Een tijdje geleden heb ik het boek Natural Farming en de kunst van het nietsdoen ontvangen, en ik moet zeggen: als luie tuinier kon ik niet enthousiaster zijn! Met mijn eigen moestuin pas ik al een aantal principes toe die verrassend goed aansluiten bij wat in dit boek wordt beschreven. In de winter laat ik alles liggen zoals het is; pas in de lente ga ik een beetje omwoelen, en onkruid trek ik alleen weg als het écht de spuigaten uitloopt. Toen ik ooit begon met mijn moestuin, leek alles vanzelf te groeien, maar na een stortvloed aan adviezen was de opbrengst teleurstellend.
Natural Farming leert me dat juist door minder in te grijpen, ik mijn moestuin weer kan laten opbloeien. De aanpak in het boek klinkt zo simpel: door de natuur te laten doen wat ze het beste kan, zorg je voor een gezonde, biodiverse tuin zonder ploegen, wieden, bemesten, of het gebruik van pesticiden. Het idee dat je voedsel kunt laten groeien door vooral níets te doen, spreekt me bijzonder aan, en ik denk dat velen van mijn volgers met deze inzichten ook een heel nieuwe kijk op tuinieren zullen krijgen.
Natural Farming
Natural Farming en de kunst van het nietsdoen is een gids voor een diepgaande en respectvolle samenwerking met de natuur, gericht op het creëren van overvloed zonder al het traditionele tuinwerk. Het boek laat zien hoe je zonder ploegen, wieden, snoeien, bemesten of pesticiden toch een gezonde en rijke oogst kunt realiseren door simpelweg de natuurlijke processen hun gang te laten gaan. Deze ‘doe-nietslandbouw’ stelt dat de beste resultaten ontstaan wanneer je vertrouwt op de veerkracht van een biodivers ecosysteem, waarin ieder levend wezen, van microben tot mensen, een cruciale rol speelt. Dit boek nodigt je uit om niet alleen je tuin, maar ook je blik op de natuur te verrijken.
Wat vind ik ervan?
Nu de tuin in winterslaap gaat, biedt deze periode voor mij de kans om het ‘nietsdoen’ verder te ontdekken en toepassen. Mijn doel? In het nieuwe tuinseizoen een balans vinden tussen een lage voetafdruk en een overvloedige oogst, terwijl ik ook ruimte overhoud voor werk, gezin en vrije tijd. De prachtige spreuk van Confucius in het boek, “De beste tijd om een boom te planten was twintig jaar geleden, de tweede beste tijd is nu,” raakt me bijzonder. Dit jaar hebben we niet alleen bomen geplant en geadopteerd in onze tuin, maar zijn we ons ook bewuster van hun wereldwijde belang.
Het boek leest fijn; de pagina’s zijn dunner dan normaal en voelen licht aan. De foto’s dragen subtiel bij aan de tekst en brengen een natuurlijke vrolijkheid die ik waardeer. Alles wijst erop dat Natural Farming me op een praktische en inspirerende manier helpt voorbereiden op een nieuwe, voedzame tuinperiode.
Informatie
Natural Farming en de kunst van het nietsdoen
Auteur: Kutluhan Özdemir
EAN: 9789493394087
Uitgeverij: Samsara Uitgeverij B.V.
Lees ook:
- Wat te doen in de moestuin in de oktober maand?
- Moestuin kaartenboekje met uitscheurbare kaarten voor jezelf en/of een ander
Hebben jullie een moestuin?
Foto: Miranda de Jong
#spon
Ik zou wel een moestuin willen hebben, maar heb nu helaas geen tuin. Hopelijk binnenkort wel.
Klinkt als een inspirerend boek om de droom van een eigen moestuin waar te maken