Besparen door je uitgaven bij te houden
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > Besparen door je uitgaven bij te houden

Besparen door je uitgaven bij te houden

Vaak geven we onbewust veel geld uit aan zaken die eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Door slimme keuzes te maken kun je veel geld besparen dat je weer kan gebruiken om leuke of nuttige dingen te doen. Een voorbeeld hiervan is broodjes eten buiten de deur. Elke dag even lekker een broodje kopen in de pauze is natuurlijk fijn en lijkt weinig te kosten, maar als je dit 5 dagen in de week doet, is dit al snel op maandbasis een kostenpost van 80 euro!

Besparen begint volgens ons daarom bij het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven. Als je niet helder voor ogen hebt hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan verschillende uitgavenposten weet je ook niet goed waar je op kan besparen. Door een huishoudboekje bij te houden wordt je dit snel duidelijk en kun je goede keuzes maken over waar je op gaat besparen.

Huishoudboekje

Een huishoudboekje kun je zowel digitaal als op papier bijhouden. Ze zijn betaald en gratis te vinden op internet. Volgens de consumentenbond doen digitale huishoudboekjes die gratis zijn vaak niet onder voor betaalde versies. Het digitale huishoudboekje van VoucherAlarm is een gratis versie die gemakkelijk te gebruiken is.

Het belangrijkste van een huishoudboekje is dat je het regelmatig bijhoudt en om iedere maand evalueert over waar je op kan besparen. Als je een huishoudboekje bijhoudt zul je zien dat je na verloop van tijd een goed beeld krijgt hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan verschillende uitgaven groepen. Je kan voor jezelf een budget per groep opstellen en dus zien hoeveel budget je nog over hebt tot het einde van de maand. Zo confronteer je jezelf met je uitgavenpatroon en maak je het voor jezelf makkelijk om je doel te behalen. Zo lang je bespaart waar dat kan, houdt je geld over voor activiteiten die je eerst niet kon doen of kun je sparen voor een vakantie, opleiding of iets anders wat je belangrijk vindt.

Lees ook:

Ben je na het lezen van dit artikel op zoek naar nog meer bespaartips? Lees dan verder op VoucherAlarm.com

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Het kasboekje hou ik bij in een Excel bestand. Dit is snel en gemakkelijk bij te houden. Excel rekent zelf al uit hoeveel je uitgeeft en hoeveel je bespaard. Je kunt zo zien wat je overhoudt in de maand, ideaal!

  • Ik hou het ook al een tijdje bij maar vind het nogal een uitdaging om te besparen… Alsof op het moment mijn hoofd er ook niet naar staat en ik hierdoor niet goed oplet, maar… ik hou het nog wel braaf bij 🙂

  • Ik heb wel eens een huishoudboekje/kasboekje bijgehouden maar niet langer dan een maand. Het gaat me helaas niet goed af.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics