Selecteer een pagina

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het produceren van kleding vereist enorme hoeveelheden water, energie en chemicaliën, wat leidt tot grote hoeveelheden afval en uitstoot van broeikasgassen. Gelukkig is er een groeiende beweging naar duurzamere mode, en een belangrijk onderdeel daarvan is milieuvriendelijke jeans.

Vervuilende processen

Traditionele denimproductie is een van de meest vervuilende processen in de mode-industrie. Het kost gemiddeld 7.500 liter water om één spijkerbroek te produceren, en veel van de gebruikte chemicaliën zijn schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de werknemers in de fabrieken. Milieuvriendelijke jeans proberen deze problemen aan te pakken door het gebruik van duurzamere materialen, productieprocessen en recycling.

Biologisch katoen

Een van de belangrijkste manieren waarop milieuvriendelijke jeans duurzamer zijn, is door gebruik te maken van biologisch katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder het gebruik van pesticiden en kunstmest, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de boeren die het verbouwen. Bovendien vereist het verbouwen van biologisch katoen minder water dan traditioneel katoen, wat een belangrijke factor is gezien de toenemende waterschaarste in veel delen van de wereld.

Milieuvriendelijke jeans

Een andere manier waarop milieuvriendelijke jeans duurzamer zijn, is door gebruik te maken van gerecyclede materialen. Veel merken maken gebruik van gerecyclede denim of plastic flessen om nieuwe jeans te maken, waardoor de hoeveelheid afval die anders op de vuilnisbelt zou belanden, wordt verminderd. Recycling van materialen is ook gunstig omdat het minder energie kost dan het produceren van nieuwe materialen.

Duurzame materialen

Naast het gebruik van duurzamere materialen, proberen milieuvriendelijke jeans ook de impact van het productieproces te verminderen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van waterbesparende technologieën, zoals het gebruik van lasers in plaats van chemicaliën om de jeans te bewerken, of het gebruik van gerecyclede of regenwater in het productieproces. Sommige merken gaan zelfs nog een stap verder door de koolstofuitstoot van hun productie te verminderen, bijvoorbeeld door te investeren in hernieuwbare energiebronnen of door hun productie dichter bij huis te brengen.

Levensduur

Tot slot is ook de levensduur van een spijkerbroek van belang voor de duurzaamheid. Milieuvriendelijke jeans zijn vaak van hogere kwaliteit en gaan daardoor langer mee dan traditionele spijkerbroeken. Sommige merken bieden ook reparatiediensten aan, zodat klanten hun jeans kunnen laten repareren in plaats van ze weg te gooien.

Lees ook:

Denk jij bij het kopen van nieuwe kleding aan het milieu?

Foto’s: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics