Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Opvoeding > Beugel(s) wel of geen keuze?

Beugel(s) wel of geen keuze?

Ik zag het al aankomen, mijn oudste dochter van 10 jaar krijgt binnenkort een beugel. Ze duimt al vanaf een maand of 6 oud en heeft het nooit kunnen afleren. Zelfs na herhaaldelijk waarschuwen, bleef ze het hardnekkig volhouden, met alle gevolgen van dien, want de beugels die de orthodontist voor haar in de planning heeft zullen geen pretje zijn. Niet voor haar, maar ook niet voor ons.

Eerste consult

Vorig najaar zijn we na een doorverwijzing van onze tandarts op eerste controle bij de orthodontist geweest. Ze heeft een te kleine bovenkaak en daardoor kunnen haar hoektanden en sommige kiezen niet doorkomen, ze heeft ook een open beet en haar voortanden scheef. Omdat mijn dochter toen nog duimde, kreeg ze een oefenbeugel mee (de myobrace). Dit was voor haar vooral om het duimen af te leren. Ze moest de beugel ’s middags na school dragen en ’s nachts. Het heeft effect gehad, want ze duimt niet meer. De eerste stap is gezet. Na een half jaar moesten we terug komen voor een plan van aanpak.

Stappen plan

Ik merkte de afgelopen maanden dat ze erger was gaan lispelen. Ze lispelde altijd al iets, maar sinds de oefenbeugel, naar mijn gevoel veel erger. Ik ging er eigenlijk van uit dat we een traject met de logopedie moesten gaan opstarten, maar dat is dus niet zo. De orthodontist is van mening dat haar bovenkaak te klein is voor haar tong en ze daarom lispelt. Er is dus een stappenplan opgesteld. Ze begint na de zomervakantie met een spreidbeugel, d.w.z. een beugel om haar bovenkaak te vergroten. Daarvan heb ik al gehoord dat dit aardig pijn kan doen, want ik moet die een dag of 10 aandraaien en haar kaak dus verder spreiden.

Door haar duimen heeft ze een open beet, ook die moet gecorrigeerd worden. De foto’s die ik daarvan gezien heb, zijn helemaal geen pretje, lijkt wel een heel metalen bouwwerk aan de zijkant van haar mond. Die beugel wordt volgens het grootste probleem.

Daarna krijgt ze nog een plaatjesbeugel, maar dat gebeurt pas na ruim 2 jaar als ik de papieren mag geloven.

Het resultaat

Het uiteindelijke resultaat zal er best zijn, een mooi recht gebit en hopelijk niet meer lispelen. Los van het feit dat het ons een fortuin gaat kosten, want de bedragen lopen flink op en de zorgverzekering betaalt niet alles, maar waar ik me het meeste druk over maak, hoe zal ze deze ervaringen doorstaan? Ze kan niet tegen pijn, huilt om het minste of geringste, raakt in paniek bij onbekende situaties, slaapt altijd al slecht. Dit wordt geen pretje dat weet ik nu al. Daarbij zal haar zelfvertrouwen een deuk oplopen en dat is al niet zo hoog.

Twijfels

Ze doet enorm haar best op school, maar hoge scores haalt ze niet zomaar. Ik ben zo bang dat ze door die beugel, afgeleid gaat worden en slapeloze nachten krijgt. Ze gaat na de zomer naar groep 7. Ze schaamt zich er niet voor gelukkig. Ze heeft ook wel in de gaten dat haar gebit niet zo mooi is. Heel veel klasgenoten hebben of krijgen een beugel, dus dat houdt haar en ons niet tegen, maar toch twijfel ik. Is dit wel de juiste oplossing? Doe ik hier goed aan? Vergroeit het niet allemaal vanzelf zonder al deze poespas? Ik weet het niet, ik ben echt in dubio.
Maar hebben we wel een keuze?

Lees ook:

Wie heeft hier ervaringen mee?

Bianca

Moeder van 2 meiden en werkzaam in de thuiszorg

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

22 reacties

 • Mijn zoontje moest 2 jaar geleden naar de orthodontist want hij moest een beugel.
  Ze wilde daar gelijk starten en 3 kiezen trekken want dan zat hij nog op de basisschool en zou hij minder missen van voortgezet onderwijs. Mijn zoontje wild e geen beugel dus ik zat in 2 strijd.
  De tip van een kennis om de myobrace te proberen was voor ons de gouden. We hebben een andere tandarts gezocht die er ervaring mee heeft. Omdat hij geen beugel wilde was hij enorm gemotiveerd om hem te dragen.
  Hij is vorig jaar november gestart. Na 2 maanden stonden de tanden in zijn onderkaak. Onze oude tandarts hield vol dat hij absoluut een beugel moest vanwege een hoektand die buiten de boog groeide maar na een controle vanochtend bleek dat die er nu netjes tussen komt en hij dankzij de myobrace dus nu geen beugel meer nodig heeft.
  Ik vind het jammer dat de zorgverzekeraar de myobrace niet vergoed (168 euro ongeveer) het zou ze veel geld voor orthodontie schelen.
  Kinderen die echt gemotiveerd zijn en er op tijd mee starten hoeven bijna nooit meer een gewone beugel vertelde de myobrace tandarts ons.

 • Ik heb zelf ook verschillende beugels gehad, ook een spreidbeugel, slotjesbeugel en zelfs een buitenboordbeugel. Ik vraag mij eigelijk achteraf af waarvoor als deze beugel goed waren, je zou denken dat ik als kind een enorm scheef gebit had, maar dit was eigenlijk helemaal niet het geval. Van mijn slotjesbeugel had ik volgens mij het meeste pijn, wat ik mij kan herinneren. De spreidbeugel was ook geen pretje wanneer deze aangedraaid moest worden. En tja de buitenboordbeugel is eigenlijk geen gezicht. De tandarts zou het wel met een goed doel hebben gedaan en uiteindelijk wen je er ook aan

 • Beugels zijn nodig voor de kinderen die een gezond gebit nodig hebben. Jammer dat de zorgverzekering niet alles vergoed. De kosten voor orthodontie en kaakchirurg zijn al extreem hoog!

 • Mijn zoon heeft dit martelwerktuig, de Herbst, ook gehad, was echt wel afzien.
  Maar het resultaat is heel goed en ik hoop dat hem zo een kaakoperatie bespaard blijft.

 • Ik heb begrepen van de orthodontist en de tandarts dat er later problemen kunnen ontstaan als mijn zoon geen beugel neemt. En ik moet zeggen tot nu toe valt het mee. Hij heeft een activator en is daar heel snel aan gewend en ik ook.

  Maar het is inderdaad een heftige inbreuk op je budget en tijd. En ik kan me voorstellen dat niet alle jongeren er graag mee rondlopen.

 • Onze zoon heeft meer dan 3 jaar een beugel gehad. Een tand was niet doorgekomen en moest met een golden chain langzaam naar beneden en naar buiten op zijn plek geleid worden. Zeker een hele dure hobby en voor mij gevoel rekken ze het ook nog een onnodig lang om elke maand geld te kunnen blijven vangen. Het staat nu wel prachtig recht en de ‘verloren’ tand staat op zijn plek.

  1e dochter heeft nu ook een beugel, omdat 2 tanden helemaal niet doorgekomen waren (niet aangelegd) en ze had nu 2 gaten in haar gebit had. Met de beugel worden allen tanden en kiezen naar voren geschoven, zodat ze geen gaten meer heeft. Ook hier lijkt het eeuwig te duren. 2e dochter staan tanden wat scheef, maar ze wil absoluut geen beugel.

 • onze oudste heeft een maand voor haar 10e verjaardag ook een beugel gekregen. Planning is anderhalf jaar, ze is een jonge leerling, zit nu in groep 7 dus met een beetje mazzel is ze voor de middelbare klaar met de beugel

 • Ik heb 3 beugelkinderen. De 1 schaamt zich wat meer dan de ander voor een beugel, maar als ze eenmaal een drempel over zijn, gaat het prima. Ook in de verzorging van de beugel en het consequent dragen.

 • Kleine update:

  Sinds vorige week vrijdag is de spreidbeugel geplaatst. Mijn dochter was enorm zenuwachtig, wat achteraf absoluut niet nodig was. Hij zat er zo in en deed helemaal geen pijn. Ook het aandraaien iedere dag valt reuze mee (behalve het kleine gaatje waar het tangetje in moet, waar ik als moeder meer moeite mee heb). Het doet haar geen pijn, hoogstens voelt ze af en toe wat druk. Ook de beugel zelf voelt ze niet meer en ze heeft al wat foefjes ontdekt om de etensresten eruit te krijgen. Morgen moeten we op controle bij de orthodontist, dan krijgen we ook te horen hoe lang we nog moeten blijven spreiden. Ik ben benieuwd, maar het spleetje tussen haar voortanden is inmiddels zichtbaar en daar zijn we al erg blij mee. Ik hou jullie op de hoogte!

 • Wij staan hier ook voor dezelfde keuze. Wij hebben de ortho gevraagd of de gebitsproblemen persé nu moeten worden aangepakt, of dat het ook op een later tijdstip mogelijk is. We zijn er zelf nog niet uit of het voor onze zoon verstandig is om nu te doen. Hij heeft autisme en is heel gevoelig. Lastig hoor…

 • Hoi Bianca, altijd doen, zou ik zeggen. Mijn ouders hebben het bij mij nooit laten doen om financiële redenen en toen heb ik het rond mijn 30ste zelf laten doen. Toen moest ik ook geopereerd worden, wat als kind niet had gehoeven. Ik ben wel erg blij, dat ik het heb laten doen. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. En och, tegenwoordig is het toch best algemeen om een beugel te dragen. Succes met beslissen samen met je dochter, Anita

  • Ja dit soort verhalen hoor ik ook regelmatig, dat mensen zich op latere leeftijd laten helpen met gebroken kaak en operaties tot gevolg. Dit neem ik zeker mee.

 • mijn jongste dochter had echt een rond gat van voren; ze moest haar mond niet open doen om te eten; Ze wilde graag een beugel, maar ze was nog te jong; uiteindelijk heeft ze dan een oefenbeugel gekregen; eerst een zachte en daarna een harde; Omdat ze het zo graag wilde droeg ze die heel consequent; En wat de orthodontist nog nooit gezien had en niet kon geloven; na een jaar of anderhalf stonden haar tanden perfect! toen hadden ze eigenlijk een draadje moeten plaatsen om alles op zijn plaats te houden, maar dat is niet gebeurd. Gevolg dat een paar jaar later toch nog blokjes geplaatst zijn omdat ze niet meer 100% recht stonden. Niet omdat het echt nodig was, maar omdat tegenwoordig alle tieners perfecte tanden hebben en ze wilde daar niet voor onderdoen. Ik heb haar dus laten kiezen, maar ik ben wel blij dat ze al zo jong die oefenbeugel is beginnen te dragen en dat dat zo een groot effect had; Anders was ze er niet met simpele blokjes vanaf gekomen….

  • Oooh wat fijn zeg, maar wat jammer van het draadje toen. Nee idd voor mij hoeft het allemaal niet kaarsrecht, mijn tanden staan ook niet helemaal goed maar toch netjes. Ik had zo gehoopt dat ze zou groeien en het vanzelf beter zou worden, maar om het nog een paar jaar uit te stellen is ook geen optie, want dan gaan de doorkomende hoektanden en kiezen de boel nog erger verduwen. Dus in ons geval denk ik niet dat we een keuze hebben

 • Onze oudste dochter was er met 8 jaar erg vroeg bij. Ze kreeg een buitenboordbeugel om plek te maken in haar smalle kaak. Er werd gelijk al van uitgegaan dat slotjes zouden volgen…. Voor ons hoeft het zuiver esthetische niet. We willen daar graag nog over in gesprek als het zover is. Nu eerst maar eens wisselen

  • Jeetje ook jong 8 jaar met een buitenboordbeugel, maar als hij effect heeft gehad dan heeft ze hopelijk genoeg ruimte om te wisselen. Succes ermee!

   • Er is nu in twee jaar tijd maximaal ruimte gemaakt. Het zal te weinig zijn. Nu moet ze alles wisselen voor er slotjes op kunnen. Dan staat alles recht en komen de verstandskiezen door……
    Plus ik heb vernomen dat ze altijd een beugeldraadje achter de tanden moeten dragen omdat ze anders in de oude natuurlijke stand terug gaan staan

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics