Thuisleven.com
Bereiden van een stoofpotje (stoofschotel uit de Balkan).
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Hoofdgerecht > Bereiden van een stoofpotje (stoofschotel uit de Balkan)

Bereiden van een stoofpotje (stoofschotel uit de Balkan)

Vandaag sneeuwt het hier heerlijk. Uiteraard hoort daar het maken van een sneeuwpop bij. Na een tijd in de sneeuw te hebben gespeeld is het echter wel tijd om even op te warmen met een warme kop chocomel (en wat slagroom). Tot al snel de vraag komt “wat eten wij vandaag”. Een goede vraag want ook ik weet het soms niet. Echter vandaag is het antwoord simpel. We eten namelijk met dit heerlijk winters weer een stoofpot. Op de middelbare school moesten we dit gerecht eens maken en elk jaar weer staat het op tafel omdat iedereen het zo lekker vindt.

Stoofpotje uit de Balkan

Bereiden van een stoofpotje (stoofschotel uit de Balkan).

Ingrediënten:

– 1 sjalotje
– 200g varkenslapje
– 1 eetlepel mosterd
– 1 eetlepel azijn
– 1/2 eetlepel tomatenpuree
– 1 theelepel majoraan
– 1 theelepel zout
– versgemalen peper
– een klein beetje gemalen lauriersblad
– 2dl donker bier
– 100 g prei
– 100 g winterwortel
– 1 plak ontbijtkoek
– (stuk magnetronfolie)

Voorbereiden:

 1. Pel het sjalotje en snipper deze.
 2. Snijd het vlees in blokjes.
 3. Kies een glazen ovenschaal (1 1/2 liter, met deksel) en roer hierin de mosterd, azijn, de tomatenpuree, de tijm, de majoraan, de gemalen lauriersblad, het zout en peper.
 4. Schep het vlees, de sjalotjes en het bier erdoor.
 5. Schrap en was de winterwortel en snijd ze in plakken.
 6. Verwijder de worteltjes van de prei in de stugge, hardgroene bladeren. Snijd de prei in ringen van ongeveer 1 cm en was de groente zorgvuldig.
 7. Snijd de ontbijtkoek in stukjes.
 8. Schep de wortel, de preiringetjes en de ontbijtkoek door het mengsel.

Bereiden:

 1. Zet de afgedekte schotel (eventueel met magnetrolfolie) in de magnetron.
 2. Schakel de magnetron in op driekwart vermogen (ca. 525 watt) en laat het gerecht gaar worden in 20 min. Schept de inhoud om de 6 á 7 min. om en schakel de magnetron weer in.
 3. Laat de schotel 5 minuten nagaren.
 4. Serveer de schotel met gekookte aardappelen.

Wist je dat…

 • Voor een gerecht dat regelmatig omgeroerd moet worden, het gebruik van een glazen deksel handiger is dan magnetronfolie?
 • Er twee soorten magnetronfolie verkrijgbaar zijn: gewone en geperforeerde?
 • Folie altijd ingeprikt moet worden bij gebruik?
 • Je een lauriersblad makkelijk kunt vervangen door gemalen lauriersblad (dit heb ik ook in het recept al aangepast). 6 Lauriersblaadjes staat gelijk aan ongeveer 1 gram gemalen lauriersblad. Het is dus behoorlijk krachtig qua smaak. Het grote voordeel hiervan is dat je de lauriersblad daarna niet uit het gerecht hoeft te halen en zo dus makkelijk kunt serveren. Je kunt gemalen lauriersblad kopen bij de Kruidenbaron.

Lees ook:

Maak jij wel eens een heerlijke stoofpotje?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

 • Ik dacht gelezen te hebben dat jij vegetariër bent??? Zal ik me wel in vergissen of bij een ander gelezen hebben 😉 Maar voor mij is dit recept niet wat want ik ga voor een vegetarische versie 🙂

  • Ja ik ben hartstikke vegetarisch maar desondanks vind ik dit echt wel een leuk recept om te maken, te serveren en te eten (het vlees laat ik lekker liggen).

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics