Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Uw huis verbouwen, wat kost dat? - Thuisleven.com

U woont heerlijk in uw droomhuis. Maar met het verstrijken van de jaren, krijgt u nieuwe wensen. Bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Of u wilt uw huis graag duurzamer of energiezuinig maken. Zo is een mooie serre, een nieuwe badkamer of keuken opeens noodzakelijk. Hoogste tijd voor een verbouwing dus. De kosten van een verbouwing van uw huis zijn vaak fors. Hier leest u in vogelvlucht welke mogelijkheden er zijn.

Kosten verbouwing

Het verbouwen van uw woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning. Bereid u daarom goed voor. Zorg dat uw financiën op orde zijn en neem voldoende tijd om uw wensen in kaart te brengen. En komt u er even niet uit, schakel de hulp van een deskundige in.

Aantal tips bij kosten verbouwing

  • Reserveer 15% van de kosten als reserve. Een verbouwing valt vaak duurder uit.
  • Shop altijd rond voor de beste prijs en vraag minstens drie offertes op.
  • Met verschillende subsidies kunt u fors besparen op kosten voor uw verbouwing.

U kunt een verbouwing op meerdere manieren betalen. Hoe u de verbouwing financiert, is afhankelijk van uw situatie. Misschien heeft u genoeg spaargeld of bent u duurzaam aan het beleggen. Anders moet u geld lenen of uw hypotheek uitbreiden. Welke mogelijkheden heeft u om de kosten van uw verbouwing te dekken? Dat leest u hieronder.

Huis verbouwing: kosten en mogelijkheden

1. Spaargeld aanspreken
De goedkoopste manier om een verbouwing van uw huis te betalen is ervoor sparen. Logisch. Vooral als uw spaargeld hoger is dan € 30.360, dan is het een extra slimme optie, want u betaalt anders belasting over dit gedeelte. Deze regels veranderen overigens vanaf 2022. Vanaf dan wordt spaargeld pas vanaf € 440.000 belast.

2. Hypotheek uitbreiden
Ook een goede optie en de belastingdienst betaalt indirect mee, maar het wordt pas interessant boven een bedrag van zo’n € 25.000, want u moet er onder andere voor naar de notaris. De kosten voor de verbouwing van uw huis spreidt u ook nog eens uit over de looptijd van uw hypotheek (tot 30 jaar). En bovendien kunt u de rente gedeeltelijk terug krijgen.

3. Persoonlijke lening
Een lening van de bank kan ook. Een persoonlijke lening voor een verbouwing van uw huis heeft een relatief lage rente. Toch betaalt u wel een hogere rente dan die voor uw hypotheek. En bovendien moet u deze lening ook sneller aflossen. Over het algemeen genomen is deze lening het eenvoudigst te regelen, maar ook het duurst. Maar ook hierbij geldt dat de rente in de meeste gevallen aftrekbaar is.

4. Doe zoveel mogelijk zelf
Bent u handig met klussen? Of denkt u dat u dat muurtje best zelf kunt schilderen? Dan kunt u fors besparen op kosten. Zaken als gas en elektriciteit laat men vaak het beste over aan gecertificeerde vakmensen (mede vanwege eisen van de verzekering of VvE). Maar met behulp van tutorials van bouwmarkten en op YouTube komt men een heel eind. Het is leuk en leerzaam.

Subsidies en de kosten van uw verbouwing

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar waarmee u uw woning kunt verbouwen en/of verduurzamen. Kosten voor uw verbouwing kunt u zo sterk drukken, maar ze verschillen vaak per gemeente en het soort verbouwing. Heeft u een huis, boerderij, appartement of studio? Dan verschillen de subsidies. Voor een compleet overzicht van alle subsidies, kijkt u op de website van Vereniging eigen Huis of verbeterjehuis.nl.

Heeft U verbouwplannen?

Bron afbeelding: Pixabay

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Geverifieerd door ExactMetrics