Thuisleven.com
UNO Deluxe kaartspel
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > UNO Deluxe een kaartspel voor het heel gezin

UNO Deluxe een kaartspel voor het heel gezin

Dit leuke, handzame kaartspel gaat overal mee naar toe. Lekker op vakantie, maar ook lang wachten bij bijvoorbeeld het ziekenhuis dan nemen wij dit mee! Je kan het spelen van 2-10 personen, in de leeftijd van 7-99 jaar. UNO Deluxe en meer varianten zijn o.a. online verkrijgbaar

UNO Deluxe

Om het spel te spelen heb je niet heel veel nodig, een tafel of platte ondergrond waar mensen omheen kunnen zitten, kaarten delen en starten maar! Het Deluxe spel is heel fijn met te nemen omdat het in een hard blikje zit. Als eerste alle kaarten even goed schudden, daarna kan er gedeeld worden! Wie er deelt wordt aan de hand van, allemaal een kaart pakken beslist. Degene met de hoogste aantal punten op zijn kaart mag de deler zijn! De Deler geeft iedereen 7 kaarten en dan legt de deler ook 1 kaart open op tafel dat is de beginkaart, en dan spelen maar!
In het spel zitten 5 actiekaarten (onderaan zal ik ze uitleggen) die het spel een leuke twist geven.

Je kan het spel spelen vanaf 2 spelers. Het is leuker als je met 3 of meer bent omdat het dan spannender is! Wanneer je, je op 1 na laatste kaart speelt, moet je ‘UNO’ roepen omdat dat aangeeft dat je nog maar 1 kaart hebt. Als je dit vergeet en je medespelers hebben het door voordat die een kaart spelen moet je voor straf 2 kaarten pakken! Ben je uit, win je de ronde. Daarna kun je de punten tellen en opschrijven. Degene die als eerste 500 punten heeft is de winnaar.

Inhoud:

 • 1 scoreblok & potlood
 • 108 kaarten , als volgt verdeeld:
 • 19 blauwe, groene, rode en gele kaarten – 0 t/m 9
 • Neem-twee kaarten, 2 blauwe, groene, rode en gele kaarten
 • Keer- om kaarten, 2 blauwe, groene, rode en gele kaarten
 • Sla-beurt-over kaarten, 2 blauwe, groene, rode en gele kaarten
 • 4 keuze kaarten
 • 4 neem- vier kaarten

Doel van UNO Deluxe

Punten scoren door in elke ronde als eerste speler al je kaarten kwijt te raken. Punten worden geteld aan de hand van de kaarten die je tegenspelers nog in hun handen hebben. De in verschillende rondes behaalde punten worden bij elkaar opgeteld. De speler die als eerste 500 punten scoort is de winnaar.

Spelvoorbereiding UNO Deluxe
 1. Iedere speler pakt een kaart; degene die de hoogste kaart pakt, is de gever en deelt de kaarten ( kaarten met een symbool tellen niet mee!)
 2. De gever schudt de kaarten en geeft iedere speler 7 kaarten.
 3. Alle overige kaarten worden met de afbeelding naar beneden op een stapeltje gelegd. Dit stapeltje wordt de STOK genoemd.
 4. De bovenste kaart van de STOK wordt omgedraaid en is de eerste kaart van de OPEN STAPEL, wordt er een Speciale gedraaid gelden die regels

Spelregels UNO Deluxe

De speler links van de gever begint. Als je aan de beurt bent, moet je een kaart op de OPEN STAPEL leggen met een cijfer, kleur of symbool gelijk aan de kaart die bovenop de stapel ligt. (kaarten met een symbool zijn actiekaarten zie verder in de uitleg) Indien je niet de juiste kaart om neer te leggen, moet je een kaart van de STOK pakken. Als de gepakte kaart wel kan worden gespeeld, mag je deze in dezelfde beurt neerleggen. Zo niet, dan gaat het spel verder met de volgende speler. Je mag er ook voor kiezen om een speelbare kaart NIET te spelen. Je moet dan wel een kaart van de STOK pakken. Als de gepakte kaart kan worden gespeeld, mag je dat in dezelfde beurt doen maar je mag in die beurt dan geen andere kaart meer neerleggen.

Betekenis van de actiekaarten

NEEM-TWEE- KAART:

Wanneer je deze kaart speelt, moet de volgende speler 2 kaarten pakken en zijn beurt voorbij laten gaan. Deze kaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur of op een andere Neem-twee-kaart gelegd worden. Als deze als start kaart wordt omgedraaid, geldt deze regel ook.

KEER-OM-KAART:

Als je deze kaart speelt, wordt de richting van het spel omgedraaid. Deze kaart mag alleen op een kaart van dezelfde kleur of op een andere Keer-Om-kaart worden gelegd. Als deze kaart bij het begin van het spel wordt omgedraaid, is de gever het eerst aan de beurt en gaat het spel verder naar rechts in plaats van naar links.

SLA-BEURT-OVER-KAART:

Als je deze kaart speelt, moet de volgende speler een beurt overslaan. De kaart mag alleen op  een kaart van dezelfde kleur of op een andere Sla-je-beurt-over kaart worden gelegd. Als deze kaart bij het begin van het spel wordt omgedraaid, wordt de speler links van de gever overgeslagen en begint de speler links van de overgeslagen speler dus met het spel.

KEUZEKAART:

Als je deze kaart speelt, mag je zeggen in welke kleur het spel verder wordt gespeeld ( dit kan dus ook de kleur zijn waarin al werd gespeeld voordat deze kaart werd neergelegd). Een keuzekaart mag altijd worden gespeeld zelfs als je andere kaart kunt spelen. Wanneer er bij het begin van het spel een Keuzekaart wordt omgedraaid, mag de speler links van de gever de kleur bepalen waarin verder wordt gespeeld.

NEEM-VIER-KAART:

Wanneer je deze kaart speelt, mag je zeggen in welke kleur er verder gespeeld wordt. BOVENDIEN moet de volgende speler 4 kaarten van de STOK pakken en zijn beurt voorbij laten gaan. Hier is echter 1 voorwaarde aan verbonden! Je mag deze kaart alleen spelen wanneer je GEEN andere kaart hebt met dezelfde KLEUR als de kaart op de OPEN STAPEL (als je echter kaarten met hetzelfde cijfer of Actiekaarten in je hand hebt, mag je deze wel spelen). Wanneer deze kaart bij het begin van het spel wordt omgedraaid, moet hij worden teruggestopt en moet er een andere kaart worden gepakt.

NB:

Als jij degene bent die 4 kaarten moet pakken en je vermoedt dat de Neem-Vier-Kaart ten onrechte is gespeeld, mag je de speler uitdagen! De uitgedaagde speler moet jou (de uitdager) als zijn kaarten laten zien. Indien blijkt dat de Neem-Vier-Kaart inderdaad ten onrechte is gespeeld, moet die speler voor straf 4 kaarten pakken en hoef jij geen kaarten te pakken, maar als blijkt dat hij wel rechtvaardig was moet jij 4 kaarten pakken PLUS 2 extra kaarten.

Uit gaan bij UNO Deluxe

Wanneer je je op één na laatste kaart speelt, moet je “UNO” roepen om aan te geven dat je nog maar één kaart hebt. Als je dat vergeet en de ander betrapt je voordat de volgende speler aan zijn beurt is begonnen, moet je voor straf twee kaarten pakken. De speler die als eerste al zijn kaarten kwijt is, is uit en wint die ronde. De punten worden geteld (zie PUNTENTELLING) en het spel begint opnieuw.

Als de laatste kaart die wordt gespeeld een Neem-twee of Neem-vier kaart is, moet de volgende speler 2 of 4 kaarten pakken. Deze kaarten worden bij de eindtelling meegeteld. Wanneer er niemand uit is wanneer de STOK helemaal leeg is, wordt de OPEN STAPEL opnieuw geschud en gaat het spel verder.

Puntentelling van UNO Deluxe

De eerste speler die al zijn kaarten kwijt is, ontvangt punten voor de kaarten wanneer zijn tegenstanders zijn blijven zitten, en wel als volgt:

 • Alle cijfer kaarten (0-9)………………………………..  De waarde op de kaarten
 • Neem-twee kaart ……………………………………….   20 punten
 • Keer-om kaart ……………………………………………  20 punten
 • Sla-beurt-over kaart ……………………………………  20 punten
 • Keuzekaart ………………………………………………… 50 punten
 • Neem-vier kaarten ………………………………………. 50 punten

Als bij de puntentelling na een ronde blijkt dat nog geen enkele speler 500 punten heeft gescoord, worden de kaarten opnieuw geschud en wordt er nog een ronde gespeeld. De WINNAAR is de eerste speler die 500 punten behaald.

Alternatieve puntentelling van UNO Deluxe

je kunt het spel ook spelen door aan het eind van elke ronde bij te houden hoeveel punten elke speler nog in handen heeft. Wanneer een van de spelers dan 500 punten haalt is de speler met het Laagste puntenaantal de winnaar.

Uno is in verschillende varianten te verkrijgen, o.a.: Uno Junior en Uno Extreme

Lees ook:

Heb jij al eens UNO gespeeld?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics