Thuisleven.com
Dobble Classic
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > Dobble Classic, razendsnel kaartspel in blik (met spelregels)

Dobble Classic, razendsnel kaartspel in blik (met spelregels)

Na afloop van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2019 kreeg ik een aantal spellen mee naar huis. Dobble Classic was daar één van. Een geel-paars blik met een stapel ronde kaarten erin. Thuisgekomen werd het blik uit mijn handen gegrist, want de meisjes hadden er allang van gehoord op de televisie.

Dobble Classic

Voor een goed toehoorder betekent de term Classic automatisch dat er meer varianten van dit razendsnelle kaartspel bestaan. Dat klopt, inmiddels hebben o.a. Dobble Harry Potter, Dobble 360, Dobble Kids 4+ en Dobble Chrono GMS  het levenslicht gezien. Alle Dobble spellen hebben gemeenschappelijk dat je snel naar verbanden moet zoeken. De 55 ronde speelkaarten zijn rijkelijk belegd met kleurrijke plaatjes. Deze afbeeldingen variëren, om het iets moeilijker te maken, in grootte van elkaar. Double Classic is geschikt voor 2 tot 8 spelers vanaf 6 jaar.

De spelregels van de mini-spelletjes

De gemeenschappelijke deler van alle Dobble spellen is steeds om als eerste de twee dezelfde symbolen op de speelkaarten te vinden. Dat is de basis van de speelvarianten van Dobble:

1 De Toren des Doods

De spelers krijgen één gesloten kaart. In het midden ligt een open stapel met de rest van de kaarten. Degene die als eerste een gelijk symbool op zijn kaart ziet, pakt deze bovenste kaart snel van de stapel af. De volgende kaart ligt dan open en zo voorts. Doel is zoveel mogelijk kaarten verzamelen.

2 De Put

Is precies andersom met één open kaart in het midden. De rest wordt verdeeld onder de spelers. Wanneer je een gelijk symbool ziet dan benoem je dit en leg je jouw speelkaart af op de stapel tot je als eerste zonder speelkaarten zit.

3 Hete Aardappel

Bepaal hoeveel rondes je wilt spelen en ontvang hetzelfde aantal in kaarten. Dan pak je een speelkaart die draai je gelijktijdig om op je handpalm. Wanneer je bij je buurman een identiek symbool ziet dan benoem je deze en leg je jouw kaart bij hem op zijn kaart. Je geeft altijd al je speelkaarten in één keer door totdat één speler alle kaarten heeft. Die legt hij voor zich neer en de volgende ronde begint. Aan het eide wint degene met de minste kaarten.

4 Een Vergiftigd Geschenk

Iedere speler krijgt één gesloten kaart, de rest ligt op een open stapel. Je draait tegelijk je kaart om en zoekt een gelijk symbool van de stapelkaart bij een andere speler. Dan benoem je het gelijke symbool en legt de bovenste stapelkaart bij de andere speler tot de pot op is. Degene met de minste kaarten wint.

5 Drieling

Pak de bovenste 9 kaarten en leg deze op in rijen van 3 bij 3. Je pakt de drie kaarten op welke je een gelijk symbool ziet van tafel af en draait er nieuwe Dobble kaarten bij. Totdat er geen drie gelijke symbolen meer te zien zijn, dan wint degene met de meeste gepakte kaarten.

Onze spelervaring en variaties op de Dobble mini-spellen

Dobble symbolenGaandeweg het spelen bedenken de meisjes andere variaties op het Dobble spel. Of je nu zo snel mogelijk kaarten bij pakt vanuit het midden of juist jouw stapel sneller af legt. Soms komt dat gewoon omdat ze niet goed naar de spelregels hebben geluisterd. Soms komt het op dat moment gewoon beter uit. De Hete Aardappel leidt hier door het lichamelijke contact tot de meest fanatieke spelvariant. De Drieling is leuker om ‘rustig’ met het hele gezin te spelen. Voor gevorderden bevelen wij de Vierling aan in een speelveld van 4 bij 4 Dobble kaarten.

Spelinformatie

Dobble Classic;
Spelers 2- 8;
Leeftijd 6+;
Asmodee The Netherlands heeft een groot assortiment bord- en kaartspellen, waaronder bekende titels als Jungle Speed, Ticket to Ride, Pandemic, Exploding Kittens en KeyForge.
Heb jij toevallig al een Print & Play spel geprobeerd? Alle spellen, waaronder Dobble zijn te vinden op de Print & Play website: Print-and-play.asmodee.fun/nl/.

Houd jij van kaartspellen?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Dit lijkt mij een erg leuk spel om met elkaar te doen! Ga eens kijken of dit leuk is voor Sinterklaas! Bedankt voor de tip

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics