BodyWorlds
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Museum > Verslag bezoek aan BodyWorlds

Verslag bezoek aan BodyWorlds

Een museum dat de moeite waard is. Het museum bevindt zich in het oude American Express kantoor aan het Damrak. Wij zijn er zeer hartelijk ontvangen door Anouk Koopmans. Met een prachtig verhaal heeft ze ons rondgeleid over alle verdiepingen. De visie van het museum is om op de zesde etage te beginnen en zo door te gaan tot de eerste. Met een grote collectie authentieke menselijke preparaten legt deze permanente expositie de nadruk op het leven en de  liefde in al haar facetten. Het museum vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen geluk op onze eigen gezondheid. Mensen die gelukkig zijn leven langer leert het museum ons. Body Worlds wil de bezoeker stimuleren meer belangstelling te tonen voor medische wetenschappen. Men leeft eerder gezond als men weet hoe het lichaam functioneert. Wij vonden de rokerslong hiervan een mooi voorbeeld.

Geluk

Geluk is ongrijpbaar maar iedereen is ernaar op zoek. Gunther von Hagens, de ontdekker van de plastinatie techniek bekijkt dit vanuit de anatomie. Deze Duitse arts ontwikkelde de techniek in 1977. Water en vet worden uit het weefsel onttrokken en vervangen door kunsthars en siliconenrubber. Door het onder invloed van gas, licht en warmte te laten uitharden worden ze stijf en duurzaam.

In het museum is te zien hoe we onszelf bewegen, de manier waarop we ons voeden en helen…zelfs onze mate van geluk keert terug. Op een aantal plekken zijn daarom ook interactieve belevenissen toegevoegd. Zo kun je op een fiets digitaal Amsterdam bekijken , je bloeddruk meten, maar zijn er ook prachtige filmpjes over geluk die je aanzetten tot nadenken. Je bepaalt zelf in hoeverre je je geluk ervaart is de boodschap. Het is wel afhankelijk van je omgeving en medemens.

Body Worlds

Body Worlds heeft als originele naam Körperwelten. Het is gebaseerd op een donorprogramma. Dit betekent dat alle mensen en menselijke delen die er staan echt zijn. Dit vonden wij zeer indrukwekkend. Er is wereldwijd een bestand met 13.000 personen waaronder 60 Nederlanders. Er zijn plastinaten van volledige lichamen maar ook van individuele organen, orgaandelen en lichaamsdoorsneden. Zo is het verschil te zien tussen een brein met en een brein zinder Alzheimer. Wij vonden de plastinaten van embryo tot foetus ,tot bijna voldragen baby zeer indrukwekkend. Hier was ook het aspect van de gezondheid weer te zien. Aan enkele baby’s kon je zien waarom ze levenloos geboren waren.

Plastinaten

Heel indrukwekkend is ook te zien hoe een mens een kunstheup kan hebben of een ander implantaat. Sommige plastinaten zijn zo opgesteld dat het wel kunst lijkt. Prachtig hoe je de spieren ziet bij een hoogspringer. Deze atletische pose maakt het mogelijk het spierstelsel bij het sporten te laten zien. Zo ervaren de bezoekers de relatie tussen het plastinaat en het menselijk lichaam.

Rondleiding

Tijdens onze rondleiding raakten we zeer geboeid en kregen zeker inzicht in ons menselijk lichaam. In het museum heerst rust en alles is heel strak en duidelijk opgesteld. Je maakt eigenlijk een reis door het menselijk lichaam. Momenteel is de onderste verdieping niet open. Hier was het seksuele aspect van de mens uitgebeeld maar de bedenkers van Body Worlds willen liever de mensen met het gevoel van Happiness het museum laten verlaten.

Het museum is zeer geschikt voor kinderen en schoolgroepen. Er zijn hierbij speciale activiteiten waarbij kinderen als dokter in een witte jas met een stethoscoop om een aantal activiteiten kunnen doen. Aan het museum is niets engs…alles is prachtig uitgebeeld. Docenten kunnen een gratis pas aanvragen en hebben altijd gratis toegang. Hiermee wordt het primaire doel van de tentoonstelling, het geven van voorlichting in onze ogen gestimuleerd. Als leerkracht zie ik een project met de bovenbouw of met meer begaafde leerlingen zeker zitten.

Handig om te weten

Het is verstandig om online kaarten te bestellen. Men maakt dan gebruik van een tijdsslot en hoeft niet in de rij te staan. De toegang is dan 18 euro. Kinderen tot 7 jaar mogen gratis naar binnen. Voor 55 euro is een familieticket te koop.

Het museum heeft op ons een grote maar ook mooie indruk achtergelaten. De mens blijft een mooi maar ook ingenieus wezen.

Lees ook:

*het museum is op uitnodiging van BodyWorlds bezocht door Mieke en haar zoon*

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

25 reacties

 • We hebben ooit een advertentie gezien van de BodyWorlds maar ik dacht toen dat het een soort Freak show zou zijn. Nadat ik jouw artikel heb gelezen is het helemaal geen Freak show. Het is heel educatief en boeiend, museum en kunst, uniek. Ik zou graag met mijn kids en mijn man deze geweldige tentoonstelling willen bezoeken. We gaan ons zeker niet vervelen. 🙂

 • Wat gaaf!! Ik werk al jaren als verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis. Ik ben altijd al geinteresseerd geweest in het menselijk lichaam. Dit staat nog altijd op mijn wishlist om een keer naar toe te gaan, dan zou je me dol gelukkig maken! 🙂

  • Haha Sandra, we hebben nog een winactie lopen met vier combi-tickets voor de Fluweelengrot te Valkenburg of ben je bang in het donker?

 • Ben zelf een paar keer geopereerd en ben erg geïnteresseerd naar het menselijk lichaam , mag graag zien hoe alles werkt en hoe het er in het echt uit ziet , hoop dus heel graag dat ik win

 • Lijkt me geweldig om echt te zien wat in de studieboeken beschreven staat.
  ik ben nou eenmaal een mens die het beter begrijpt om het te zien dan om een tekst te begrijpen.
  Dus heel leerzaam en met een paar studiegenoten ook nog eens heel gezellig

 • Mijn zus heeft al vaker aangegeven dat ze heel graag dit museum eens wil gaan bezoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar mijn bedenkingen bij had, maar als ik het verslag zo lees, is het toch anders dan ik mij had voorgesteld. Het lijkt mij ook erg interessant. En mijn nichtjes, zeker de jongste die in wetenschap geïnteresseerd is, zullen het ook gaaf vinden om dit eens allemaal te gaan zien en te ontdekken. Vast leerzaam voor jong en oud!

 • ik zou hier heel graag met mijn kinderen gaan kijken hoe geweldig het menselijk lichaam in elkaar steekt

 • Ik wil al een tijdje naar Bodyworlds.
  Lijkt me heel interessant om te zien hoe je lichaam nou precies werkt.

 • Ook al lijk mij dit best wel wat eng,maar leerzaam.Hier wil ik graag met mijn pubers naar toe.Zo kunnen ze leren wat het inhoud om goed voor je lkchaam te zorgen.En we gaan dan zeker op de 6e etage beginnen.Zelf zou ik gewoon beneden beginnen,maar na het lezen van de recensie ga ik keurig bovenaan beginnen.

 • Dit is wel heel erg tof!!! Ik ken korperwelten alleen van tv, ik wist niet dat het ook in ons eigen land te bezichtigen is. Ik doe heel graag mee aan de winactie, want dit is iets dat ik al heel lang graag wil zien.

 • ik zou hier heel graag met mijn 3 kinderen heen willen deze zomervakantie, heel interessant 😉

 • Heel benieuwd over hoe ons lichaam er eigenlijk van binnen uit ziet. Lijkt ons heel interessant..!

 • Zou ik heel graag heen willen met mijn gezin, ben erg benieuwd naar de BodyWorlds, zou er graag heen willen.

 • Lijkt me een spannend project waar heel erg lang aan gewerkt is hoop dat we er heen mogen!

 • Jeetje wat toevallig… Ik had het er nog met een vriendin over in het weekend dat wij deze tentoonstelling graag zouden willen zien.. Lijkt ons heel interessant..!

 • Stiekem twijfelde ik even of ik zou reageren maar het is erg menselijk om nieuwsgierig te zijn natuurlijk.
  Als ik heel eerlijk ben vind ik dat je hier geweest moet zijn. Daarom zou ik erg graag winnen.. Maar ik denk dat ik wel met knikkende knieën naar binnen ga. Maar wat lijkt het mij ontzettend indrukwekkend

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics