Poets poets, poets je tanden, weet je hoe dat moet
Thuisleven.com > Verzorging > Mondverzorging > Poets poets, poets je tanden, weet je hoe dat moet?

Poets poets, poets je tanden, weet je hoe dat moet?

Poets, poets, poets je tanden
Altijd heel erg goed
Poets, poets, poets je tanden
Weet je hoe dat moet?

Dit liedje zing ik vaak met de kinderen tijdens het tandenpoetsen.
Tandenpoetsen bij kinderen … De ene periode gaat het heel makkelijk, maar zo af en toe is er een periode dat ze het óf alleen maar “zelluf willen doen”, óf gewoon helemaal niet willen poetsen. Dan wordt tandenpoetsen een hele opgave. Herkent u dat? Ik ging eens op zoek op internet naar tips en zette ze voor u op een rijtje:

Zelf poetsen

Zodra peutertjes in de fase ‘zelluf doen’ komen, willen ze vaak ook zelluf hun tandenpoetsen. Dat is natuurlijk helemaal prima, kinderen moeten het immers ook zelf leren. Stimuleer het ook om zelf te laten doen. Maar kinderen poetsen nog niet overal even goed. Daarom is het belangrijk dat er ten minste 1x per dag nagepoetst wordt. Ook als kinderen al wat ouder zijn is het belangrijk om het poetsen nog steeds te begeleiden en te controleren.

Wanneer, hoe vaak en waarmee

Het is belangrijk om de tandjes van de kinderen twee keer per dag twee minuten te poetsen. Dit kun je na het ontbijt en voor het slapengaan doen. Gebruik hiervoor een tandenborstel die speciaal geschikt is voor kleine kinderen. Deze heeft een kleine borstelkop met zachte haartjes, zo kom je makkelijk overal bij. Voor kinderen tot 4 jaar gebruik je speciale peutertandpasta waarin minder fluoride zit. Vanaf 5 jaar kunnen kinderen de ‘gewone’ tandpasta gebruiken.

Poets, poets, poets je tanden in een vaste volgorde

Bij het poetsen van de tanden zet je de borstel recht op de tanden. Dan poets je zachtjes heen en weer. Als je een vaste volgorde van poetsen aanhoudt dan is de kans minder groot dat je plekjes overslaat. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de andere kant. Poets volgens de 3B’s: Eerst de binnenkant, dan de buitenkant en daarna de bovenkant.

Maak van tandenpoetsen een spelletje

Niet alle kinderen vinden tandenpoetsen even leuk. Of de ene periode lukt het wel en de andere periode heeft een peutertje er echt geen zin in en wil het niet “NEE”.
Je kunt wel proberen om er een spelletje van de maken.
– Laat je kindje eerst bij jou je tanden poetsen, en daarna wissel je van beurt, dan mag jij bij je kindje tanden poetsen.
– Laat je kindje ook zelf de tandpasta op de borstel doen.
– Zing een liedje tijdens het tandenpoetsen en als het liedje klaar is, is het tandenpoetsen ook klaar.
– Vertel een verhaaltje tijdens het tandenpoetsen.
– Vertel je kindje wat er weggepoetst wordt; nu de boterham, en hier zitten de aardappeltjes, die zal ik ook even wegpoetsen, enz. enz.

Tandenpoetsen bij ons thuis

Sinds het eerste tandje kwam zijn wij met de tandenborstel in de weer gegaan. In het begin is het allemaal leuk, maar Elin was nogal vlot van het zelluf doen en dan mogen papa en mama echt niet helpen. Ze heeft ook een periode gehad dat ze helemaal niet wilde tandenpoetsen. Vervelend, maar wij hebben er nooit echt een drama van gemaakt, dat werkt alleen maar averechts. Lukt het vandaag niet, morgen misschien weer wel, of anders volgende week. Invloed van buitenaf heeft bij Elin goed geholpen. Op het kinderdagverblijf heeft ze ‘les’ gehad in het tandenpoetsen en de kinderen kregen allemaal een tandenborsteltje en een klein tubetje tandpasta mee naar huis. Sindsdien is poetsen geen probleem. Hier ook een voorbeeld van een liedje wat we heel vaak zingen tijdens het tandenpoetsen.
Joas is nu bijna anderhalf en heeft behoorlijk wat tandjes en kiesjes. Bij hem merk je dat zodra er weer een tandje of kiesje doorkomt, het tandenpoetsen even geen pretje is. Ook Joas is al een poosje van het zelluf doen. Joas kan heel slecht stilliggen op de commode tijdens het aankleden. Maar geef hem een tandenborstel in zijn handen en hij poetst zijn tandjes wel, terwijl mama hem rustig kan aankleden. Nog even na poetsen, en klaar is … Joas.

Lees ook:

Poets, poets, poets je tanden altijd heel erg goed! Wat is jouw poetservaring met kinderen?

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

  • Hier gaat het best goed met tandenpoetsen. Maar het blijft een tweeling.. als de een niet wil 😉 dan doet de ander het ook niet haha. Gelukkig levert het bijna geen problemen op

  • Als kindjes (en grote mensen..!) sap bij het ontbijt drinken of een vruchtenthee moeten ze een half uur wachten tot ze kunnen poetsen.
    Het glazuur van tanden wordt een tijdje week door sap, thee, enz.. (wijn is ook zo’n boosdoener)..
    Vraag het de tandarts..

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics