We kennen allemaal de knalrode lippenstift wel van oma, je tante of van jezelf. Een te draaien staafje waarmee je je lippen in kunt kleuren af te sluiten met een dop. Toch zijn er wat zaken die niet algemeen bekend zijn.

Lippenstift, de verschillen

Lippenstift, ook wel lipstick genaamd, is niet te verwarren met lippenbalsem. Het grootste verschil zit hem in het gebruik van kleurstof, dat zit niet in de lippenbalsem. Beide cosmetica producten hebben een verzorgende en hydraterende werking. Sommige exemplaren bevatten zelfs een zonnefactor.
Lipgloss is het dunne laagje make-up dat, soms nog over de lippenstift, op de lippen aangebracht kan worden. Dit kan met een penseeltje of uit bijvoorbeeld een tube komen. De lipgloss geeft de lippen meer glans (of glitters) en blijft minder lang dan de lippenstift zitten.

Soorten lippenstift

Lippenstift is in allerlei kleuren verkrijgbaar en er zijn wel wat verschillen aan te duiden. Zo bestaan er matte of glanzende kleuren. Dat heeft te maken met de gebruikte ingrediënten en pigmenten. Het bevat in verschillende hoeveelheden was, olie, antioxidanten, kleurstoffen en verzachtende middelen. Er worden verschillende soorten was, olie en vetten gebruikt. Iedere samenstelling met een ander beoogd resultaat. Wil je graag meer kleur, een goede verzorging of vind je het belangrijk dat de kleur lang blijft zitten en niet afgeeft? Als je dat helder voor ogen hebt, dan kun je je goed laten adviseren bij de aanschaf.

Weetje: mat gekleurde lipstick blijft langer zitten op de lippen!

Houdbaarheid en bewaren

De houdbaarheid van verzorgingsproducten is over het algemeen een jaar na het moment van openen. Wist je dat op de meeste make-up verpakkingen een houdbaarheid staat genoteerd? Het pictogram geeft een open potje weer met een cijfer gevolgd door de letter M van maand. Lippenstift is over het algemeen 24 maanden houdbaar te rekenen vanaf het eerste gebruik.
Er zijn nog wat zaken van invloed op de houdbaarheid. Zo leg je een lippenstift liever niet in de volle zon, dan smelt de lipstick en verliest het zijn vorm. Bewaar het bij voorkeur in het donker en op een koele plek. Sluit de verpakking goed af en ga er hygiënisch mee om. Gebruik de lipstick bijvoorbeeld niet wanneer je last hebt van een zweertje op je lip. En deel het niet met anderen.

Lees ook:

Gebruik jij graag lippenstift?

Geverifieerd door ExactMetrics