Thuisleven.com
QWIXX- een simpel dobbelspel
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Dobbelspellen > QWIXX- een simpel dobbelspel

QWIXX- een simpel dobbelspel

Afgelopen zomervakantie kocht ik voor ons gezin een nieuw spel. We doen graag spelletjes en het werd wel tijd voor een nieuw spelletje in ons huis en voor op vakantie. Ik koos voor het dobbelspelletje Qwixx vanwege het kleine en handige formaat. Ideaal om mee te nemen op vakantie, je kunt het zo ergens tussen stoppen. Ook leek het mij een leuk spel voor het hele gezin. Maar was dit het ook? Wij vertellen meer over dit spel van spellenuitgeverij White Goblin Games.

QWIXX- een simpel dobbelspel
de som is 2+1=3

Het spel Qwixx

Het spelletje heet Qwixx en zit in een klein doosje. In het doosje zit een scoreblok en zes dobbelstenen; twee witte en vier gekleurde (geel, groen, blauw en rood). Verder heb je nog een pen/potlood nodig, waar je zelf voor moet zorgen.

Elke speler heeft een eigen scoreblad nodig. Wanneer je aan de beurt bent gooi je met de zes dobbelstenen. Als eerste tel je de som van de twee witte dobbelstenen op. Deze uitkomst deel je met de andere spelers. Als je kijkt naar de foto dan is de som 2+1=3. Iedereen mag (hoeft niet!) dit getal aankruisen op zijn eigen scoreblad. Dit maakt niet uit bij welke kleurenrij. In dit geval moet je de 3 aankruisen. Die kun je het beste aankruisen in de rode of de gele rij. De kruisjes mag je alleen aankruisen van links naar rechts. Zodra je een getal aankruist mag je de getallen die voor dit getal staan niet meer gebruiken. Kruis je de 3 aan dan mag je dus de 1 en 2 niet meer gebruiken.

Over sommen en mislukte worpen

Degene die aan de beurt is mag als enige nog de som van een witte dobbelsteen combineren met de som van een gekleurde dobbelsteen. De uitkomst van deze som wordt weggekruist in de rij van de gekleurde dobbelsteen. In het gunstigste geval kun je als je aan de beurt bent twee getallen wegkruisen. Maar het kan ook zijn dat je er maar één aankruist. En wat als je liever geen getal aankruist? Dat kan! Maar dan moet je wel een kruisje zetten in het hokje ‘mislukte worp’. En let op: voor elke mislukte worp gaat er aan het eind van het spel 5 punten van je totaal af.

Einde spel

QWIXX- een simpel dobbelspel
het scoreblad

Het doel van dit spel is dat je probeert in elke kleurenrij zoveel mogelijk kruisjes te zetten. Hoe meer kruisjes hoe meer punten. Heb je in een rij 5 kruisjes gezet? Dan heb je de mogelijkheid om deze rij/kleur te gaan sluiten. Je moet dan wel het laatste getal aan kunnen kruisen. Dus een rode/gele 12 of een groene/blauwe 2. De andere spelers mogen dit kruisje niet zetten. Wanneer een speler dit kan doen dan is deze kleur voor iedereen gesloten. Deze gekleurde dobbelsteen wordt dan ook uit het spel gehaald. En kun je in deze rij geen kruisjes meer zetten.

Puntentelling

Wanneer er twee rijen zijn gesloten of wanneer iemand vier kruisjes heeft bij een mislukte worp dan stopt het spel direct. En dan is het tijd om de punten te gaan tellen. Degene met de meeste punten die wint. Onderaan het scoreblad staat hoe de puntentelling is. Heb je drie kruisjes in de rode rij dan heb je 6 punten verdiend. Per rij kijk je hoeveel punten je hebt gescoord, daarna tel je alles bij elkaar heb. Eventuele minpunten van de mislukte worp(en) worden eraf gehaald en wat overblijft, is je eindscore. En dan kijken wie de meeste punten heeft.

Onze mening over Qwixx

Een heerlijk snel en simpel spelletje. Het spel is snel aan te leren, er zijn weinig regels en in 2 minuten heb je het spel uitgelegd. Op de doos wordt aangegeven dat het spel voor 8 jaar of ouder is. Daar zijn wij het niet helemaal mee ons. Onze kleuter doet dit spel namelijk graag mee. Ze oefent hier meteen het rekenen en kleurenbenoeming mee. Wel moeten we haar helpen met het maken van de juiste keuzes. Dat ziet ze nog niet helemaal in, maar ook hierin zien we haar groeien. Onze oudste van 7 jaar kan dit spel wel helemaal zelf spelen. Je hoeft dus geen 8 jaar of ouder te zijn om dit spel te kunnen spelen.

onze kleuter zet zelf de kruisjes

Conclusie

Het is een leuk spel voor jong en oud. Ook wanneer je niet aan de beurt bent, kun je toch actief zijn in het spel, dat maakt het leuk en ook spannend. Een spelbeurt is kort. De gemiddelde speelduur van een spelletje Qwixx is 15 minuten. De scoreblokjes raken een keer op. Je kunt nieuwe bestellen, maar je kunt er ook voor kiezen om de scoreblaadjes te kopiëren of om ze te lamineren. Met een stift kun je dan je kruisjes zetten, en na afloop kun je alles met een doekje uitvegen. Al met al vinden wij dit een erg leuk spel en is het zeker een aanrader!

Qwixx kun je in de winkels kopen of online voor €10,-. Een leuke prijs voor uren spel- en denkplezier.

Lees ook:

Zou dit ook een spel zijn voor jou of voor je kinderen?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics