Foto: Below Zero Husky/Anna Holm.
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > Zweden > De alternatieve wintersport: zó anders is winters Zweden

De alternatieve wintersport: zó anders is winters Zweden

Elk jaar gaan meer dan een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Hoewel de Alpen altijd al het epicentrum van wintersport waren, wint Scandinavië terrein. Vooral de Zweedse regio Dalarna valt op en biedt een authentieke Scandinavische winterervaring dichter bij huis. Het winterseizoen in Dalarna is een unieke beleving, ver verwijderd van de traditionele Alpenervaring. Wintersport in Zweden gaat verder dan enkel skiën. Deze winter introduceert Dalarna tal van nieuwe sneeuwactiviteiten, die verder gaan dan de traditionele ski-uitjes.

Gelegen in Midden-Zweden, ongeveer 300 km ten noordwesten van Stockholm, grenzend aan Noorwegen, is Dalarna gemakkelijk te bereiken vanuit Nederland, zowel per vliegtuig als per auto. Deze regio is niet alleen in de zomer geliefd bij Nederlanders, maar ook in de winter trekt het veel vakantiegangers vanwege de betrouwbare sneeuwcondities, nabijheid, korte wachtrijen bij skiliften, kindvriendelijke faciliteiten en variatie voor zowel beginnende als ervaren skiërs en snowboarders.

Ontdek de top sneeuwactiviteiten voor 2024 in Dalarna:

IJsbaden en schaatsen op het Runnmeer


In Zweden kun je genieten van eindeloze schaatstochten op natuurlijk ijs. Het Runnmeer staat bekend als een paradijs voor schaatsenthousiasten, met vaak tot 50 km aan geprepareerde routes. Dit meer is niet alleen geliefd om te schaatsen; veel mensen nemen er ook regelmatig een verkwikkend ijsbad. Koudwaterbaden zijn diepgeworteld in de Zweedse traditie en winnen de laatste tijd ook aan populariteit in Nederland. Bij Sjösidan in Falun kun je na een ontspannende sauna-ervaring een verfrissende duik nemen in een speciaal voorbereid ijsbad in het bevroren Runnmeer. Dit is een weldaad voor zowel het lichaam als de geest. Het hoort er natuurlijk ook bij om daarna bij een knapperend vuur weer op te warmen.

IJsbaden en schaatsen op het Runnmeer.
Foto: Sauna in het meer bij Sjösidan Falun/Sara Rönne

Sneeuwschoenwandelen met rendieren een wintersport?

Sneeuwschoenwandelen is een kenmerkende winterbezigheid in Zweden. Bij Renbiten, gelegen in Dalarna, bevindt zich de meest zuidelijke Sámi-gemeenschap van Scandinavië. De Sámi, de inheemse bevolking van het gebied, hebben van oudsher rendieren. Bezoekers hebben hier de kans om een deel van de tamme rendierkudde te ontmoeten. Je kunt samen met de rendieren op sneeuwschoenen door het winterlandschap trekken. Tijdens de tocht kun je op traditionele wijze genieten van Sámikoffie en rendierworst.

Zélf op pad… met je eigen hondeslede

Een hondenslede-avontuur op zichzelf is voor velen al spannend genoeg. In Dalarna kun je op diverse plaatsen een hondenslede-safari ervaren. Bij Below Zero Husky Tours gaan ze nog een stap verder: je krijgt de kans om twee dagen zelfstandig met je eigen slee en honden op avontuur te gaan. Uiteraard wordt er eerst uitgebreid instructie gegeven, aangezien het besturen van een hondenslede vakmanschap, kennis van de Zweedse natuur en een diepe genegenheid voor de honden vereist. Maar daarna wacht de ongekende vrijheid van de Zweedse wildernis op je. Een avontuur dat je niet wilt missen.

Wandelen onder het noorderlicht

In Dalarna staat de wereldberoemde boom, Old Tjikko, bekend als de oudste boom ter wereld. Bereikbaarheid in de winter is een uitdaging vanwege de dikke sneeuwlaag. Een wandeling naar deze boom tijdens de nachtelijke uren, via de Darkness Tour van Ecoadventure, voegt nog meer spanning toe. Aan de basis van de Fulufjället berg kun je deze zeldzame winterbelevenis ervaren. Bij gunstige omstandigheden loop je onder een schitterende sterrenhemel of misschien zelfs onder het noorderlicht. Zelfs met bewolking behoudt de route zijn magische allure. Het is essentieel om met een gids op pad te gaan, aangezien er in deze wildernis geen duidelijk gemarkeerde routes zijn.

Wandelen onder het noorderlicht.
Foto: Tommy Persson

Skiën met Dalarna’s Most Out-Of-Date Ski Tour

Als je de voorkeur geeft aan skiën, heeft Dalarna je veel te bieden met diverse alpine skigebieden en uitgestrekte langlaufloipes. Maar als je op zoek bent naar een unieke ervaring, overweeg dan om te skiën op traditionele houten latten van weleer. Next Step Nature biedt Dalarna’s Most Out-of-Date Ski Tour aan, waarbij de ski’s breder zijn dan hun moderne tegenhangers, perfect voor off-piste avonturen. Onder leiding van een deskundige gids verken je op een bijzondere manier het rustige Zweedse landschap.

Meer informatie op de site van Visit Dalarna.

Lees ook:

Ben jij al eens op wintersport geweest?

Uitgelichte afbeelding: Below Zero Husky/Anna Holm

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics