0
0 Items Selected

No products in the cart.

Select Page

Afgelopen maand kwam ik een pareltje tegen waar ik nog nooit eerder van had gehoord. Dat pareltje draagt de naam Beaucarnea, ook wel olifantspoot genoemd. Die naam heeft hij niet voor niks, kijk maar eens naar de stam. Een mooie slanke stam die onderaan een bolle vorm heeft. In het dikkere gedeelte van de stam, slaat de plant water op. Dit kun je vergelijken met cactussen en vetplanten. Je snapt natuurlijk wel dat dit de ideale plant is voor iemand die geen groene vingers heeft. Lees snel verder om meer over deze parel te weten te komen

Beaucarnea

Voor alles wat leeft geld dat er een bepaalde mate van verzorging nodig is. Zo ook voor de Olifantspoot. Ofschoon hij wel heel makkelijk is in verzorging, is het handig om bij de volgende punten even stil te staan:

Een mooie bloempot

Net zoals alle andere planten in huis, verdiend ook deze plant een mooie bloempot. Koop gelijk een mooie pot die lekker groot is (minimaal 20% groter dan de plant zelf), dit bevorderd de groei van de plant. Ofschoon je dit heel langzaam merkt. Het beste kun je de plant in de lente verpotten of direct na aanschaf. Daarna is verpotten eigenlijk niet meer nodig. En dat is handig als je geen extra werk wilt in huis, of als je geen groene vingers hebt.

Beaucarnea water geven

De plant slaat water op in zijn stam. Je hoeft de plant daarom maar weinig water te geven, zeker in de winter is één keer in de zes weken meer dan voldoende. Zorg er in elk geval voor dat de grond de volgende dat niet drijfnat is. Twijfel je, denk er dan aan dat je bij deze plant de aarde beter te droog kunt hebben dan te nat.
De kamerplant sproeien is niet nodig, maar wel handig om de stoffen van de plant te verwijderen.

Licht en warmte

Zet de plant op een zonnige plek, de Beaucarnea heeft namelijk minimaal 5 uur zonlicht per dag nodig. Een serre, of op de vensterbank (noorden is dan weer wat ongunstiger) is een fantastische plek voor deze plant. Mocht de plant toch te donker staan zul je merken dat er geen vers blad aangemaakt wordt.
De plant vind het fijn om een minimale temperatuur van 18ºC overdag te hebben en ’s nachts een minimale temperatuur van 10ºC. Maar mocht het eens kouder worden dan is dat ook geen enkel probleem. De plant is namelijk vrij krachtig.

Ook handig om te weten

Heeft je Beaucarnea last van bruine bladpunten hebben, is dat vaak een teken van te veel water. Maakt je Olifantspoot geen vers blad aan, dan staat de plant te donker of (je raad het al) krijgt hij te veel water.
Geef je hem niet te veel water zal de Beaucarnea waarschijnlijk de hoogte in gaan. Mocht je dit niet mooi vinden, of je wilt liever meer uitlopers, dan kun je de stam afzagen. Maar doe dit absoluut niet in het dikke gedeelte van de stam. Hier slaat de plant zijn water op, ga je er toch in zagen kan dat het einde betekenen van deze prachtige plant!
Wil je graag meerdere planten, begin dan niet optimistisch aan het stekken van de plant. Dit zal je alleen maar teleurstelling geven. Alleen de zaden zullen ervoor zorgen dat er meer planten komen van deze plant. Maar of dat nu zo makkelijk is… Het beste kun je er gewoon een bij kopen.

Wat vind ik nou zo mooi aan deze plant?

Wel, zoals je al hebt kunnen lezen is de plant ontzettend makkelijk in onderhoud. Ik vind het heel erg prettig om een plant te hebben die het goed doet in de serre. Hier kan het overdag behoorlijk warm worden, iets wat de Olifantspoot niet erg vind, en in de winter kan het er behoorlijk koud worden maar door de verwarming vriest het er niet. Die temperatuursverschillen zijn voor de meeste planten niet zo goed. Toch kan deze krachtige plant er tegen. Een ander groot voordeel vind ik toch wel het niet hoeven verpotten van de plant. Ofschoon ik het niet erg vind om mijn vingers bruin te maken van aarde, is het ook geen favoriete klus van mij om wekelijks te moeten doen. Sterker nog vaak begin ik aan iets heel positief en naarmate de tijd vordert druipt mijn interesse af. Ideaal dus met deze plant, in het begin is het namelijk goed om te controleren of de plant niet te nat staat en dan kun je hem makkelijk eens in de 3 tot 6 weken water geven. Laat die vakanties maar komen…

Heb jij als eens gehoord van de Beaucarnea?

Geverifieerd door ExactMetrics