Selecteer een pagina

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen. Er is niet iemand die jou aan het werk zet en die je een vast bedrag per uur betaalt, iets wat wel het geval is als je in loondienst werkt. Een ander belangrijk verschil zit hem in doorbetaling bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. In loondienst word je doorbetaald, maar als zzp’er is dit niet het geval. Wanneer je als zelfstandige zonder personeel niet kunt werken, komt er ook geen geld binnen. Daarom doe je er goed aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Helaas weten veel ondernemers niet hoe dit in zijn werk gaat. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk precies hoe een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp werkt.

Welk bedrag wil je verzekeren?

Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je te maken met een verzekerd bedrag. Dit bedrag is van invloed op de hoeveelheid geld die je uiteindelijk uitgekeerd krijgt. De hoogte van het verzekerde bedrag mag je vaak zelf bepalen. Wel stelt een verzekeraar bepaalde eisen aan de hoogte ervan. Kies je bijvoorbeeld voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Klaverblad verzekeringen? Dan moet het verzekerde bedrag minimaal 2500 euro per jaar bedragen.
Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, heb je waarschijnlijk nooit genoeg aan 2500 euro per jaar. Gelukkig kun je het verzekerde bedrag van jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering ook hoger instellen. Bij Klaverblad is het maximaal verzekerde bedrag 85.000 euro per jaar. Je mag overigens nooit meer dan 80 procent van je inkomen verzekeren. Om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt, raden wij je aan naar je huidige situatie te kijken. Kies altijd voor een bedrag waarvan je zeker weet dat je er je maandelijkse kosten mee kunt dekken.

Hoe zit het met de uitbetaling?

Wanneer je als zzp’er arbeidsongeschikt raakt, denk je mogelijk dat je het volledige verzekerde bedrag per maand uitgekeerd krijgt. Dit kan inderdaad het geval zijn, maar ga hier niet klakkeloos van uit. De hoogte van jouw uitkering is namelijk afhankelijk van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Om dit te bepalen, moet je onderzocht worden door een arts. Op basis van dit onderzoek bepaalt hij voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent.
Blijkt uit het onderzoek van een arts dat je voor 75 procent arbeidsongeschikt bent? Dan krijg je iedere maand 75 procent van het verzekerde bedrag per maand uitgekeerd. Je krijgt alleen het volledige bedrag uitgekeerd wanneer je voor 100 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard. Wanneer je de AOV verzekering van Klaverblad afsluit, ben je al verzekerd van een uitkering vanaf 25 procent arbeidsongeschiktheid.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvragen

Voor het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je tegenwoordig bij een groot aantal verzekeraars terecht. Kies nooit lukraak een verzekeraar uit, maar vergelijk eerst verschillende verzekeraars met elkaar. Op deze manier voorkom je dat je onnodig veel premie betaalt. Bovendien weet je door te vergelijken precies wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering wel en niet dekt. Zodra je de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering gevonden hebt, kun je een aanvraag indienen.
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanvraagt, moet je de nodige gegevens aanleveren. Zo wil een verzekeraar bijvoorbeeld weten met wie ze te maken hebben. Daarnaast moetje als zzp’er ook je KvK-nummer aanleveren bij de aanvraag van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bovendien krijg je te maken met een gezondheidsverklaring. Op basis hiervan kan een verzekeraar inschatten hoe groot het risico is dat je arbeidsongeschikt raakt. Nadat je alle gegevens hebt aangeleverd, beoordeelt een verzekeraar je aanvraag. Als deze geaccepteerd wordt, gaat je arbeidsongeschiktheidsverzekering binnen de kortste keren in. Lees meer over de voordelen van een realtime boekhoudsysteem voor een ondernemer.

Ben jij verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid?

Afbeelding van Andrew Khoroshavin via Pixabay

 

Geverifieerd door ExactMetrics