Selecteer een pagina

Op mijn verzoek heeft Abels wijnen getracht om ons te helpen een lekkere wijn uit te zoeken. Er is zoveel keuze in de winkels dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik heb ervaren dat ik zoete witte wijn lekker vind en bepaalde rosé wijn, als het maar zoet is en niet de wrange. Als ik eens een lekker wijntje proef, dan vraag ik wel eens naar het merk. Dat ik dan vervolgens weer vergeet. Abels wijnen speelt hier handig op in met zijn uitgebreide assortiment proefpakketten. Ik mocht een proefpakket dessert wijnen ontvangen en dat hebben we ons goed laten smaken!

“Wijn vind je in alle soorten en smaken. Van zoet fruitig tot aan zwoel en robuust. Voor de één is de keuze zo gemaakt. De ander heeft daar net wat meer moeite mee en wordt het een ware zoektocht. Daarom hebben we een aantal handvatten opgesteld die helpen de juiste wijn te vinden die bij jou past.

Wijn bij gerecht

Zijn je wijn en gerecht goed op elkaar afgestemd, zullen beide beter smaken. Het is daarom belangrijk om een passende wijn te vinden. Naast het gerecht zelf spelen sauzen, kruiden en bereidingswijze een grote rol. Er wordt niet alleen gekeken naar de kleur van de wijn, maar ook naar wijnsoort. Denk hierbij aan droge wijn, dessertwijn, mousserende wijn of versterkte wijnen. Een aantal goede tips om in je achterhoofd te houden zijn de volgende.

Wijntips:

  1. Wijn met een zoetje gaat goed samen met zoutig.
  2. Wijn met zuren of tannines gaan goed samen met ‘vettig’.
  3. Zoete wijn gaat goed samen met zoet.
  4. Wijn met een zoetje/kruid/veel alcohol/veel tannine gaat goed samen met pittig en kruidig.

Rosé, rode of witte wijn?

Er zijn mensen die altijd een bepaalde kleur wijn drinken, omdat ze het lekker vinden. Er wordt vaak ook gekeken naar wat voor weer het buiten is of wat voor seizoen het is. Zwaardere wijnen worden bijvoorbeeld vaker gedronken in de winter, terwijl je een lichte witte wijn eerder in de zomer uit de kast pakt.

Gastblog van Abels wijnen- Hoe kies je de juiste wijn

Druivenras

Veel mensen selecteren hun wijn om druivensoort. Helaas is dit niet altijd een ‘eerlijke’ selectie. Hoewel dezelfde druivenrassen vaak wel overeenkomstige eigenschappen hebben, heeft het niet te betekenen dat ze allemaal hetzelfde smaken. Dit heeft te maken met de omgeving van waar de druif groeit. Bodem, klimaat en methode zijn bepalend van de smaak van de wijn. Heb je ooit een lekkere Merlot of Sauvignon Blanc gedronken, hoeft dat dus niet te betekenen dat een andere wijn van dezelfde druif even lekker is.

Herkomst van de wijn

Maak je een selectie op de herkomst van wijn, is dat helaas ook geen goede keuze. Binnen een wijnland of wijnstreek heb je veel verschillende soorten wijnen, kleuren en smaken. Het heeft dus helaas geen nut.

Selectie op prijs

Veel mensen denken dat hoe duurder de wijn is, hoe lekkerder. Nee! Helaas is deze stelling niet juist. Er zijn genoeg lekkere wijnen die minder dan €10,- kosten. Een goede wijn hoeft niet altijd duur te zijn!

Hamvraag: hoe kies je de wijn die bij jou past?

Waar het allemaal om draait, is smaak! Smaak is persoonlijk en alleen jij kunt daarover oordelen. Bovenstaande punten zijn goede handvaten om een selectie te maken. Wil je er echt achter komen welke wijn de ware voor jou is, zeggen wij: proef! Maak kennis met zoveel mogelijk verschillende wijnen. Bezoek wijnproeverijen of kies voor proefpakketten. Bekijk ons assortiment met onder andere proefpakketten via wijnwebshop Abelswijnen.nl.”

Proefpakket dessertwijnen van Abels Wijnen

De drie dessertwijnen worden vergezeld met een bondige beschrijving van kenmerken. Al uit de tekst maak ik op dat de range van de smaak zeer breed is en net even anders dan ik zelf zou kopen. Dat vind ik een goede manier om mijn smaak te verbreden en mijn mening te kunnen vormen. Naast een halfzoete Spaanse dessertwijn is er ook een fluwelige sherry met tonen van pruimen en lange afdronk geselecteerd. De wijnflessen op zich zijn een lust voor het oog. We vieren onze verjaardag als ik de Spaanse dessertwijn aanbiedt. De visite is ermee bekend en wil best proeven. Ik vind de dessertwijn erg zoet, maar dat schijnt zo te horen. Nu weet ik dat ik geen dessertwijn hoef te bestellen in een restaurant. Een glaasje sherry daarentegen is een lust voor mijn smaakpupillen. Ik heb het niet eerder gedronken, maar kan een glas bij tijd en wijle best waarderen. Deze fles is nog 5 tot 8 jaar te bewaren, maar of ik dat haal?

Lees ook:

Heb jij een lievelingswijn of kom je er niet uit?

Geverifieerd door ExactMetrics