Selecteer een pagina

Iedereen heeft wel eens een bodempje wijn over wat niet meer op komt. Door de gootsteen weg laten lopen is zo gedaan maar wist je dat er ook andere opties zijn?

IJsblokjes

Giet het laatste beetje in een ijsblokvorm en gebruik de ijsblokjes om wijnsaus te maken of andere gerechten op smaak te brengen. Zo hoef je niet elke keer een nieuwe fles te openen.

Maak van je restje wijn wijnazijn

Men neme twee grote stenen vaten. Een vat is voor de rode en de andere voor witte wijn. Giet hier elke week de kleine restjes wijn in, daardoor blijft de azijnmoeder in leven. Dit zijn de gistcellen die zorgen dat de wijn omgezet wordt tot azijn. Een half jaar nadat je voor het eerst wijn in het vat hebt gedaan is het echt azijn. Maar je moet dus welk elke week een beetje toe voegen zodat de gistcellen in actie blijven. Wijnazijn is heerlijk als dressing voor een salade of in een gerecht.

Door een saus, soep of stoofgerecht

Een restje wijn geeft de smaak vaak net een beetje extra dus lekker mee experimenteren door een soep, saus of stoofgerecht.

Risotto

Zonder wijn geen risotto. Dus zorg dat je altijd een pak risotto op voorraad hebt en je hebt ten alle tijden een makkelijke en lekkere maaltijd mocht er de dag tevoren wijn overblijven.

Stoofperen

Toegegeven, een liter is nog moeilijk een restje te noemen, maar voor zelfgemaakte stoofperen zien we dat graag door de vingers. Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan. Breng de wijn samen met het water, de peren, de vanille en kaneel aan de kook (alles op eigen smaak). Laat het geheel 40 minuten op een laag pitje koken. Afkoelen en smikkelen maar.

Lees ook de volgende blogs uit de serie “Hoe gebruik je ….. optimaal?”

Geverifieerd door ExactMetrics