Thuisleven.com
© BFC Tourisme, Stephane Godin.
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > Frankrijk > Het Juragebergte in de lente: drie tips voor buitenactiviteiten

Het Juragebergte in de lente: drie tips voor buitenactiviteiten

Op circa 800 kilometer van hartje Nederland ligt het Juragebergte, het beste ‘buitengebied’ van Oost-Frankrijk met een enorm aanbod aan outdooractiviteiten. Het voorjaar is een top seizoen om hiervan te profiteren, vanwege de prettige temperaturen en de kleurrijke lentebloemen die je omringen. Hieronder geven we een paar tips voor wie niet kan wachten om eropuit te gaan.

1. Nieuw: de Grande Traversée du Jura op een gravelbike

Fantastisch nieuws voor liefhebbers van gravelbiken: deze lente kun je in de Jura maar liefst 380 kilometer aan uitgestippelde routes verkennen voor de befaamde Grande Traversée du Jura, van Mandeure (Doubs) naar Culoz (Ain). Gravelbikes zijn geen standaardfietsen en ook geen volwaardige mountainbikes; ze zitten precies tussen beide in. Hierdoor zijn ze perfect geschikt voor zowel verharde wegen als onverharde paden. Met zo’n veelzijdige fiets ligt de wereld aan je voeten! Wil je een gravelbike huren? Breng dan een bezoekje aan de nieuwe BC Shop in Lajoux, waar een deskundig team paraat staat met uitstekend advies, waar je e-bikes kunt opladen en waar je kunt genieten van de beste kop koffie uit de hele buurt.

© Doubs Tourisme, Laurent Cheviet.
© Doubs Tourisme, Laurent Cheviet

2. Roadtrip langs de Route des Lacs

Blauw. Dat is dé overheersende kleur van de Route des Lacs, beter bekend als de merenroute. Dit schilderachtige traject strekt zich uit tussen Marigny en Thoirette en omvat bijna twintig schitterende meren. Gedurende een afstand van maar liefst 150 kilometer kun je je vergapen aan een scala aan blauwtinten, variërend van diep indigo tot stralend azuur. Elk meer in de Jura heeft zijn eigen karakter. Zo vind je kunstmatige wateren zoals het meer van Vouglans, ongerepte natuurpareltjes zoals Bonlieu, en recreatieve hotspots zoals het meer van Clairvaux.

De Route des Lacs is perfect te verkennen per auto of camper(busje). Onderweg kun je halt houden bij musea, tentoonstellingsruimtes of de ‘fruitières à comté’ – coöperaties waar de beroemde comtékaas wordt geproduceerd. En laten we de uitnodigende terrassen niet vergeten! Maar om het gebied echt te ervaren, raden we aan om wat tijd te nemen voor wandelingen of zelfs een tocht te paard te maken, langs een meer of door een van de ‘reculées’, de karakteristieke kalkvalleien van de Jura met hun vlakke bodems en steile rotswanden. Voor meer tips, ook op culinair gebied, voor de meest betoverende routes door dit bijzondere landschap kun je hier terecht.

Lac de Bonlieu © BFC Tourisme, Stephane Godin.
Lac de Bonlieu © BFC Tourisme, Stephane Godin

3.  Genieten van watervallen

In de Jura bevinden zich adembenemende, klaterende watervallen die vooral in het voorjaar op hun hoogtepunt zijn. Wanneer de sneeuw smelt en het heldere water in overvloed door de ontwakende natuur stroomt, tonen deze natuurlijke wonderen zich van hun meest majestueuze kant. Wellicht ben je al bekend met de betoverende Hérisson-watervallen, maar er zijn nog tal van andere die absoluut een omweg waard zijn!

Een van de meest opwindende ervaringen bieden de Flumen-watervallen. Deze zijn officieel erkend als natuurlijk erfgoed van nationaal belang en liggen verscholen in een donker, ongerept keteldal in Saint-Claude. Een avontuurlijke sfeer, bijna als uit een Indiana Jones-film, omringt dit betoverende landschap. De watervallen zijn te voet bereikbaar, waarbij de ene route uitdagender is dan de andere.

Wellicht het meest sprookjesachtig is de Glandieu-waterval, waar je je, ondanks dat je slechts een uur en een kwartier van Lyon verwijderd bent, in de tropen waant. Vooral in het voorjaar is de weelderige vegetatie hier een lust voor het oog. Deze 60 meter hoge waterval is gemakkelijk te bereiken vanaf een nabijgelegen parkeerplaats.

De waterval van La Charabotte staat op de lijst van natuurmonumenten met een uniek artistiek karakter. Met een indrukwekkende hoogte van 110 meter is deze waterval een ware blikvanger. Vanuit de vallei in Chaley en vanaf het Plateau d’Hauteville kun je deze natuurlijke parel bewonderen.

Ten slotte, midden in het mysterieuze keteldal van Cirque de Consolation, ligt de betoverende Lançot-waterval. Omringd door ongerepte natuur is deze waterval op zijn mooist na stevige regenbuien. Je kunt er wandelend naartoe om je te verwonderen over dit adembenemende natuurlijke fenomeen.

Cascade la Charabotte © BFC Tourisme, Nino Scherer.
Cascade la Charabotte © BFC Tourisme, Nino Scherer

Meer informatie: kijk op nl.montagnes-du-jura.fr

Lees ook:

Kende jij het Juragebergte al?

Foto: © BFC Tourisme, Stephane Godin

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics