Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Kinderboeken > We hebben een hoed- prentenboek

We hebben een hoed- prentenboek

Dit is het eerste prentenboek dat we lezen van de schrijver Jon Klassen. De voorkant ziet er op het eerste oog wat saai uit, althans dat geven de kinderen aan. Wanneer ik doorvraag wat er ‘saai’ aan is wordt er gezegd: ‘de kleuren zijn niet mooi‘. Ik heb daar zelf geen last van, het kleurgebruik geeft naar mijn mening iets geheimzinnigs over dit boek. Blijkbaar ervaren de kinderen dat toch ook wel een beetje. Want als ze wat beter kijken naar de voorkant, merk ik dat ze geprikkeld worden door de afbeeldingen. Je ziet namelijk twee schildpadden en een hoed als afbeelding. Zodra ze dat zien komen de vragen ‘wie zijn de schildpadden?‘ en ‘van wie is die hoed?‘ en ‘wat zou er onder die hoed zitten?‘ Het boek ziet er dus toch niet zo saai uit als dat het lijkt!

Het verhaal van ‘We hebben een hoed’

Wanneer we beginnen te lezen komen we er al snel achter dat deze twee schildpadden de hoed samen hebben gevonden. Hij lag zomaar op de grond! Maar van wie is die hoed? En wat gaan de schildpadden ermee doen? Wie van de twee mag de hoed dragen? Tja, dat is nu het probleem! Ze hebben samen de hoed gevonden, en ze zijn met z’n tweeën. Maar er is maar één hoed. Hoe gaan ze dit oplossen? Ze vinden het niet eerlijk als één van de twee de hoed draagt. Dan komen ze tot een besluit, er zit niets anders op dan de hoed te laten liggen. Maar is dat wel een besluit waar ze rust bij hebben? Het verhaal gaat verder, ze gaan samen kijken naar de ondergaande zon. Aan de ene schildpad is te zien dat hij de hoed maar niet uit zijn hoofd kan zetten. Wat zou er gaan gebeuren? Wij verklappen het niet, dat mogen jullie zelf lezen.

Mening over ‘We hebben een hoed’

dav

Het boek is origineel opgebouwd, het bestaat uit drie delen. Elk deel begint ook met een titelpagina. Dat zie je eigenlijk niet vaak in prentenboeken. Het boek leest fijn voor, er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Door het gebruik van eenvoudige woorden zorgt dit ervoor dat het een sterk verhaal is. Hoewel de eerste indruk misschien lijkt dat het een saai boek is, is het absoluut geen saai boek. Dat was uiteindelijk ook de mening van de kinderen. De verhaallijn, de illustraties en toch ook het kleurgebruik zorgen ervoor dat je geboeid blijft kijken en luisteren. Kinderen leren door dit boek ook lichaamstaal te herkennen.

Jon Klassen

Jon Klassen heeft al eerder twee prentenboeken geschreven waarin een hoed centraal stond. Namelijk het boek ‘Ik wil mijn hoed terug’ en ‘Deze hoed is niet van mij’. Ook heeft hij twee keer een Zilver Palet gekregen voor zijn prachtige illustraties.

Titel: We hebben een hoed
Auteur: Jon Klassen
Uitgever: Gottmer
ISBN: 9 789025 765842
Prijs: €13,95

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics