijn zindelijkheidstraining….

Info en waar te koop

Een boek vol protjes! is geschreven en getekend door Antoine Guillopé en Ronan Bladel, en een uitgave van SU Books / WPG uitgevers Belgié nv.
ISBN 978 90 02 26462 7.
Het boek is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Lees ook:

*Voor deze recensie hebben wij een review-exemplaar toegestuurd gekregen.*

Geverifieerd door ExactMetrics