Waan je door de veranderende gangen in Zweinstein… Uhhh het Harry Potter Labyrinth waar je zelf ook invloed op hebt. Schuif de kaarten tactisch en maak een weg naar de karakters die je wilt ontmoeten. Overleef jij het gangenstelsel?

Voor elke afdeling speel jij?

Als je naar Zweinstein gaat wordt je natuurlijk gesorteerd in een afdeling, ben jij nieuwsgierig in welke afdeling jij zou komen als je naar Zweinstein zou gaan? Helaas zit er geen sorteerhoed bij het spel en moeten jullie dit dus geheel zelf bepalen (of vraag iemand die het spel niet speelt om jullie in te delen of spreek met iedereen af dat een cijfer op de dobbelsteen staat voor een afdeling en rol daarna om de beurt de dobbelsteen). Zodra iedereen is ingedeeld op een afdeling kan het spel beginnen

De spelregels

Leg alle kaarten op het speelbord zodat het hele bord gevuld is met (verschuifbare) kaarten, één kaart blijft over.
Schud de 24 karakterkaarten zorgvuldig en verdeel ze onder het aantal spelers. Elke speler legt deze stapel op de kop neer en neem het bovenste kaartje van de stapel af. Hierop staat het eerste karakter die jouw pion gaat ontmoeten.

De gangenstelselkaart die over is krijgt de speler die mag beginnen. Met deze kaart kan de speler een gangenstelsel laten bewegen. Let echter goed op hoe je het gangenstelsel verschuift. Je moet namelijk een weg maken in het gangenstelsel om jouw karakter op het kaartje te ontmoeten. Loop naar het karakter toe of kom er zo dicht mogelijk bij in de buurt en wacht dan af tot je volgende beurt.

Nu is de volgende speler aan de beurt

Deze pakt het kaartje dat uit het bord is geschoven en steekt hem in een gang naar zijn of haar keuze. Maar let op! Een gangkaart mag niet op dezelfde plaats worden ingeschoven waar hij er zojuist is uitgekomen. Tevens moet elke speler het labyrinth in beweging houden. Ook als de speler de gewenste karakter zonder schuiven kan bereiken.

Als bij het schuiven de eigen of de pion van een andere speler van het veld wordt geschoven dan komt deze aan de andere kant van de gang weer op het veld (dus op het kaartje die jij erin schuift).

Is de karakter bereikt met de pion dan kan de kaart open op tafel worden gelegd en wordt de volgende kaart van de stapel genomen. Herhaal dit tot alle kaartjes op zijn en race dan door de gangen heen terug naar je afdeling. Wie als eerste terug is bij de afdeling heeft gewonnen!

Spelregels voor jonge kinderen

Voor jonge kinderen kan er ook worden afgesproken dat de kaartjes allemaal ingekeken mag worden voor de beurt. De kinderen kunnen hierna zelf beslissen over welk figuur ze willen ontmoeten. Eenmaal een kaartje gekozen mogen ze niet wisselen.

Conclusie

Dit Doolhof spel blijft leuk en is dan ook een ware aanwinst voor onze spellenkast. Ofschoon we het spel al helemaal kennen en er onze eigen regels op naleven (zie hieronder) is het toch een spel dat met regelmaat uit de kast halen omdat het lekker laagdrempelig is en voor veel plezier zorgt bij zowel jong als oud. Zelfs visite die het spel nog niet kennen, gaan makkelijk en snel mee in de spelregels.
Het spel in Harry Potter vorm geeft nog meer fun op het spel aangezien we vorig jaar voor het eerst met de kinderen (ze waren daarvoor nog te jong) alle Harry Potter films hebben kunnen kijken. Bij elke gang die veranderd wordt spreken ze dan ook een spreuk uit om er nog meer plezier uit te halen.

Wij spelen het spel altijd door de stapel met karakterfiguren te schudden. Deze leggen we vervolgens op een gesloten stapel en een voor een pakken we een kaart af. Zodra de bestemming is bereikt nemen we de volgende kaart. Degene die de meeste bestemmingen heeft gemaakt en als eerste terug is bij zijn startpunt is de winnaar.

Informatie

Merk: Ravensburger
Aanbevolen leeftijd: 7 – 99 jaar
Geschikt voor: 2 tot 2 spelers
Taal: o.a. Nederlands

Op Thuisleven hebben we vaker spellen getest van Ravensburger.

Welk Doolhof / Labyrinth spel is bij jouw favoriet?

*Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen

Geverifieerd door ExactMetrics