Selecteer een pagina

Onderzoek heeft uitgewezen dat er in de bloeiende economie steeds meer zzp’ers actief zijn. Geef ze eens ongelijk: je eigen werktijden bepalen, je eigen beleid invoeren en uiteindelijk hoef je je prestaties alleen naar jezelf te verantwoorden. Misschien is het allermooiste van allemaal wel dat je ook thuis kan werken, op je eigen manier. Echter, weet niet iedereen zijn productiviteit thuis te maximaliseren. Hoe je dat voor elkaar kan krijgen lees je in de onderstaande tips, waaronder de tip voor ergonomische bureaustoelen.

Indeling

Idealiter gezien heb je een eigen werkkamer. Zorg ervoor dat deze groot genoeg is. Niemand wordt er productiever op als ze in een krap kantoortje zitten, dan kan het overzicht op kantoor al gauw chaotisch worden. Als je je kantoor schoon en overzichtelijk houdt, zal daar in ieder geval de productiviteit er niet op achteruit gaan. Verder is het belangrijk om ook af en toe de benen te strekken. Neem een zit-sta bureau voor de verandering! De hele dag achter je bureau staan hoeft ook nou niet perse, dus zijn deze werkplekken vaak vooral bedoeld ter afwisseling van het zittend werken.

Een takje groen

Zorg voor wat planten binnen op kantoor. Planten nemen de vervuilende stoffen in een ruimte op en laten weer zuurstof los. Uiteindelijk leidt dit tot meer productiviteit en een vermindering in stress. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat als je omringt, bent met groen, je meer op gemak voelt en een meer optimistische houding aanneemt.

ergonomische bureaustoelen

Binnen een werkplek zo nu en dan even staan kan het je houding verbeteren, echter moet je als je zittend werkt ook een verandering doorvoeren, ten behoeve van je eigen lichaam. De manier waarop je aan je bureau zit, beïnvloedt je gezondheid. Zitten in een ongemakkelijke houding veroorzaakt ongemak, pijn en vermoeidheid in de nek, schouders en rug. Omdat je je misschien niet realiseert dat je verkeerd zit, totdat je pijn begint te voelen, is het belangrijk de voordelen van ergonomische bureaustoelen te leren kennen die je houding en comfort zullen verbeteren.

● Houding: met de juiste houding blijft je lichaam uitgelijnd en ervaar je minder ongemak en pijn. Kies een verstelbare stoel die ervoor zorgt dat uw voeten plat op de vloer blijven en dat uw knieën onder een hoek van 90 graden blijven, parallel aan je heupen.
● Nek en schouders: stoelen zonder hoofdsteun veroorzaken stijfheid in de nek- en schouders. In het meest ernstige geval kan je versleten nekwervels krijgen. De hoofdsteun ondersteunt je hoofd en nek op een correcte wijze.
● Rug: Zonder de juiste ondersteuning ervaart je rug(gegraat) stress die lichte tot ernstige pijn kan veroorzaken. De rugleuning van je stoel moet lang genoeg zijn om uw gehele ruggengraat te ondersteunen; het zou de natuurlijke kromming van je wervelkolom moeten volgen en schuin moeten staan om te passen bij je lichaam.
● Heupen: een harde stoel oefent druk uit op je heupen. Kies voor een beklede stoel met voldoende diepte om stress en druk te verminderen. Idealiter zou de stoel een diepte moeten hebben van 5 tot 10 centimeter.

Pas deze tips toe om aan je nieuwe (of huidige) zzp-leven een goede kickstart te geven. Productief zijn is niet moeilijk, als je maar weet hoe het moet!

Heb jij al ergonomische bureaustoelen?

Geverifieerd door ExactMetrics