wijn decanteren

Hoe gebruik je wijn optimaal?

Iedereen heeft wel eens een bodempje wijn over wat niet meer op komt. Door de gootsteen weg laten lopen is zo gedaan maar wist je dat er ook andere opties zijn?

IJsblokjes

Giet het laatste beetje in een ijsblokvorm en gebruik de ijsblokjes om wijnsaus te maken of andere gerechten op smaak te brengen. Zo hoef je niet elke keer een nieuwe fles te openen.

Maak van je restje wijn wijnazijn

Men neme twee grote stenen vaten. Een vat is voor de rode en de andere voor witte wijn. Giet hier elke week de kleine restjes wijn in, daardoor blijft de azijnmoeder in leven. Dit zijn de gistcellen die zorgen dat de wijn omgezet wordt tot azijn. Een half jaar nadat je voor het eerst wijn in het vat hebt gedaan is het echt azijn. Maar je moet dus welk elke week een beetje toe voegen zodat de gistcellen in actie blijven. Wijnazijn is heerlijk als dressing voor een salade of in een gerecht.

Door een saus, soep of stoofgerecht

Een restje wijn geeft de smaak vaak net een beetje extra dus lekker mee experimenteren door een soep, saus of stoofgerecht.

Risotto

Zonder wijn geen risotto. Dus zorg dat je altijd een pak risotto op voorraad hebt en je hebt ten alle tijden een makkelijke en lekkere maaltijd mocht er de dag tevoren wijn overblijven.

Stoofperen

Toegegeven, een liter is nog moeilijk een restje te noemen, maar voor zelfgemaakte stoofperen zien we dat graag door de vingers. Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan. Breng de wijn samen met het water, de peren, de vanille en kaneel aan de kook (alles op eigen smaak). Laat het geheel 40 minuten op een laag pitje koken. Afkoelen en smikkelen maar.

Lees ook de volgende blogs uit de serie “Hoe gebruik je ….. optimaal?”

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics