Voordelen van vloerverwarming
Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > Voordelen van vloerverwarming

Voordelen van vloerverwarming

Wie denkt aan vloerverwarming, denkt aan warme voeten. Tenminste ik wel.

Soorten vloerverwarmingen

Vloerverwarming is een systeem dat geplaatst is onder de vloerafwerking en waarmee de leefruimten verwarmt kunnen worden. Het wordt ook wel ook wel stralingsverwarming genoemd. Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingen. Er bestaan water gevulde en elektrische vloerverwarmingssystemen. Warmwatersystemen voeren heet water door buizen (zie foto) terwijl de elektrische vloerverwarming de bedrading onder de vloer verwarmt. Beide systemen zorgen voor een consistente, efficiënte warmte. Dat biedt zeker een aantal voordelen.

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarmingssystemen maken gebruik van lagere temperaturen dan radiatoren. Omdat vloerverwarming lage cv-water temperaturen verdraagt om de ruimte te verwarmen, is het onder vrijwel elke vloer plaatsbaar en een zeer energie zuinige manier van verwarmen. Vloerverwarming is altijd comfort verhogend, energie zuinig, en in hoge mate ruimte besparend. Er zijn complete sets verkrijgbaar maar ook losse onderdelen. Zo is er voor ieder wat wils verkrijgbaar.

Energie zuinig

De traditionele radiator moet worden verwarmd tot een hogere temperatuur om een leefruimte volledig te kunnen verwarmen. De vloerverwarming als stralingsverwarming wordt ingesteld op een temperatuur van zo’n 29 graden Celsius of minder, om de woonkamer op te warmen. Alleen al hierdoor verbruikt vloerverwarming minder energie. Dat heeft een lagere energierekening als resultaat. Op deze manier kun je je investering terugverdienen.

Ruimte besparend

Omdat de vloerverwarming is weggewerkt in de vloer, kunnen de radiatoren uit de ruimte blijven. Dit scheelt niet alleen ruimte aan diverse wanden en dat door het hele huis heen. Ook kun je de raamdecoratie aanpassen naar wens. Geen raamdecoratie meer hangend tot op de vensterbank. Kamerhoge gordijnen blokkeren de warmtevoorziening niet meer en werken daarnaast ook als een extra isolatielaag voor het raam. Een klein nadeel kan de lichte verhoging van de vloer wel opleveren bij plinten en drempels. Kijk hier tevoren goed naar.

Veilig leefklimaat

Met die verhitte radiatoren uit het huis te verwijderen, is er ook geen sprake meer van pijnlijke kinderhanden die zich eraan branden. Ook verwonden de scherpe randen van de kachel geen hoofden of andere lichaamsdelen meer. Tevens zorgt het gebruik van vloerverwarming voor een zuurstofrijker woonklimaat dan bij radiatoren. Die laatste verlagen de luchtkwaliteit en het zuurstofniveau door de hoge temperaturen. Ook wordt het huis minder stoffig dan door de luchtcirculatie die de radiator teweeg brengt.

Ben jij de trotse bezitter van een vloerverwarming?

Afbeelding van Michal Křenovský via Pixabay

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

12 reacties

  • Wij willen bij de verbouwing van onze huiskamer vloerverwarming laten leggen. Eentje die op stroom werkt, nu we ook zonnepanelen hebben. Ik kan niet wachten (heb altijd koude voeten)!

  • Wij hebben het niet. In ons vorige huis wel en ik moet toegeven dat ik het mis.
    In dit huis vonden we het zonde om er alles uit te breken voor de vloerverwarming, maar zodra we een vloer moeten vervangen, dan komt het er zeker

  • Ik vind het heerlijk, we hebben het beneden in de kamer. Wel vond ik het lastig om tegels uit te zoeken die nog wat sfeervol waren, uiteindelijk voor een houtlook gekozen

  • Het lijkt me heerlijk! We gaan een huis bouwen dus naar planning kan ik eind van het jaar zelf ervaren of het inderdaad fijn is

  • In ons oude huis hadden we vloerverwarming inder plavuizen. Heerlijk!

    We denken erover om onze douche te verbouwen. Daar willen we waarschijnlijk vloerverwarming in. Wat precies moeten we nog goed in verdiepen.

  • Wij wonen gelijksvloers. En hebben overal vloerverwarming. Ideaal. Kunnen zo alles goed verwarmen. Hebben nergens radiatoren hangen. Elke ruimte kunnen we apart verwarmen. En ook dat is ideaal. In de slaapkamer hoeft het namelijk niet zo warm te zijn, en in de badkamer vind ik het wel prettig als het daar wat warmer is.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics