Thuisleven.com
Nodig de koolmees in je tuin uit, door deze tips.
Thuisleven.com > Buiten > Dieren > Nodig de koolmees in je tuin uit, door deze tips

Nodig de koolmees in je tuin uit, door deze tips

De koolmees is een van de meest voorkomende vogels in Nederlandse tuinen. Deze vrolijke vogel is een welkome gast en kan helpen bij het bestrijden van plagen in je tuin. Wil je graag koolmezen in je tuin uitnodigen? Hier zijn enkele tips om dit voor elkaar te krijgen.

Zorg voor voldoende voedsel

Koolmezen zijn echte insecteneters. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende insecten aanwezig zijn in je tuin. Dit kun je doen door bloemen te planten die insecten aantrekken, zoals lavendel, kamille en zonnebloemen. Daarnaast kun je ook vogelvoer ophangen dat speciaal is bedoeld voor koolmezen.

Hang nestkastjes op

Koolmezen bouwen hun nesten in holle bomen, maar ze maken ook graag gebruik van nestkastjes. Hang daarom een nestkastje op een beschutte plek in je tuin. Het beste moment om dit te doen is in het najaar of de winter, zodat de koolmezen het kastje kunnen vinden voordat ze beginnen met broeden in het voorjaar.

Maak je tuin veilig

Koolmezen houden van een veilige omgeving. Zorg er daarom voor dat je tuin vrij is van gevaarlijke obstakels, zoals scherpe voorwerpen en gif. Houd ook je huisdieren in de gaten en zorg ervoor dat ze geen koolmezen kunnen opjagen.

Bied water aan

Deze vogels hebben ook behoefte aan water. Plaats daarom een vogelbadje of schaal met water in je tuin. Dit is niet alleen goed voor de koolmezen, maar ook voor andere vogels die je tuin bezoeken.

Bied schuilplaatsen

Koolmezen houden van beschutte plekjes in de tuin. Zorg daarom voor struiken, bomen en andere begroeiing waar ze zich kunnen verstoppen en rusten.

Door deze tips op te volgen kun je de koolmees uitnodigen in je tuin. Geniet van hun vrolijke gekwetter en profiteer van hun hulp bij het bestrijden van plagen in je tuin.

Lees ook:

Welke dieren zie jij graag terug in de tuin?

Foto: Pexels

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • In onze bostuin zitten flink wat koolmezen en pimpelmezen. Maar ik ben wel erg dol op de lokale eekhoorn en het roodborstje!

  • Altijd veel mezensoorten in de tuin gehad maar nu is het wat stiller omdat er een roofvogel in de buurt aanwezig is en ze zich schuil houden

  • Wij hebben veel koolmezen in onze tuin. We hebben er een nestje van. Geweldige vogels.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics