Thuisleven.com
Forte Montecchio Nord
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Museum > Forte Montecchio Nord – Colico (Comomeer – Italië)

Forte Montecchio Nord – Colico (Comomeer – Italië)

Wil je eens even helemaal iets anders dan de natuur, stad en het water rondom het Comomeer? Dan ben je bij Forte Montecchio Nord aan het juiste adres. Dit ford is een van de grote verdedigingswerken van de Eerste Wereldoorlog en heeft de Tweede Wereldoorlog ook overleefd. Zelfs de vier grootste Italiaanse kanonnen zijn nog intact.

Rondleiding Forte Monctecchio Nord in Colico

Het fort mag je enkel onder begeleiding van een gids bezoeken. Als je aankomt en het wachthuisje is open, neem dan gerust plaats op een van de stoelen om de film te bekijken. Ook kun je gebruik maken van de toiletten (niet aanwezig tijdens de rondleiding) of bekijk het kleine museum waarin allerlei attributen zijn uitgestald. Zodra de gids klaar is met de rondleiding zal hij/zij arriveren. Hierna kun je betalen en nadat de hele groep betaald heeft begint de rondleiding.

De vier kanonnen

4 geschutskoepels

In 1912 werd er begonnen met de bouw van Forte Montecchio Nord (ontworpen door Generaal Enrico Rocchi). Twee bouwwerken die, middels een galerij in de rotsen, verbonden zijn met elkaar. Op deze manier kan er veilig van de slaapplaats naar het fort gelopen worden en andersom. Het fort bestaat uit twee verdiepingen. In het onderste gedeelte zijn verschillende ruimtes. Zo is er een kamer voor de communicatie, een waar de batterij voor energie stond en een kamer met opslag voor de kanonnen (de kruitkamer bevond zich 60 meter diep in de rotsen).

Zodra een kanon moest schieten, belande een patroon in de lift zodat die van etage 1 naar etage 2 kwam. Vervolgens werd het patroon opgetild en in een andere “lift” gelegd. Vanuit hier kwam het patroon bij het kanon terecht en kon deze door de aanwezige soldaten op de juiste plek worden gelegd.

Geen hele zuivere foto maar het laat wel zien hoe een patroon mede naar boven werd gebracht.

In totaal zijn er 4 kanonnen, die op de dag van vandaag, nog steeds werken. De kanonnen worden beschermd door stalen en gietijzeren koepels (waar je op kunt staan). Tijdens de WO I behoorden deze tot de meest moderne wapenuitrusting in Italië. De kanonnen zijn de grootste van Italië en van het model 149/35 S. Ze kunnen allen ronddraaien (ofschoon je tijdens de rondleiding 1 koepel van een kanon te zien krijgt, die een klein beetje draait) en heeft een opzet tussen de  -8° en +42° en een reikwijdte van 14 kilometer. De rotatie-mechanismen werken nog steeds en ook zie je de transportbanen voor de grote patronen.

In zo’n koepel kunnen de temperaturen behoorlijk oplopen op een zomerse dag tijdens actie. Aangezien het fort te ver lag van het front speelde het nauwelijks een rol in de vijandelijkheden, zowel tijdens de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Maar dankzij de hoge temperaturen overleden er toch mensen.

Uitzicht

Forte Montecchio nord uitzicht

Tijdens de rondleiding kom je bij de geschutskoepels uit. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op het meer, het natuurreservaat, de omliggende dorpen en de bergen.
Je mag op de geschutskoepels staan, mits je niet op de onderste randen gaat staan. Zo maak je een nog indrukwekkendere foto, of ga je liever op het kanon zitten?

Anyway, tijdens de rondleiding krijg je hier ook even een moment waarbij je ongestoord rond kunt lopen. Ook is de gids zo behulpzaam om foto’s van je (gezin) te maken. Maar voor je bij de geschutskoepels komt is er eerst een rondleiding door de gebouwen die erbij horen. Zo zie je hoe de patronen aangeleverd worden. Waar de soldaten hebben geslapen en waar ze koud moesten douchen. Warm water was er namelijk niet.

Handig om te weten

Forte Montecchio Nord

  • Aangezien de rondleiding geen hele ochtend of middag in beslag neemt is er daarna nog genoeg tijd om andere dingen te doen.
  • Mocht je gebruik maken van de combi-ticket van Forte Montecchio en Forte di Fuentes kijk dan eerst of je laatst genoemde kunt bereiken.
  • De auto parkeren doe je op de parkeerplaats. Vandaaruit moet je ietwat de berg oplopen om het fort te bereiken.

Wat doe jij het liefste tijdens een vakantie?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics