Wat valt er allemaal onder je inboedelverzekering?
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > Verzekeringen > Dit valt allemaal onder een inboedelverzekering

Dit valt allemaal onder een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering behoort tot de woonverzekeringen. Dit zijn verzekeringen die je afsluit voor je woning. Ondanks dat het in Nederland niet verplicht is om je inboedel te verzekeren, zijn er veel mensen die dit wel doen. Logisch, want de losse spullen in huis vertegenwoordigen samen namelijk een flinke waarde. Voordat je deze verzekering afsluit, kunnen wij ons voorstellen dat je wilt weten waar je precies voor verzekerd bent. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wat er allemaal onder de dekking van een inboedelverzekering valt.

Schade door onverwachte gebeurtenissen

Voordat je een verzekering voor je inboedel afsluit, wil je waarschijnlijk eerst antwoord op de vraag ‘wat is een inboedelverzekering?’. Hier kunnen we in principe vrij kort over zijn, want dit is een verzekering die schade aan losse spullen in huis dekt die het gevolg is van een onverwachte gebeurtenis. Een brand is hier een goed voorbeeld van. Gaan meubels en elektrische apparaten hier grotendeels door verloren? Dien dan een claim in bij je verzekeraar. Zij keren je in dat geval geld uit om nieuwe spullen te kopen. Ook schade aan je inboedel door rook, roet, storm, regen, sneeuw, hagel, inductie, blikseminslag, vandalisme, inbraak, diefstal en overstroming wordt vergoed als je een verzekering voor je inboedel afsluit.

Schade aan geleende spullen

Bijna iedereen heeft wel spullen in huis liggen die geleend zijn van iemand anders. Je kunt hier nog zo voorzichtig mee omgaan, maar schade is nooit helemaal uit te sluiten. Je hebt een brand, storm of overstroming zelf immers niet in de hand. Aangezien het om geleende spullen gaat, is het extra zuur als deze beschadigen. Gelukkig is er geen man overboord als je een inboedelverzekering af hebt gesloten. Schade aan geleende spullen valt namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Je hoeft hier geen uitgebreidere inboedelverzekering voor af te sluiten, want bij veel verzekeraars valt dit binnen de dekking van de standaardverzekering.

Hoe zit het met schade door eigen schuld?

Naast schade door onverwachte gebeurtenissen kunnen losse spullen in huis ook beschadigen door eigen schuld. Zo kun je bijvoorbeeld de televisie aanstoten tijdens het stofzuigen, waardoor deze op de grond valt. In dat geval is de kans aanwezig dat het apparaat niet meer werkt. Omdat een televisie niet bepaald goedkoop is, is het geen pretje als je zelf een nieuwe moet kopen. Dit hoeft ook niet, want je kunt schade door eigen schuld meeverzekeren op een inboedelverzekering. Je moet in dat geval wel een allrisk inboedelverzekering afsluiten. Wanneer je voor de standaardverzekering kiest, keert een verzekeraar namelijk geen geld uit als de schade aan je inboedel door eigen toedoen is ontstaan.

Dit is niet verzekerd

Net als bij bijvoorbeeld een woonhuisverzekering zijn er bij een inboedelverzekering ook bepaalde zaken die verzekeraars op voorhand uitsluiten. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als de schade het gevolg is van slijtage of als je dit met opzet veroorzaakt hebt. Ook bij schade door auto’s, motoren of caravans keert een verzekeraar geen geld uit. Ben je spullen verloren of kwijtgeraakt? Dan vergoedt een verzekeraar ook niets. Schade aan gedragen kleding, schade aan rolluiken en schade door fraude en misbruik valt overigens ook buiten de dekking van een inboedelverzekering.

Lees ook:

Ben jij goed verzekerd?

Afbeelding van leemelina08 via Pixabay 

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics