Selecteer een pagina

Van veel ouderen is het een grote wens om zo lang mogelijk in goede gezondheid en op een veilige manier thuis te blijven wonen. Met de inzet van familie, buren en thuiszorg kan dit vaak verlengd worden. Maar de afgelopen jaren is daar nog iets bijgekomen wat daar ontzettend van op invloed kan zijn, namelijk de technologische ontwikkelingen. Bij het slim inzetten hiervan kan de zelfstandigheid van ouderen enorm worden bevorderd. Hoe je dit kan doen en welke zaken daarbij behulpzaam zijn? Lees snel verder. 

Veilig thuis blijven wonen met de smartphone 

Allereerst is het belangrijk als oudere de smartphone te gebruiken, en ook alle technologische ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan te omarmen. Haak niet af maar investeer juist in een smartphone van topkwaliteit. Want technologie staat voor alles, en iedere nieuwe editie gaat gepaard met een nog hogere mate van gebruiksgemak. Zo is de iPhone 15 alweer een enorme verbetering ten opzichte van zijn voorgangers. Bezuinig hier als oudere dan ook niet op maar ga juist voor een telefoon van topkwaliteit, alle huidige systemen zullen er op aansluiten en toekomstige systemen zullen ook nog werken. Dus omarm de smartphone als basis van alle innovaties. 

Slimme apparaten 

Ouderen zijn helaas ook vandaag de dag vaak het slachtoffer van kwaadwillende. Ze worden overvallen wanneer zij in de avonduren de deur open doen. Iets wat tegenwoordig voorkomen kan worden met een slimme deurbel. Hiermee kan gewoon vanaf de smartphone gecheckt worden wie er voor de deur staat en of dit vertrouwde mensen zijn. Ook wanneer er een pakketbezorger voor de deur staat maar iemand niet zo snel meer ter been is, is dit een perfecte oplossing. Mensen kunnen via de telefoon aangeven dat ze onderweg zijn, dus nooit meer overhaast naar de deur lopen met het risico op vallen of óvervallen te worden.

Praat maar raak 

Een andere prachtige innovatie bij het ouder worden is de mogelijkheid om vanaf een afstand tegen je telefoon te praten, bij de iPhone 15 is dit de welbekende Siri. Wanneer je dit goed afstelt kan iemand overal in huis (soms met behulp van een speaker) tegen zijn telefoon praten, ook wanneer iemand gevallen is. Door een paar simpele instellingen kan er dan snel hulp ingeschakeld worden, een geruststellend idee voor zowel familie en naasten als voor de oudere zelf. Ook het dragen van een alarmknop is in specifieke gevallen een fijn hulpmiddel, hiermee kan dan direct met zorgverleners worden gecommuniceerd. Iets wat heel fijn kan zijn wanneer de kans op de behoefte tot acute zorg toeneemt. Van echt een alarmknop tot een communicatiemiddel zoals de smart speaker, er zijn verschillende opties denkbaar.  

Bovenstaande zijn nog maar een fractie van alle technologische innovaties. Deze zijn mogelijk om een oudere langer thuis te laten wonen. Ook verlichting op afstand aan of uit zetten zal ouderen helpen. En denk eens aan het veranderen van de temperatuur in huis. Of het automatisch sluiten van gordijnen. De techniek kent geen grenzen. Verdiep je erin en kijk wat mogelijk is, het kan er zomaar voor zorgen dat men net wat langer lekker in het eigen huis kan blijven.

Lees ook:

Heb jij al eens nagedacht over de slimme technologie bij ouderen?

Foto’s: db-online marketing
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics