Thuisleven.com
Vijf tips voor een onderhoudsarme tuin.
Thuisleven.com > Buiten > Tuinieren > 5 tips voor een onderhoudsarme tuin

5 tips voor een onderhoudsarme tuin

Tuinonderhoud is iets waar veel mensen tegenop zien. Niet veel mensen houden ervan om uren in de tuin door te brengen met het maaien van het gazon of het plukken van onkruid tussen de tegels. Er zijn echter een aantal manieren waarmee je het onderhoud van je tuin flink kunt verminderen. Wij geven je vijf tips voor een onderhoudsarme tuin.

1. Gebruik kunstgras

Kunstgras is een uitstekende oplossing voor een onderhoudsarme tuin. Het hoeft niet gemaaid te worden en je hoeft er ook geen water aan te geven. Het enige wat wel aan te raden is dat je af en toe de bladeren eraf veegt. Kunstgras is ook een goede oplossing als je tuin weinig zonuren krijgt, want het blijft groen en mooi.

2. Plant onderhoudsvrije beplanting

Er zijn tegenwoordig steeds meer soort planten die weinig onderhoud nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld voor bodembedekkers in plaats van gras dat elke week gemaaid moeten worden. Er zijn ook veel onderhoudsvrije struiken en heesters die je in je tuin kunt planten. Een groot aantal soorten blijft ook nog eens het hele jaar door groen.

3. Gebruik borders in plaats van perkjes

Perkjes zijn mooi, maar ze vragen heel erg veel onderhoud. Het is veel makkelijker om borders aan te leggen en daar hoogteverschil in aan te brengen. Je hoeft dan alleen de borders af te bakenen en er vaste beplanting in te zetten. De planten in de borders kunnen vervolgens vrij groeien en onderhouden zichzelf door het jaar heen.

4. Zorg voor voldoende drainage

Voor een onderhoudsarme tuin is het belangrijk dat je tuin voldoende drainage, een ander woord voor afwatering, heeft. Als je tuin niet goed gedraineerd is, dan kan het gras snel verkleuren en de planten verpieteren. Ook kunnen het onkruid en het mos gemakkelijker in je tuin groeien.

5. Maak natuurlijke paden

Natuurlijke paden van bijvoorbeeld houtsnippers zijn mooi en onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze alleen even aan te leggen en dan eroverheen te blijven lopen. Het is wel belangrijk dat je de paden afbakt, zodat het gebruikte materiaal niet in je tuinperken komt. Een tegelpaadje wordt snel groen van de algen, ook blijft er onkruid tussen de tegels groeien.

Lees ook:

Besteed jij veel tijd aan tuinklussen?

Afbeelding van Kerstin Riemer via Pixabay 

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics