Thuisleven.com
Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Natuur > Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland

Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland

Zo af en toe verwen ik mijzelf met een bosje tulpen. Ik vind het mooie bloemen, je kunt kiezen uit zoveel kleuren. De ene keer pak ik rode, de andere keer roze. En het mooie aan tulpen is dat ze lang blijven staan. Voor mij zijn het alleen daarom al topbloemen! Ik wil al jaren eens een kijkje nemen bij de bollenvelden. Lijkt mij geweldig om al die bollen in bloei te zien. Helaas wonen we niet aan de kust en even naar Noord- of Zuid-Holland doe je niet zo snel als je bijna twee uur in de auto moet zitten. Tot ik te horen kreeg dat ook dichterbij huis, bollenvelden te zien zijn. Vorige week vertelde iemand mij, dat juist Flevoland de provincie van de bloemteelt is. En dat er een heuse tulpenroute is uitgezet. Daar wilde ik meer van weten! Ik kroop meteen achter de computer en kwam al snel op de site met informatie over Tulpenroute Flevoland terecht. Wat leuk! Dit is af te reizen, en laat de meivakantie nou voor de deur staan. Leuke uitstapje met het gezin, en ook nog eens low budget.

De Tulpenroute Flevoland

Tulpenroute Flevoland start vanaf 15 april 2023. Door het koude weer van de afgelopen weken loopt de groei van de tulpen achter ten opzichte van andere jaren. Op dit moment staat slechts 5% van de velden in bloei. De uitgezette tulpenroutes zijn van 15 april t/m 7 mei 2023 dagelijks toegankelijk tussen 09.00-18.00 uur.  Na deze datum zijn de meeste velden gekopt en niet meer zichtbaar. Helaas dan moeten we weer een jaar wachten.
In 2021 waren er in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland in totaal vier uitgezette fietsroutes en een wandelroute uitgegeven. De fiets- en wandelroutes zijn vrij toegankelijk en zijn met bordjes bewegwijzerd. De routes zijn ook te verkrijgen bij diverse bedrijven langs de fietsroutes. De autoroute verloopt dat jaar anders dan andere jaren, dit mede opgelegd door alle coronabeperkingen. Om topdrukte op diverse locaties langs de routes te voorkomen dient er een ticket worden gekocht. Dat jaar zijn er drie autoroutes in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Per route zijn er twee of drie verschillende startlocaties. Deelnemers kiezen een dag en tijdstip waarop zij de route willen rijden en kopen hiervoor een ticket via de website van Tulpenroute Flevoland.
De Tulpenroute Flevoland 2020 is afgelast. Het thema van Tulpenroute Flevoland 2019 was de Gouden Eeuw.

Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland

Onze Tulpenroute 2017

Wij rijden naar Elburg (Gelderland) waar we het Veluwemeer oversteken en zo Flevoland inrijden. Op de routekaart zien we dat de route via de Elburgerweg gaat. Daar rijden we al en dan zien we ook al vrij snel het bordje ‘Tulpenroute’ dat ons de weg zal wijzen. Voor de zekerheid houd ik toch ook de route op mijn schoot. Je weet maar nooit. En voordat mijn man en ik de eerste bollenvelden zien, wordt er al vanaf de achterbank geroepen ‘JAAAAaaaa daar heel veel rode bloemen!’. En inderdaad, onze kleuter en peuter zijn sneller dan papa en mama. Vanachter het autoraam kijken we gefascineerd naar de kleurrijke velden. Omdat het buiten wat druppelt blijven we in de auto. Na een fotootje vanuit de auto te hebben gemaakt, rijden we verder. Dan zien we een bord staan met ‘eierautomaat’. We stoppen en we gaan kijken. En uiteraard kopen we een doosje eieren. Wat een belevenis, eieren uit de automaat. Even voor de zekerheid checken of we ook echt eieren hebben gekocht en of het ook een volle doos is. En ja hoor, het klopt. We stappen de auto in en rijden verder.

Routekaarten

Niet alleen zit ik met de routekaart op schoot, ook onze kleuter en peuter hebben een eigen routekaart. Onze kleuterdochter vraagt waar we zijn, ik vertel haar dat we bij 3 zijn begonnen en dat we net de 8 hebben gehad. Ze zoekt op de kaart en laat trots zien waar dat is. Geweldig, ze heeft het ook nog goed! Dochter stralen, en onze peuter kijkt beteuterd. Waar is 8?? Gelukkig helpt grote zus haar een handje mee. We volgen de route die ook over het spoor gaat (mam? is het treinspoor dit lijntje?). En ja, ook het spoor staat op de route. Tijdens het rijden zien we her en der de gekleurde bollenvelden. Van rood, wit, paars, geel. Heel erg mooi! Na een poos rijden we via de Ketelweg naar het Ketelmeer. Net voorbij een haventje zetten we de auto aan de kant. We zijn wel benieuwd wat er achter de dijk ligt. Samen klimmen we naar boven, er staat een fikse wind, maar dat houdt ons niet tegen. We hebben een leuk uitzicht over het Ketelmeer. Onze peuter wijst ons op ’twee schippen’ die aan komen varen. Ze begrijpt niet dat het schepen moet zijn, er volgt bijna een nietes-welles-spelletje. Gelukkig komt onze kleuter met een vraag ertussen ‘gaan de twee schepen nou botsen?’. We blijven even staan om te kijken hoe het gaat aflopen. Gelukkig varen ze langs elkaar heen en gaat het goed. We rijden verder over de Ketelmeerdijk en hebben een mooi uitzicht over het Ketelmeer. Aan de andere kant worden we af en toe getrakteerd op een bollenveld. Na een poosje rijden, komen we langs een paar prachtige gekleurde bollenvelden. We stappen even uit om wat foto’s te maken. Prachtig die kleuren, wat een diversiteit.

Budget uitje- De langste Tulpenautoroute in Flevoland

Koetjes en kalfjes kijken

Dan zien we aan de kant van de weg een bord staan: ‘Koeien en kalfjes kijken’. Terwijl ik het hardop voorlees, wordt er vanaf de achterbank al weer geroepen in koor ‘JAAA leuk!’. We rijden het boerenerf op, en voordat we zelf op ontdekkingstocht gaan, lopen we eerst maar even naar de boer. Wat bleek? Vorige week is de tulpenroute geopend, waarbij voorbijgangers ook in stallen mochten kijken. Het bord staat nog steeds aan de weg, maar we worden vriendelijk uitgenodigd om verder te kijken. Allereerst bij de kalfjes, dat is toch wel heel lief. De foto camera wordt door mijn dochter uit handen genomen en ons kleutermeisje maakt een paar foto’s van de kalfjes. Dan komt de boer aangelopen ‘jullie mogen ook de stallen wel in hoor’. Nou dat laten we ons geen twee keer zeggen, de boer loopt met ons mee en vertelt ons van alles. We lopen door de stal naar de drachtige koeien, en komen uiteindelijk bij de stier. Wauw, wat een beest! Wanneer we weer naar de auto lopen wordt er gevraagd of we nog even in de melkstal willen kijken. Ze waren net begonnen met melken. Nou dat willen we wel! Zo vaak komen wij niet op een boerderij. De meiden kijken hun ogen uit. Ze hadden nog wel langer willen blijven, maar we zijn ver van huis en ik wil ook nog een keer thuiskomen. Dus we stappen de auto weer in.

Al drie uur onderweg

In de auto kijken we op de klok en zien we dat we al 3 uur aan het rijden zijn en we zijn nog niet op de helft van de route! Maar omdat het al 17.00 uur is besluiten we om niet verder te gaan met de route, maar om de snelste weg naar huis te nemen. De route hebben we niet afgemaakt, wie weet komt het er een dezer dagen nog van. En anders volgend jaar. Want voor volgend jaar weet ik nu al dat we weer gaan, maar dan wel ’s morgens op tijd zodat we er een echte ‘dagje-uit’ van kunnen maken.

De route staat heel goed aangegeven met borden, ook is er op de routekaart aangegeven waar er bezienswaardigheden en rustpunten/restaurants zijn. Bij een aantal bezienswaardigheden ben je welkom als de tulpenvlag aan de ingang wappert. Dit staat aangegeven op de routekaart. Deze tulpenroute is geopend tot en met 5 mei 2019. De routes zijn te downloaden. Leuk weetje: de autoroute is ook te combineren met de autoroute in de Noordoostpolder. Deze twee routes samen zijn goed voor de langste tulpenautoroute van de wereld. Namelijk 215 km.

Wij hebben genoten en we vinden het een aanrader! Ik heb nooit geweten dat er in de Flevopolder zoveel tulpenvelden waren! Dus wij zeggen ….

Lees ook:

Pak de auto en geniet van een kleurrijk Flevoland!

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

12 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics