Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Winkelen > Aachen/ Aken (Kerstmarkt, Romeinse vondsten en meer)

Aachen/ Aken (Kerstmarkt, Romeinse vondsten en meer)

Als je in het zuiden van het land woont zijn er een paar steden waar je goed kunt vertoeven. Zo is Maastricht er één. Toch merk ik dat wij niet echt aan een stad verbonden zijn. Zo gaan we met liefde en plezier naar Maastricht maar willen we ook wel eens iets anders. Sittard is namelijk leeg aan het lopen, Heerlen is niet meer wat het is geweest en Roermond… tja ik woon er en kom er dus ook vaak zat. Als we dan eens iets anders willen dan gaan we graag de grens over en dan het liefst naar Duitsland. Op de eerste plaatst is het, in tegenstelling tot België, heerlijk om in Duitsland auto te kunnen rijden. De Duitsers weten welke baan ze moeten gebruiken en ook wanneer ze aan de kant moeten gaan. Maar ook wanneer ze veilig in kunnen halen of gas kunnen geven (op de toegestane wegen). Een enkele keer rijden er wat Nederlanders die dit niet geheel weten (storend) en een hele enkele keer een Belg die het dan gelijk levensgevaarlijk maakt (…….).

Parkeren in Aachen

Vanuit Geleen ben je in een half uurtje rijden in het centrum van Aachen. Eenmaal daar kun je op verschillende locaties parkeren. Wij parkeren meestal bij het station ( Lagerhausstraße 20, 52064 Aachen) vanuit hier loop je ongeveer zo’n 5 tot 10 minuten naar het centrum van Aachen. Onderweg kom je al leuke winkeltjes tegen en raak je dan ook snel in de shopsfeer. APAG Parkhaus Büchel (Büchel 43, 52062 Aachen) is tevens een fijne parkeergarage. Deze ligt een stuk dichterbij het centrum en is daardoor prettiger voor mensen die niet zo van een stukje wandelen houden of dit niet kunnen.

De Milieuzone van Aken

Vrijwel alle Duitse steden hebben een milieu zone ingericht. Aken is daar geen uitzondering op. Handig om te weten: alle kerstmarkten in de stad liggen binnen de umweltzone van Aken. Ben je van plan om met de auto naar de kerstmarkt van Aachen te gaan? Je hebt dan een groene milieu sticker nodig om de stad zonder problemen te betreden. Alle locaties in Duitsland waar je een sticker kunt halen, zoals de TuV in Aachen, liggen binnen de milieu zone  van de stad. Het eenvoudigste is om de milieu sticker voor Aken op voorhand alvast aan te schaffen in Nederland. Als je deze online besteld bij bijvoorbeeld Duitsemilieusticker.nl heb je het binnen 24 uur in de bus.

Eten en drinken in Aachen

Zeker als je een stukje hebt moeten rijden is het fijn om even ergens je blaas te kunnen legen en/of wat te kunnen drinken (en eten). Hierbij wat aanraders:
– Café & Bistro Anvers op de Kockerellstraße 20. Hier kun je echt heerlijk Italiaans eten, voor weinig geld.
– Aquis Plaza, Adalbertstraße 100, is een groot winkelcentrum waar zich op de bovenste verdieping een food court bevindt. Voor elk wat wils, de toiletten zijn hier echter niet gratis.
– Wil je genieten van een heerlijk broodje of een gebakje dan moet je richting de Dom lopen. Hier bevindt zich toch wel dé bekendste bakkerij uit de omgeving. Namelijk Nobis Printen e.K. op de Krämerstraße 6. Hier kun je tevens de bekende Aachener Printen kopen.

Winkelen in Aachen

Aachen bestaat voor mijn gevoel uit 2 gedeeltes. Zo heb je het winkelcentrum aan de kant van de Dom (het oude gedeelte) waar meerdere exclusievere merken en boetiekjes liggen. Aan de andere kant van de grote straat bevinden zich de grote galerieën, de boetiekjes en winkels die voor de kleinere beurs perfect zijn. Al met al is het een stad waar jong en oud zich naar hartenlust kan uitleven. Zelfs treinenliefhebbers kunnen hun hart kwijt bij Modell Center Hünerbein aan de Markt 9-15. Overigens is dit ook voor niet treinenliefhebbers een winkel waar je echt eens binnen moet lopen. Meerdere modeltreinen zijn opgebouwd en functioneren. Heel leuk ook om met de kinderen even een kijkje te nemen.

Geschiedenis van Aachen

Aachen is een stad met een lange geschiedenis. Zo komen wij elke keer weer langs de Ponttor op de Pontwall 18. Deze behoorde tot de vier belangrijkste poorten (Ponttor, Kölntor, Marschiertor en Jakobstor) van de in de veertiende en de vijftiende eeuw gebouwde vestigingswerken als onderdeel van de buitenste stadsmuren rondom Aken, de zogenaamde Gotische Mauer. Maar ook in het centrum van Aachen bevinden zich historische vondsten. Een aantal hiervan zijn zichtbaar gemaakt voor het publiek.

Buiten alle historische bezienswaardigheden om zijn er nog twee grote trekpleisters in Aachen.
Zo bevind zich in Aachen de Dom. Deze is op driekoningen in 804 ingewijd. De kerk staat vooral bekend wegens Karel de Grote die hier in 814 is begraven.

Zwavelhoudende warmwaterbronnen

Het laatste en tevens ook wel het begin van Aachen zijn de bronnen die in Aachen te vinden zijn.  Aachen is dan ook al meer dan 2000 jaar bekend om zijn zwavelhoudende warmwaterbronnen die tot op heden nog steeds te vinden zijn. Zo zijn er in het centrum en omgeving maar liefst 25 bronnen te vinden.
Enkele bronnen voor de baden in Aachen zijn:

 • Kaiserquelle, Aachen. Temperatuur 51.9ºC, pH 6.8
 • Rosenquelle, Aachen. Temperatuur 45.4ºC, pH 7.0
 • Landesbadquelle, Burtscheid. Temperatuur 73.1ºC, pH 7.1
 • Schwartbadwuelle, Burtscheid. Temperatuur 70.0ºC, pH 6.8
 • Rosenquelle, Burtscheid. Temperatuur 61.2ºC, pH 7.2
  Mocht je van ontspanning houden en willen genieten van bronwater dan kun je genieten bij de Carolus termen, Passstraße 79.

Kerstmarkt in Aachen

Vanaf eind november (meestal het laatste weekend van de maand) wordt Aachen omgetoverd tot een kerst stad. Zo vind je de kerstmarkt bij het gedeelte van de Dom en het stadhuis. Tientallen kraampjes zijn hier uitgestald. De een nog sierlijker dan de ander. Wat mij vooral opvalt aan de kerstmarkt in Duitsland zijn toch wel de verkoop items. Zo vindt je er kraampjes met ambacht. Glazen kerstballen die met de hand versierd zijn, handgemaakte nougat en de welbekende notenkrakers. Weer eens wat anders dan die kraampjes met plastic hoesjes voor je gsm op de Nederlandse kerstmarkt (jergk). Uiteraard vind je op de Duitse kerstmarkt ook genoeg kraampjes waar je heerlijke lekkernijen kunt kopen. Denk maar eens aan erwtensoep, braadworst en reifkuchen.

Aachen Aken Kerstmarkt, Romeinse vondsten en meer

Toch is er een kraampje ( Weihnachtsschmuck, Käthe Wohlfahrt) waar mijn hart, elk jaar weer, echt wel een sprongetje maakt. Niet alleen bij mij maar ook bij vele anderen. De rij voor het huisje is soms want ontmoedigend maar toch echt de moeite waard. Eenmaal binnen schuifel je voetje voor voetje het houten huisje door. Kerstballen, kerstaccessoires en zelfs weihnachtsturmen vind je er in overvloed. Omdat ik hem zo mooi vind heb ik hier dan ook een gekocht en geschonken aan mijn partner 2 jaar geleden. We vinden hem zo mooi dat hij het hele jaar door op de kast blijft staan.

Lees ook:

Heb jij al zin in een dagje Aachen?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

11 reacties

 • Ik ben er nog nooit geweest, komt er eigenlijk nooit van. Zelfs alle bezoekjes die ik in ons eigen land wil afleggen gaan niet allemaal door omdat het jaar zo maar voorbij is 😉

 • Ik heb precies hetzelfde; als ik wil gaan winkelen kies ik veel sneller voor aachen dan maastricht. Vooral voor hun kerstmarkt, die is onwijs gezellig!

 • Nog nooit in Aken geweest, wij zijn altijd naar Krefeld gegaan om te shoppen. Komend weekend hebben we met Duitse vrienden afgesproken in Aken, we komen zo elkaar een beetje halverwege tegemoet. We hebben bij de kerstmarkt bij het raadhuis afgesproken. Bovenstaande tips komen nu dus zeker van pas! Moet nog wel kijken welke parkeergarage/plaats het makkelijkst ligt t.o.v. het raadhuis, een stukje wandelen vinden we op zich niet erg (als het maar niet regent dat het giet) 🙂

 • Toen Arjan nog vlakbij Aachen woonde kwamen we heel vaak in Aachen. Nu komen we er helaas niet meer zoveel. En dan uren kijken voor de etalage naar de Nobis Printen 😉

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics