Selecteer een pagina

De dagen worden langer, we kunnen langer genieten van het licht en de zon begint langzamerhand meer te schijnen. Het zijn de aankondigingen van de lente, het nieuwe groene seizoen. Niet alleen de dieren bloeien weer helemaal op en ontwaken uit hun winterslaap, ook jouw tuin gaat zich voorbereiden op de lente. De knopjes ontwikkelen zich van de bloemen en de bladeren groeien aan de bomen. Je tuin helpen bij deze voorbereiding kan met een aantal eenvoudige stappen. 

Stap 1: opruimen en schoonmaken

Voordat je echt van start kan gaan met het aanpakken van je tuin, zal je eerst moeten opruimen en schoonmaken. Het is niet de leukste klus, maar wel een belangrijke stap om eerst te zetten zodat je met een schone lei kan beginnen. Wat kan je zoal doen? Het wegvegen van afgevallen takken en bladeren, en ander overtollig organisch materiaal in je tuin verwijderen is iets waar je mee kan starten. Zorg wel dat je hier pas mee start als het niet meer vriest omdat deze laag ook voor bescherming van de planten zorgt als het onder nul is. Iets anders wat je kan doen bijvoorbeeld is het verwijderen van overtollig onkruid.

Stap 2: de bodem gereedmaken

De natuur is zo ingericht dat het zichzelf kan voorbereiden op verschillende seizoenen. Dat betekent echter niet dat de natuur niet af en toe een helpende hand kan gebruiken. Door de bodem in je tuin gezond te houden, kunnen planten en bomen beter gedijen. Door de pH-waarde van je tuin te meten, kun je besluiten welke extra ‘voeding’ de bodem nodig heeft. Aanpassingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je compost of mest gaat gebruiken of voedingsstoffen toevoegt aan de bodem.

Stap 3: start met planten en zaaien

Dan volgt misschien wel het leukste aspect van je tuin lente proof maken: het planten en zaaien. Nu je de bodem grondig hebt voorbereid hierop, zijn de geschikte tuinomstandigheden gecreëerd. Handig is om van tevoren te bedenken welke planten je leuk lijken om in je tuin te plaatsen, zodat je weet wat je moet zoeken in het tuincentrum. Let hierbij wel op dat je planten kiest die passen bij het klimaat in je tuin. Koop dus geen planten die niet in de volle zon kunnen staan in een zonovergoten tuin. Laat je hierbij bijvoorbeeld adviseren door de medewerkers van het tuincentrum.

Stap 4: houd het verzorgen bij

Nu de planten en boompjes in de grond staan is het werk nog niet klaar. Het blijft immers belangrijk om je planten regelmatig te verzorgen en bloeiend te houden. Houd je grond vochtig door de planten frequent water te geven, maar vermijd overwatering. Handig is om een outdoor tafel uitzoeken waar je planten op kan verpotten en verzorgen wanneer nodig.

Wil je heerlijk blijven genieten van je harde werk in de tuin, dan kun je een tuinmeubelen loungeset online bestellen. Door al vroeg in het lenteseizoen tuinmeubels aan te schaffen, kan je lang genieten van de comfort van je eigen tuin.

Lees ook:

Kijk jij er ook weer naar uit om je tuin lenteproof te maken?

Photo by Mikolas Voborsky on Unsplash
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics