Thuisleven.com
kliniek

Ziekenhuis of kliniek?

Je bent jong en de wereld ligt aan je voeten. Dan sta je ook nog niet stil bij allerlei zaken in de wereld zoals het betalen van je huur of hypotheek en hoe behoud je je baan. Tot je wat ouder wordt en wellicht wel eens last hebt gekregen van een hernia waarna je zelfs een hernia behandeling moet ondergaan. Wat weet jij er nou van? De laatste keer dat je in een ziekenhuis bent geweest, was tijdens je eigen geboorte. Tenminste als het goed is. Bij het betreden van die medische molen gaat er een wereld voor je open. Wist je bijvoorbeeld dat je naast in een ziekenhuis ook, onder omstandigheden, terecht kunt bij een kliniek?

Een kliniek

Een kliniek is een instelling waar mensen of dieren worden verpleegd. Vroeger was het onderscheid tussen kliniek en het ziekenhuis heel strikt. Zo kon je in een privé kliniek terecht als je daarvoor verzekerd was of wanneer je meer te besteden had. Nu lijken klinieken meer specialistische zorginstellingen te worden, bijvoorbeeld gespecialiseerd in het aanbrengen van een heupprothese. Ze liggen ook niet meer in het uitgestrekte buitengebied, maar zijn gevestigd in menig binnenstad. Heel laagdrempelig en bereikbaar voor een ieder.

Laat je doorverwijzen

Wat altijd van belang is, dat je je goed door laat verwijzen wanneer je een ingreep moet ondergaan. Aangezien ik er zelf geen verstand van heb, vraag ik altijd aan de huisarts of tandarts of zij een goede specialist weten aan te raden. Meestal zijn ze hier lokaal wel goed van op de hoogte. Zo werd ik verwezen naar een oogkliniek. En dat scheelde mij veel uitzoekwerk. Alleen over een mogelijke ziektekostenvergoeding durven ze vaak geen heldere uitspraken te doen.

Gecontracteerde zorgaanbieders

Om je noodzakelijke ingreep vergoed te krijgen door je zorgkostenverzekeraar, dient de zorgaanbieder die je op het oog hebt gecontracteerd te zijn. Zorgverzekeraars vergoeden om hen moverende reden alleen de zorgkosten die worden gemaakt door bij hen aangesloten zorgaanbieders. Met deze instellingen of specialisten zijn aparte contracten gesloten. Zo trachten ze de kosten beheersbaar te maken en de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Dit is dus wel iets waar je als patiënt of cliënt naar moet informeren voor je een afspraak maakt bij het ziekenhuis of een kliniek. De website van je zorgverzekeraar helpt je hierbij op weg, maar een beller is sneller is mijn persoonlijke ervaring.

Ben jij wel eens verwezen naar een kliniek?

Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics