Selecteer een pagina

De wereld van Rien Poortvliet. Dat is het thema van het ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016. Als eerbetoon aan zijn werk zandkunstenaars zijn werk tot leven gebracht in prachtige zandsculpturen. Daarbij is er ook een tentoonstelling met meer dan 50 originele werken van Rien Poortvliet …. En dan nog het kabouterbos. U heeft het allemaal kunnen lezen in het verslag van Linda.

Wie was Rien Poortvliet?

Rien Poortvliet werd op 7 augustus 1932 geboren in Schiedam. Al van jongs af aan bleek hij een goede tekenaar te zijn. Je zou denken dat hij naar de kunstacademie is gegaan maar niets is minder waar. Rien Poortvliet heeft als senior-manager bij het reclamebureau van Unilever gewerkt. Daarnaast illustreerde hij wel, ook voor bekende schrijvers zoals Jaap ter Haar en Godfried Bomans. Een grote hobby van Rien Poortvliet was jagen en zo begon hij ook veel natuurtekeningen te maken. Eind jaren zestig heeft hij zijn baan opgezegd om als zelfstandig illustrator aan de slag te gaan. Hiermee kwam alleen niet genoeg brood op de plank. Van zijn zelfgemaakte tekeningen en aquarellen stelde hij een boek samen en zo kwam in 1972 zijn eerste boek  jachttekeningen uit.

Rien Poortvliet zag zichzelf als een tekenend verhalenverteller, en dat zie je ook in zijn werken. Zijn tekeningen doen het verhaal, hooguit was er een kort bijschrift bij. Na het eerste boek jachttekeningen volgde al gauw meerdere boeken met tekeningen. Maar de bekendste serie van Rien Poortvliet is toch wel de kabouterserie. Hiermee verwierf hij internationale bekendheid. Zijn eerste boek over kabouters Het leven en werken van de kabouter beleefde de 61e druk. En wist u dat de kabouter dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert? In 1992 werd het Rien Poortvliet-museum in Middelharnis geopend. Eind 2006 sloot dit museum voor publiek. In 2009 werd een nieuw Rien Poortvlietmuseum geopend op het eind Tiengemeten. Rien Poortvliet overleed op 15 september 1995 op 63-jarige leeftijd.

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016 – De wereld van Rien Poortvliet

De wereld van Rien Poortvliet- ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016

Ik denk dat het niet voor niets is dat juist dit jaar het thema van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ‘De wereld van Rien Poortvliet’. De kabouter viert immers zijn 40-jarig jubileum.
Ik ben van mening dat het de zandkunstenaars goed is gelukt om de wereld van Rien Poortvliet in zandsculpturenvorm te geven. Bij binnenkomst waan je je al in het leven van vlak na de tweede wereldoorlog. Je loopt door een straat van toen met huizen waar je naar binnen kunt kijken en je van alles kunt zien van het leven in die tijd. Ook zie je er oude ambachten uitgebeeld, van zand natuurlijk. Als je de straat bent doorgelopen komt je buiten. Daar zie je heel veel zandsculpturen uitgebeeld die komen uit het leven of uit de boeken van Rien Poortvliet. Bij de zandsculpturen staan ook borden die het een en ander vertellen over het betreffende zandsculptuur. Nee, het zijn geen ellenlange teksten die je toch niet leest, het zijn kort maar krachtige teksten in een best groot lettertype.
En het park op zich is ook met prachtige bloemen en planten aangelegd door Rob Verlinden van Robs grote tuinverbouwing. Het leuke is dat ook hier goed over is nagedacht om het in de wereld van Rien Poortvliet aan te leggen. 

Vervolgens ga je weer naar binnen. Daar zie je 41 spreekwoorden en gezegden uitgebeeld. Op een formulier kun je de antwoorden invullen en deze aan het eind inleveren. Wie weet winnen we er nog wel een prijs mee?! En daarna kom je bij een tentoonstelling met meer dan 50 originele werken van Rien Poortvliet. En natuurlijk kun je in het winkeltje diverse boeken van Rien Poortvliet of andere snuisterijen (vooral kabouters natuurlijk) kopen.

Conclusie

De wereld van Rien Poortvliet- ’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016

Kortom: dit festijn is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Als je de werken van Rien Poortvliet kent dan zie je veel herkenning.
Ken je zijn werken (nog) niet, dan leer je het wel kennen op ’t Veluwszandsculpturenfestijn. Daarom is het ook superleuk dat er ook werken van hem hangen, zodat je ook kunt zien wat hij gemaakt heeft. En natuurlijk is het onwijs knap hoe levensecht de zandsculpturen zijn gemaakt!

Ik denk dat het iedereen die aan de opbouw van dit festijn goed is gelukt om de wereld van Rien Poortvliet weer te geven!

Lees ook:

Ben jij als eens naar het zandsculpturenfestijn geweest?

Geverifieerd door ExactMetrics